Bisdom Haarlem-Amsterdam









Het rozenkransgebed

Oktober is rozenkransmaand

gepubliceerd: dinsdag, 1 oktober 2024

In onze kerken wordt in die maand bij­zon­dere aan­dacht gegeven aan dit gebed. De meeste katho­lie­ken hebben wel een rozen­krans. Tallozen bid­den die bij­voor­beeld als ze onderweg zijn. Ik zie regel­ma­tig zo’n rozen­krans in auto’s hangen. En een over­le­de­ne krijgt er vaak een in zijn han­den gelegd. Zeker onder de ouderen zullen er velen zijn, die her­in­ne­ringen hebben aan het rozen­krans­ge­bed ’s avonds in het gezin. Een bede­vaart of pro­ces­sie zon­der dit gebed is ondenk­baar. Wat is het geheim en de kracht van de rozen­krans?

Hoe kun je bid­den?

Er zijn vele manieren om te bid­den. Een gebed in gees­te­lij­ke duisternis en nood is niet min­der waard dan gebed vervuld van vreugde. Spon­taan kunnen we onze dank­baar­heid uiten en God loven om iets moois, dat ons over­komt. We bid­den voor allerlei intenties, denken in ons gebed aan dier­ba­re mensen, over­we­gen medi­te­rend het evan­ge­lie, enzo­voorts. Het wezen van gebed is echter uit­ein­delijk dat we luis­te­ren, niet dat we iets zeggen. Bidden is meer luis­te­ren naar God dan praten met God, hoe goed dat laatste ook is. De stilte kan gebed wor­den. Bidden is bij de Heer zijn en bij zijn moe­der Maria, in de kracht van de Heilige Geest. Bij het bid­den laten we onze noden en plannen los, om die in Gods han­den te leggen: U zorgt voor mij, daarop mag ik ver­trouwen.

Rozen­hoedje en rozen­krans

Oktober - RozenkransmaandEr is een verschil tussen een rozen­krans en een rozen­hoedje. Drie rozen­hoedjes is een volle­dige rozen­krans, maar meestal beperkt men zich bij het bid­den tot een rozen­hoedje dat - na enkele inlei­dende gebe­den - uit vijf ‘tientjes’ bestaat. Een tientje is één Onze Vader en tien keer een Wees gegroet, af­ge­slo­ten met een korte lofprij­zing: Eer aan de Vader en de Zoon en de Heilige Geest... Er is een kraal voor elk Onze Vader en elk Wees gegroet aan een rozen­krans. Vóór elk tientje wordt meestal een episode uit het leven, lij­den of de ver­heer­lij­king van Jezus gememoreerd (de zogeheten ‘geheimen van de rozen­krans’).

Een saai gebed?

Is het niet saai en eentonig om zoveel Onze­va­ders en Wees­ge­groeten achter elkaar te bid­den? Dat zou je inder­daad kunnen denken. Het is dan ook niet de bedoeling bij elk woord stil te staan of de rozen­krans te bid­den als een soort pres­ta­tie, een werk dat áf moet. Het gaat er niet om dat wij­zelf steeds aan het woord zijn. De gedachte is juist dit gebed zó te bid­den dat we in een rus­tige, medi­ta­tieve sfeer komen - een luister­hou­ding. De geheimen van de rozen­krans bie­den daarbij een thema om over te medi­te­ren tij­dens het daarop volgende tientje.

Een ge­mak­ke­lijk gebed

Het rozen­krans­ge­bed kun je overal doen: onderweg in de auto, als je aan het wan­de­len bent, zittend of geknield, thuis of in de kerk. Het is geen inge­wik­keld gebed en het kan helpen om slechte gedachten van je weg te hou­den. Het is een Mariaal en medi­ta­tief gebed: we eren Maria en brengen ons haar leven en voor­beeld te binnen.

Kokosmat

Zelf bewaar ik goede her­in­ne­ringen aan de mei­maand en de ok­to­ber­maand in mijn vroege jeugd. Dan baden we in het gezin de rozen­krans rond het Maria­beeld, dat we als kin­de­ren had­den versierd met allerlei bloemen, die we zelf had­den geplukt. O, ik weet dat som­mi­ge mensen tien­tal­len jaren later nog hebben gezucht dat dit gebed thuis zo werd afgeraffeld en dat ze de rozen­krans had­den moeten bid­den, geknield op een kokosmat. Het ging bij ons thuis ook wel wat snel, maar een kokosmat had­den wij niet.

Rozen­krans­maand

Paus Leo XIII (paus van 1878-1903) heeft de rozen­krans­maand inge­steld in zijn en­cy­cliek Supremi apostolatus (1883). De paus vroeg in die en­cy­cliek om van 1 ok­to­ber tot 2 no­vem­ber in alle paro­chie­kerken de rozen­krans te bid­den met de Litanie van Loreto. Hij had zelf een grote devotie voor het rozen­krans­ge­bed en heeft er maar liefst negen en­cy­clie­ken aan gewijd, plus één over de rozen­krans­broe­der­schappen! Hij was er sterk van overtuigd dat het bid­den van de rozen­krans in de ge­zin­nen verloe­dering van de samen­le­ving en onheil kon afwen­den en dat dit gebed Kerk en samen­le­ving al voor vele rampen had behoed.

Ontstaan rozen­krans

Het gebed zelf is nog veel ouder. Een legende verhaalt dat de heilige Dominicus (1170-1221) de rozen­krans van Maria zelf in een visioen zou hebben ont­van­gen. Dit verhaal is in de kunst vaak ver­beeld. Het schijnt dat een Neder­landse Do­mi­ni­caan Alanus de Rupe (+ 1475 te Zwolle) deze legende voor het eerst in de wereld heeft gebracht. Hij verwarde waar­schijn­lijk zijn stichter met een Karthuizermonnik van dezelfde naam. Het bid­den van Onze­va­ders aan een kralensnoer deden monniken al in de vierde eeuw. Nog steeds wordt een rozen­krans daarom wel “Paternoster” (Onze Vader) genoemd. Karthuizers hebben de geheimen van het leven van Jezus eraan toe­ge­voegd. Gelei­de­lijk ont­wik­kelde het rozen­krans­ge­bed zich. De Dominicaner paus Pius V (paus van 1566-1572) heeft de hui­dige vorm vast­ge­legd.

Ik hoop U hiermee geïnspireerd te hebben om het rozen­krans­ge­bed te blijven bid­den of ermee te beginnen. En hoe dan ook: blijf bid­den!

+ Bis­schop Joannes Hendriks

overzicht van bijdragen:
dinsdag, 1 oktober 2024Het rozenkransgebed
donderdag, 1 augustus 2024Brood uit de hemel
donderdag, 6 juni 2024Op bezoek bij de paus
zondag, 24 maart 2024Het leven overwint de dood
zondag, 28 januari 2024Het mysterie van het kwaad
woensdag, 20 december 2023Vrede op aarde?
donderdag, 2 november 2023Wat gaan we stemmen?
donderdag, 7 september 2023In Gods naam samenkomen
donderdag, 6 juli 2023De stilte in
donderdag, 4 mei 2023Door welke geest laat je je leiden?
donderdag, 2 maart 2023Vasten?
donderdag, 19 januari 2023Verwelkomen - Nabij-zijn - Begeleiden
donderdag, 15 december 2022De stijl van Jezus
donderdag, 6 oktober 2022Vrouwen in de Kerk
donderdag, 4 augustus 2022Leren uit het verleden
donderdag, 2 juni 2022Moedig en principieel
donderdag, 7 april 2022Oog voor het wonder
maandag, 28 februari 2022Aan het begin van de veertigdagentijd
dinsdag, 25 januari 2022Bedankt!
donderdag, 23 december 2021Vrede op aarde
woensdag, 1 december 2021Advent
maandag, 1 november 2021Allerzielen
zaterdag, 28 augustus 2021Geluk
donderdag, 1 juli 2021Vrijheid
maandag, 3 mei 2021Mei - een maand voor Maria
donderdag, 1 april 2021Paasboodschap 2021
donderdag, 4 maart 2021Geïnspireerd leven in dienst van God en mensen
donderdag, 21 januari 2021Paus Franciscus nodigt ons uit...
donderdag, 17 december 2020Toch wordt het Kerstmis
donderdag, 1 oktober 2020Mijn wensen voor u in coronatijd



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose