Grazie Santo Padre
Bedankt Heilige Vader
gepubliceerd: zaterdag, 26 april 2025
We hebben afscheid genomen van Paus Franciscus in de Paasweek. De liturgie van die week spreekt ons iedere dag opnieuw van de verrijzenis, de opstanding uit de dood van Jezus Christus. Onze weg door het leven is een pelgrimstocht van hoop op eeuwig leven, geen tocht naar een onvermijdelijke afgrond naar een duister ‘niets’.
Kort voor zijn ziekte en overlijden heeft paus Franciscus een boek gepubliceerd over zijn leven, dat vooral een getuigenis is. De titel van het boek is Hoop, passend bij het thema dat hij voor dit jubeljaar 2025 had gekozen: Pelgrims van de hoop. Bij ‘hoop’ denken christenen allereerst aan de hoop op het eeuwig leven. Die hoop is nu voor de paus vervuld, zijn aardse pelgrimstocht heeft haar doel bereikt.
In die geest nemen we afscheid van Paus Franciscus. We blikken terug op zijn leven en dienst aan Christus en de Kerk. We zijn bedroefd om het afscheid, om zijn heengaan, omdat we hem zullen missen, maar we zijn niet alleen maar somber en triest: Paus Franciscus is opgegaan naar zijn bestemming, het hemels Vaderhuis; en ons gebed voor hem is dat hij daar gelukkig en in vrede zal zijn.
In de Paasweek wordt keer op keer in het evangelie verhaald, dat de leerlingen moeite hebben om te geloven dat de Heer verrezen is, dat zij hun gevoelens van rouw en verdriet moeilijk achter zich kunnen laten en dat zij iedere keer opnieuw erin bevestigd moeten worden dat hun Heer leeft. Dat is voor ons natuurlijk zeker wel herkenbaar. Als we een heel dierbaar iemand verliezen, iemand die een deel was van je leven, kost het ons veel moeite om innerlijk zover te komen dat we verder kunnen gaan, vooruit kunnen kijken, zelfs al geloven we nog zo vast in een eeuwig leven.
Een van de zaken die dan kan helpen, is dat we ons woorden, daden, het leven van de overledene voor de geest halen en proberen in die geest verder te gaan, inspiratie uit dat leven mee te nemen, te bedenken hoe de overledene had gewild dat wij verder zouden gaan. Dat geldt ook voor het leven van Paus Franciscus. Ik denk dat we hem het meeste eren door de vele mooie en goede, inspirerende woorden, besluiten en initiatieven uit de jaren van zijn twaalfjarige pausschap ons te binnen te brengen en ons daardoor te laten inspireren.
Ik wil daarom graag enkele aspecten uit het leven van Paus Franciscus noemen, die kunnen inspireren, zonder daarmee in dit kader volledig te kunnen zijn. Afgezien van de encycliek Lumen Fidei (Licht van het geloof), die nog grotendeels door zijn voorganger paus Benedictus XVI was voorbereid, is de apostolische exhortatie Evangelii Gaudium (De vreugde van het evangelie), van 24 november 2013, het eerste grote document geweest van zijn hand, wat het programma van zijn pontificaat genoemd kan worden. De tekst gaat over een Kerk die erop uitgaat, die naast de mensen gaat staan, die verwelkomend is, allereerst in daden het evangelie doorgeeft. Paus Franciscus heeft steeds beklemtoond dat een Kerk, die mensen afstoot, niet evangeliserend kan zijn. Pas als je je bemind en aanvaard weet, zul je open gaan en in antwoord op die liefde stappen willen zetten naar een ander, beter leven. Niet voor niets was het laatste teken dat de paus gaf het bezoek aan de gevangenen op Witte Donderdag.
Deze verwelkomende houding, is wezenlijk voor geloof en Kerk; het is de houding van de barmhartige vader, die al op de uitkijk was gaan staan en zijn verloren zoon al in de verte had zien aankomen. Het is de houding ook van de verrezen Heer, die naast de Emmaüsgangers liep en met hen sprak toen zij door droefheid waren overweldigd. Het is die houding die de paus ertoe bracht er te zijn voor mensen in de marge. Zijn eerste bezoek was aan Lampedusa, het eiland voor de kust van Italië waar zoveel vluchtelingen uit Afrika met een bootje aankwamen of aanspoelden. Hij wilde er zijn voor de migranten, voor ongehuwde moeders, homoseksuelen, transgenders, de armen van deze wereld, de mensen in de vluchtelingenkampen, enzovoorts.
Eerst verwelkomen, dan een weg met mensen gaan. De paus wilde zijn als een moeder die nooit haar kind zou verstoten of vergeten, hoe en wie dat kind ook is. Zo keek Jezus naar Matteüs, een tollenaar, een zondaar, met barmhartigheid en mededogen, tegelijk uitdagend, uitverkiezend, in het Latijn: Miserando atque eligendo (Uit barmhartigheid gekozen), een zinsdeel uit een tekst uit de zevende eeuw van de Angelsaksische monnik Beda Venerabilis over de evangelist Matteüs. Beda beschrijft hoe Jezus Matteüs koos als leerling, omdat hij door mededogen werd bewogen toen hij hem zag.
Het is een houding die van bijzonder belang is in onze tijd, nu steeds meer jongeren zich wenden tot het geloof en de Kerk We mogen duidelijke taal spreken, zeker, daar komen zij voor, maar laat hen voelen dat ze welkom zijn en begeleid hen met liefde en begrip.
Een bijzonder aspect van het leven van Paus Franciscus is ook zijn inzet voor de vrede. Zondag aan zondag besteedde hij aandacht aan de situatie van de oorlogsgebieden, waarbij hij steeds opnieuw herhaalde dat een wapenwedloop niet de oplossing kan bieden, dat partijen met elkaar in gesprek zouden moeten gaan om hun conflicten op te lossen, dat het voeren van oorlog alleen maar verliezers kent en dat de armen en de kleinen, de gewone mensen de dupe worden van het geweld dat de grote, ‘belangrijke’ mensen uitlokken. Ook de diplomatieke inzet van de Heilige Stoel, die deze paus altijd zeer heeft gestimuleerd, is hierop gericht: vrede en verzoening bevorderen en respect voor de menselijke waardigheid.
Het zijn maar enkele aspecten uit het leven van onze overleden paus. Moge zijn tekorten en zonden door God worden vergeven, moge het vele goede dat hij heeft gedaan nu door de Heer worden beloond. En laten we daarbij tegelijk bidden om een goede opvolger. Dat de Heer zijn Kerk zal geleiden naar een goede en gezegende toekomst.
Heer, geef onze paus Franciscus de eeuwige rust en het eeuwig licht verlichte hem. Moge hij rusten in vrede!
+ Bisschop Johannes Hendriks