Bisdom Haarlem-Amsterdam










Op bezoek bij de paus

gepubliceerd: donderdag, 6 juni 2024

Op 4 mei jl. heeft paus Fran­cis­cus een groep pelgrims uit Am­ster­dam ont­van­gen en daarbij een korte toe­spraak gehou­den. In deze groet aan de pelgrims heeft de paus ge­spro­ken over ver­schil­lende aspecten van Am­ster­dam, dat hij “een mooie stad” noemde.

Dit najaar begint de vie­ring van het 750-jarig bestaan van de stad. We willen daarom nu al even stil­staan bij de ver­schil­lende aspecten die de paus in zijn toe­spraak heeft genoemd. De paus is ooit in Am­ster­dam geweest. Toen mgr. Jos Punt en ik in sep­tem­ber 2013 bij hem waren, ver­telde hij dat hij begin jaren zeven­tig bij de Jezuïeten aan de Hobbema­kade was geweest.

Bij­zon­dere erva­ring

Het was een mooie en bij­zon­dere erva­ring om samen met het koor ‘Digama­ris’ (wat ‘Zeedijk’ betekent) van koorle­den van de Sint-Nicolaas­basi­liek, een aantal be­stuurs­le­den van pa­ro­chies en stich­tingen en pries­ters uit Am­ster­dam bij de paus te zijn. Velen van u zullen al wel hebben gelezen dat bij die gelegen­heid de paus een tulp is aan­ge­bo­den, die de naam heeft gekregen van de laatste en­cy­cliek, ‘Fratelli tutti’ (= Allen broe­ders) geti­teld. In zijn toe­spraak stipte de paus vooral drie punten aan over Am­ster­dam: ver­bon­den­heid met de Kerk, Am­ster­dam als inter­na­tio­nale stad en de zorg voor armen en mi­gran­ten.

Verbon­den met de katho­lieke Kerk

De ge­schie­de­nis van Am­ster­dam is nauw verbon­den met de katho­lieke Kerk. Dat is eigen­lijk al zo vanaf de stich­ting van de stad. Het land waarop de eerste neder­zet­ting is gebouwd, werd door de Kerk ge­schon­ken en rond 1305 wer­den stads­rechten door de bis­schop van Utrecht verleend, die toen de heer was van dat gebied. In de opkomst en groei van Am­ster­dam speelde het Eucha­ris­tisch mirakel, dat we ieder jaar gedenken in de stille omgang, een be­lang­rijke rol. De paus verwees in zijn toe­spraak naar de Stille Omgang en de eucha­ris­ti­sche aanbid­ding in Am­ster­dam.

Inter­na­tio­nale stad

Op bezoek bij de pausAm­ster­dam is een zeer inter­na­tio­nale stad, vele natio­na­li­teiten zijn er ver­te­gen­woor­digd. Het goed sa­men­le­ven van al die culturen en volkeren is dan ook van groot belang. Broe­der­schap en soli­da­ri­teit, dat is de geest waartoe Fratelli tutti ons oproept en waar de paus in zijn toe­spraak naar verwees. Het is be­lang­rijk dat we onze eigen waar­den en over­tui­gingen kunnen beleven en tege­lijk respect hebben voor anderen en tolerant zijn tegen­over mede­mensen om dat goed en vreed­zaam sa­men­le­ven in een stad als Am­ster­dam te beleven en bevor­de­ren. We zien dat inter­na­tio­nale karakter terug in onze kerken. In ons bisdom zijn ongeveer vijfen­twin­tig katho­lieke mi­gran­ten­ge­meen­schappen actief, op nog meer plaatsen wor­den H. Missen in andere talen gevierd. De mi­gran­ten­ge­meen­schappen zijn levende ge­meen­schappen. Daardoor kunnen we zien en beleven dat we een we­reld­wijde Kerk zijn met mensen van alle rangen en stan­den, alle rassen en talen. Wat mooi is dat! Al die ge­meen­schappen horen tot onze dio­ce­sane kerk. Mensen met wor­tels in andere culturen komen echter niet alleen samen in hun eigen kerken en ge­meen­schappen; in bijna alle kerken van ons bisdom en bij dio­ce­sane vie­rin­gen zien we hen gelukkig ook. Het is be­lang­rijk dat we ons ervoor inzetten dat ieder­een zich thuis kan voelen.

Armen en mi­gran­ten

De inzet voor de armen en mi­gran­ten. Dit is een ander aspect van Am­ster­dam dat de paus heeft benoemd en dat hem zeer aan het hart gaat: aan­dacht voor wie het moei­lijk heeft, in armoede leeft. De paus heeft in zijn toe­spraak ver­schil­lende ini­tia­tie­ven genoemd. Zo dacht hij aan het werk van de zusters van moe­der Teresa (de mis­sio­na­rissen van de naasten­liefde), die zich inzetten voor de armen. Voor velen die op straat leven, schul­den hebben of krap zitten, zijn de zusters en de maal­tij­den die zij geven een grote steun.

De inzet voor de armen en mi­gran­ten:
een aspect van Am­ster­dam dat de paus zeer aan het hart gaat

Dit geldt ook voor het werk van de Ge­meen­schap van Sant’ Egidio bij de Mozes-en-Aaron­kerk aan het Waterloo­plein: de Ge­meen­schap biedt vele mensen die op straat leven vriend­schap, aan­dacht en hulp. Sant’ Egidio geeft ook aan­dacht aan ouderen en mensen die alleen zijn en aan mi­gran­ten­ge­zinnen.

Ook het drugs­pas­to­raat werd door de paus uit­druk­ke­lijk genoemd. Dit pas­to­raat is oecu­me­nisch van opzet met een katho­lieke en een pro­tes­tantse gees­te­lijk ver­zor­ger; het helpt mensen die in de klem zitten door armoede, uitbui­ting en versla­ving, om de zin van hun leven te (her)ont­dek­ken.

Evan­ge­lische opdracht

Na­tuur­lijk kon de paus lang niet alle ini­tia­tie­ven benoemen. De andere ini­tia­tie­ven die niet benoemd kon­den wor­den (daarvoor zijn het er gelukkig te veel), zijn net zo waarde­vol! Met de paus ben ik dank­baar aan allen die zich inzetten voor mensen in de marge van onze samen­le­ving. Wat is het goed dat er mensen zijn in onze samen­le­ving die naar anderen omkijken!

Na­tuur­lijk gebeurt dat niet alleen in Am­ster­dam. Ook op vele andere plaatsen in ons bisdom zetten mensen zich in voor hun naasten in nood en proberen ze de noden die er zijn in onze samen­le­ving op te sporen en te verhelpen. Armoede is vaak verborgen, maar die is er wel: een derde van de mensen heeft moeite om rond te komen. Inzet voor caritas is heel be­lang­rijk, het is een evan­ge­lische opdracht! Dank dus aan alle mensen die zich daarvoor inzetten.

Jubileum­jaar stad en Kerk

In ok­to­ber aan­staande begint de vie­ring van het jubileum­jaar van Am­ster­dam. Dat betrekt zich op de eerste schrifte­lijke vermel­ding van de naam van de stad. Van harte wensen we de stad Am­ster­dam een mooie en gedenk­waar­dige her­den­king van deze 750 jaren toe, dat groten­deels zal samen­val­len met het Heilig Jaar, dat in de katho­lieke kerk wordt gevierd. Dat Heilig Jaar wordt door de paus geopend op 24 de­cem­ber aan­staande in de Sint-Pieters­basi­liek en op 29 de­cem­ber in alle bis­dom­men. En dus ook in het onze.

+ Bis­schop Johannes Hendriks

Toespraak van paus Fran­cis­cus

Dier­ba­re broe­ders en zusters,

Een harte­lijk welkom aan u, pelgrims uit Am­ster­dam: aan bis­schop mgr. Jan Hendriks, aan zijne excellentie de heer Ed Nijpels, aan de be­stuurs­le­den van de Katho­lieke Stich­ting ter be­vor­de­ring van Welzijns­werk van Am­ster­dam, aan de familie Russell, de rector en het koor van de basiliek van de H. Nicolaas en aan u allen.

De aan­lei­ding van uw bezoek is de 750e ver­jaar­dag van de stad Am­ster­dam, waar­van de vie­rin­gen dit jaar zullen beginnen. [è bella - Het is een mooie stad.] De wor­tels en de opkomst van de stad zijn verbon­den met het geloof en de katho­lieke Kerk. Een be­lang­rijk moment in die ge­schie­de­nis wordt gevormd door het eucha­ris­tisch won­der, dat in 1345 plaatsvond en nog steeds wordt her­dacht met een Stille Omgang en de aanbid­ding van het H. Sacra­ment.

Tege­lijker­tijd is Am­ster­dam een stad waar velen zich inzetten voor de armen en de mi­gran­ten, in verbin­ding met het werk van de zusters van Moeder Teresa, het drugs­pas­to­raat, met de ge­meen­schap van Sant’ Egidio en de vele andere ini­tia­tie­ven. Bovendien is Am­ster­dam een stad met vele natio­na­li­teiten, die ge­roe­pen zijn om als broe­ders en zusters samen te leven. Juist de kerken zijn plaatsen waar mensen van allerlei sociale en culturele ach­ter­gron­den samen­ko­men. Ik dank u zeer voor uw inzet daarvoor.

Ik wens u allen dat u kunt leven en werken in uw mooie stad met Gods zegen, zodat u met vreugde ge­tui­ge­nis kunt geven van het geloof en de concrete liefde voor de naaste, bezield en ge­sterkt door de eucha­ris­tie. Moge uw inzet de broe­der­schap en de soli­da­ri­teit onder de bewoners van de stad Am­ster­dam blijven ver­ster­ken.

De Maagd Maria, Moeder van alle mensen, moge u bewaren in het geloof, in de hoop en de liefde. Ik zegen u van harte en ik begeleid u met mijn beste wensen. En, alstublieft, ik vraag u om voor mij te bid­den.

+ paus Fran­cis­cus

overzicht van bijdragen:
maandag, 30 juni 2025Eropuit...
zaterdag, 26 april 2025Grazie Santo Padre
donderdag, 20 februari 2025Als je gedoopt gaat worden
donderdag, 23 januari 2025Twee concilies centraal in dit Jubeljaar
donderdag, 19 december 2024Pelgrims van hoop?
dinsdag, 1 oktober 2024Het rozenkransgebed
donderdag, 1 augustus 2024Brood uit de hemel
donderdag, 6 juni 2024Op bezoek bij de paus
zondag, 24 maart 2024Het leven overwint de dood
zondag, 28 januari 2024Het mysterie van het kwaad
woensdag, 20 december 2023Vrede op aarde?
donderdag, 2 november 2023Wat gaan we stemmen?
donderdag, 7 september 2023In Gods naam samenkomen
donderdag, 6 juli 2023De stilte in
donderdag, 4 mei 2023Door welke geest laat je je leiden?
donderdag, 2 maart 2023Vasten?
donderdag, 19 januari 2023Verwelkomen - Nabij-zijn - Begeleiden
donderdag, 15 december 2022De stijl van Jezus
donderdag, 6 oktober 2022Vrouwen in de Kerk
donderdag, 4 augustus 2022Leren uit het verleden
donderdag, 2 juni 2022Moedig en principieel
donderdag, 7 april 2022Oog voor het wonder
maandag, 28 februari 2022Aan het begin van de veertigdagentijd
dinsdag, 25 januari 2022Bedankt!
donderdag, 23 december 2021Vrede op aarde
woensdag, 1 december 2021Advent
maandag, 1 november 2021Allerzielen
zaterdag, 28 augustus 2021Geluk
donderdag, 1 juli 2021Vrijheid
maandag, 3 mei 2021Mei - een maand voor Maria



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose