Advent
gepubliceerd: woensdag, 1 december 2021
“Er zullen tekenen zijn... Volkeren zullen in angst verkeren... De mensen zullen het besterven van schrik...”
Wel een leuke tekst om dit nieuwe kerkelijk jaar mee te beginnen! Op nieuwjaarsdag wensen we elkaar gewoonlijk een zalig en gelukkig nieuwjaar, maar aan het begin van dit liturgisch jaar klinkt het heel wat minder als een uitnodiging om de toekomst rooskleurig in te zien.
Nieuwe varianten
Toch is het beeld dat door het evangelie werd opgeroepen, in de beide laatste jaren wel dichterbij ons komen staan: schrik, spanning en onrust zijn in onze samenleving meer aanwezig nu de Corona-pandemie zo grillig tekeer gaat. Avond aan avond worden we geconfronteerd met cijfers over het verloop, verwachtingen over de opkomst van nieuwe virus-varianten en opinies over de beste strategie. En inderdaad, die feiten en verwachtingen brengen bij velen spanning en schrik teweeg. Maar we zouden daarbij niet moeten vergeten dat zoveel landen en zoveel mensen in onze wereld veel slechter af zijn dan wij.
Reactance
Iedereen reageert weer anders op de situatie waarin we verkeren: er zijn mensen die er gestresst en angstig van worden, er zijn mensen die meer gaan drinken of te veel gaan eten, er zijn anderen die hun eigen vrijheid sterk gaan verdedigen, omdat die naar hun aanvoelen bedreigd wordt door alles wat moet. “Reactance” wordt dat genoemd.
Verzet
Sommige mensen verzetten zich niet alleen verbaal tegen de overheidsmaatregelen, maar werden helaas ook gewelddadig met rellen en vernielingen, zoals we vorige week hebben gezien. Ik denk dat we het er wel over eens kunnen zijn dat dit geweld geen goede manier is om je mening te uiten.
Maar wat dan wel? Moet je je dan alleen maar laten meenemen door de spanning en schrik van alles wat over ons heen komt en daardoor je leven laten bepalen? Moet je je laten intimideren?
Adviezen van Jezus
Het evangelie wijst ons vandaag een andere weg. Jezus geeft ons verschillende adviezen in het gedeelte dat we hebben gelezen.
Het eerste advies begint met een perspectief, een uitzicht: “Dan zullen zij de Mensenzoon zien komen op een wolk, met macht en grote heerlijkheid”. Als dat begint: richt je dan op, hef je hoofd omhoog, je verlossing is nabij.
Dat is het eerste advies voor wie in een situatie van angst en verwarring verkeert: richt je op, kijk naar voren, kijk vooruit.
Is het zover?
Niet dat je moet verwachten dat de wederkomst van de Heer onmiddellijk gaat gebeuren, die Mensenzoon komt niet meteen. Zeker, er zijn genoeg zogenaamde profeten die allerlei voorspellingen doen over het einde der tijden, maar hier geldt maar één woord van Jezus: we kennen dag noch uur (Mt. 25, 13). We moeten alleen zorgen dat we er klaar voor zijn, ons koffertje klaar voor de laatste reis. Wanneer de Heer komt, dat weten we niet, maar het maakt ons leven mooi dat we uit mogen zien, naar die dag waarop Hij voor ons komt, aan het einde van ons leven, of aan het einde van de tijden.
Is er perspectief?
Beginnen ze weer over Corona? We hebben een perspectief dat verder reikt, Corona is geen eindstation. Het eindstation is een andere krans, die de goede God ons om zal hangen om ons leven te bekronen. Het perspectief is dat we op weg zijn naar geluk; naar vreugde en vrede, voltooiing. Mensen mogen praten over Corona zoveel als ze willen, maar ons uitzicht en ons perspectief is een leven zonder ziekte, zonder dood, dat is een goede, liefdevolle God en Vader die daar op ons wacht en dat kan ons nu al helpen om de vrede en vreugde te bewaren in de Pandemie. Dit is niet alles, gelukkig is er méér!
Hoe kom je erdoor?
De andere adviezen van dit evangelie staan in dezelfde lijn: Wat doet je pijn, wat houdt je bezig? Laat je geest niet afgestompt worden door de drank of door de zorgen, door alles wat alleen maar verdooft, maar bidt en wees waakzaam. Als je kunt leven met God aan je zijde, sta je nooit alleen; als je over kunt geven en los kunt laten, als je kunt vertrouwen en je kunt toevertrouwen aan die Ene die ons het leven heeft gegeven en die ook onze toekomst is, dan heb je bij stormen en pandemieën een houvast, een baken; dat is Advent, want advent maakt dat je altijd verder kijkt dan het hier en nu, Advent is uitzien naar de komst van die Heer.