In onze kathedraal is op 27 augustus de ‘Geloof in geluk’-route geopend. Daar is elders in deze SamenKerk veel meer over te lezen. Het programma van deze route, dat tot Pasen 2022 duurt, nodigt uit om je te laten inspireren en te overwegen wat je gelukkig maakt. Aan die vraag wil ik niet voorbijgaan.
Een verlamde vrouw
In een interview met SamenKerk vorig jaar (zie jaargang 2020 nummer 3 - red.) heb ik verteld over Annie Olsthoorn, een vrouw die langzamerhand geheel verlamd raakte en vele jaren van haar leven op bed doorbracht. Als misdienaar vergezelde ik vele keren de priester, die haar de heilige communie bracht; dat gebeurde tijdens de heilige Mis, omdat haar kamer vlak bij de kapel van het zorgcentrum lag. Zij kon alleen haar hoofd nog bewegen, maar toch was zij altijd opgewekt en een steun voor vele mensen die met hun moeilijkheden bij haar kwamen. Dan vraag je je af: Hoe kon zij zichzelf zó vergeten en gelukkig zijn? Wat is geluk? Waar hangt geluk vanaf?
Arme mensen?
Ik ben één keer in Oeganda geweest en mocht toen ook bij een hut naar binnen kijken. De mensen die daar woonden, bezaten eigenlijk niets - zelfs heel weinig kleding; wel een plastic teiltje waarmee ze water konden halen. Maar wat een vreugde en saamhorigheid was er onder de mensen in Oeganda te zien, zeker tijdens de vieringen in de kerk!
Grote gezinnen
Dat doet me trouwens denken aan de grote gezinnen van vroeger (en nu). Als ik oudere mensen over die tijd hoor praten dat zij - vaak kleinbehuisd - deel uitmaakten van een groot gezin, komen er allerlei verhalen, maar al was het leven arm naar onze begrippen en ‘harder’ dan nu, er was veel gezelligheid en geluk. Dat geluk vind ik ook in de grote gezinnen die ik nu soms ontmoet. Waar dat geluk in zit? Ik denk dat de saamhorigheid, de verbondenheid, de relatie met elkaar een belangrijke factor is. Eenzaamheid maakt niet gelukkig. Beter samen arm dan rijk en eenzaam.
Echt gelukkig?
Diezelfde vreugde heb ik ook in andere arme landen gezien, terwijl ik in Nederland zoveel rijke mensen heb ontmoet van wie ik me sterk afvroeg of ze wel echt gelukkig waren... Ze leken me ontevreden. En er is meer: in die armere landen ontmoette ik vaak geloof, een spontaan en blij geloof. God de Vader, Jezus en Maria zijn er duidelijk aanwezig in het openbare leven.
Wat is nodig om gelukkig te zijn?
Geluk zit dus niet in wat we bezitten, zeker niet alleen daarin. Natuurlijk kunnen objectieve omstandigheden bijdragen aan ons geluksgevoel. Maar wie weinig nodig heeft, is eerder gelukkig, evenals iedereen die zich een geest van dankbaarheid heeft eigen gemaakt.
Geluk
Geluk is geen kathedraal, misschien een klein kapelletje. Geen kermis luid en kolossaal, misschien ‘n carrouselletje. Geluk is geen zomer van smetteloos blauw, maar nu en dan ‘n zonnetje. Geluk, dat is geen zeppelin, ’t is hooguit ‘n ballonnetje.
Toon Hermans
Want geluk zit niet alleen in wat je toegevallen is, het zit niet per se in het ontbreken van moeilijkheden en tegenslagen (al kunnen sommige mensen wel heel veel te verdragen krijgen...). Geluk zit nog meer in de geest waarmee we ons leven tegemoet treden: is het glas half vol of half leeg? Is het een noodlot of een uitdaging? Ontvangen we alles uit Gods hand en proberen we in die geest ook met de kruisen en kruisjes om te gaan? Geluk zit ook in het antwoord op de vraag of je de Gever van alle goeds kent en herkent.
Wie God aan het werk ziet in zijn of haar leven, wie een zin en een doel bespeurt, zal zich gemakkelijker over kunnen geven aan wat op die levensweg is voorgevallen. En wat kan het belangrijk zijn voor onze beleving van geluk als we ons meer gaan realiseren wat écht belangrijk voor ons is en wat misschien een te grote plaats in onze aandacht heeft ingenomen! Je man of vrouw, je kinderen, je ouders en dierbare vrienden zijn bijvoorbeeld veel belangrijker dan een belangrijke voetbalwedstrijd, de auto, het huis of een vakantie. Geluk heeft ook te maken met het stellen van de juiste prioriteiten.
De volheid van geluk
De vervulling van ons verlangen naar geluk is niet op aarde: daar zal het geluk altijd breekbaar en onvolkomen zijn. De weg die we gaan, is die naar volkomen geluk. We zullen pas helemaal gelukkig zijn als heel ons verlangen naar geluk vervuld is en dat zal pas in de hemel het geval zijn. Wij stellen ons de hemel vaak voor als een plaats, met tijd en ruimte. Maar zo is de hemel niet. De hemel is voor ons die aan het lichamelijke gebonden zijn, nog onvoorstelbaar: wat geen oog heeft gezien, wat geen oor heeft gehoord en in geen mensenhart is opgekomen, dat heeft God bereid voor wie Hem liefhebben (vgl. Kor. 2,9). Dat is het ware geluk, de vervulling van alles. Maar ook het uitzicht daarop maakt al gelukkig: het perspectief van het eeuwig leven kleurt ons leven op aarde met mooie, lichte, vrolijke tinten. Dat geluk kan ons alleen maar geschonken worden door de goede God, die de Gever is van alle leven.