Paus Franciscus nodigt ons uit...
gepubliceerd: donderdag, 21 januari 2021
De coronacrisis heeft mensen op zichzelf teruggeworpen. Velen worden er een beetje somber van. Paus Franciscus heeft een aantal initiatieven genomen om ons ondanks de situatie toch uit die ‘bubbel’ te halen... Hij nodigt ons uit om mee te doen.
Hoe kunnen we ontsnappen aan de constante stroom van coronanieuws, de dreiging die van de
crisissituatie uitgaat en alle zorgen van deze tijd? Door onze aandacht op iets anders te richten, dat zinvol en verrijkend is en belangrijker nog dan de pandemie. Paus Franciscus heeft daarom verschillende speciale jaren en dagen ingesteld en aan een belangrijk thema gewijd, om onze aandacht te vragen voor iets anders dan corona.
De armen
Eén themadag is al iets ouder, maar ik noem die toch, omdat het onderwerp onze paus zo aan het hart gaat en hij er regelmatig op terug komt: al in 2016 heeft hij de Werelddag voor de armen ingesteld op de drieëndertigste zondag door het jaar (de zondag vóór het feest van Christus Koning) in de tweede helft van november. Al is er dus een speciale dag voor, er gaat geen week voorbij zonder dat Franciscus aandacht vraagt voor situaties van armoede, vervolging, nood en onderdrukking.
De Bijbel
Katholieken zijn niet zo sterk in hun Bijbelkennis. Dat is tenminste een verwijt dat we nogal eens te horen krijgen. Maar daar is sinds het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) veel in veranderd doordat in de eucharistieviering op zondag maar liefst drie gedeelten uit de Bijbel worden voorgelezen in een driejarige cyclus. Wie ook op weekdagen naar de Mis gaat, krijgt dagelijks twee wisselende lezingen te horen in een tweejarige cyclus. Tussen de lezingen wordt bovendien een psalm gelezen of gezongen. Ga dus dagelijks naar de heilige Mis en je krijgt binnen enkele jaren vrijwel de hele Bijbel als geestelijk voedsel mee! Katholieken zijn dus Bijbelvaster geworden, maar de Bijbelse geschiedenis die vroeger op scholen als vak werd gegeven, zien we helaas zelden meer. Wel zijn er gelukkig veel Bijbelgroepen en Bijbelse retraites.
Levende Woord
Sinds vorig jaar viert heel de katholieke Kerk op de derde zondag door het jaar - dit jaar op 24 januari - een Zondag van het Woord van God. Deze dag is dus ingesteld door paus Franciscus. Het gaat hem niet om de Bijbel als boek, de paus wil ons uitnodigen om ons geloof te vernieuwen. Als we het Woord van God lezen in dezelfde Geest als waarin het is geschreven, blijft het altijd een nieuw Woord en een levend Woord en daar gaat het om: geen dode letter of een leuk verhaal, maar een kracht die onze harten en geesten omvormt, die inspireert om ons individualisme te verlaten en te leven vanuit een liefde die gemeenschap zoekt, die met God en mensen verbonden wil zijn. De bedoeling van deze dag is dus niet zozeer: Je moet de Bijbel lezen, als wel: Laat je inspireren door het levende Woord van God. Laat het Woord van de Heer een inspiratiebron en een kracht worden in je leven! En hóór het Woord in de levende gemeenschap van de kerk.
Week van de eenheid
We vieren deze zondag van het Woord van God binnen de Week van gebed voor de eenheid van de Christenen en dat doet ons eraan denken dat we in onze liefde voor het Woord van God verbonden zijn met alle andere christenen. De Week van de Eenheid is dan ook een goede gelegenheid om op een weekdag of een zondagmiddag verenigd te zijn met onze protestantse of oosterse/ Orthodoxe medechristenen in een viering rond het Woord van God.
Laudato Si’-jaar
Graag wil ik de andere thema’s nog kort noemen, die paus Franciscus onder onze aandacht heeft gebracht. Tot 24 mei is er een speciaal jaar om aandacht te vragen voor ons ‘gemeenschappelijk huis’, zoals de paus de schepping noemt. Vijf jaar na het verschijnen van de Encycliek Laudato Si’ worden wereldwijd de thema’s van klimaat en milieu onder de aandacht gebracht vanuit het perspectief van de katholieke sociale leer. In ons bisdom zijn de jongeren, caritas, Sant’ Egidio, parochies en ikzelf hiermee bezig geweest, al waren veel initiatieven door de coronapandemie helaas niet haalbaar.
Het gezin
Op 19 maart - de feestdag van Sint Jozef - begint een Jaar van het gezin die tot 26 juni 2022 zal duren. Het Jaar van het gezin markeert dat het vijf jaar geleden is dat paus Franciscus een document heeft gepubliceerd over het gezin, de Apostolische Exhortatie Amoris Laetitia, waarin hij allerlei voorstellen heeft gedaan voor een betere huwelijksvoorbereiding en begeleiding van gezinnen, zodat die kunnen groeien in hun roeping, in hun onderlinge relatie en in het opvoeden van de kinderen.
In ons bisdom willen we bijzondere aandacht geven aan het familie- en gezinspastoraat en dus aan dit Jaar van het gezin, onder meer door familiedagen en andere, nieuwe, initiatieven, waarvoor we - met de hulp van enkele fondsen waarvoor we zeer dankbaar zijn - binnenkort medewerkers hopen aan te stellen.
Sint Jozef
Voordat we het Jaar van het gezin beginnen, is op 8 december 2020 al een jaar ter ere van de heilige Jozef begonnen: zijn dienstbaarheid, zijn goede zorgen en liefde voor Maria en Jezus, waarbij hij zichzelf en zijn carrière op het tweede plan zette en zijn vrouw en gezin voorop, zijn voor ons heel inspirerend, juist in een tijd waarin veel mensen vooral met zichzelf bezig schijnen te zijn.
En zo komt ook dit thema weer neer op het grote punt dat de paus ons steeds maar weer voor ogen houdt: verlaat je individualisme, laat caritas - er voor anderen zijn - in je heersen, wees dienstbaar.
+ Mgr. Johannes Hendriks