Bevrijdingsdag en geen vrede
gepubliceerd: dinsdag, 5 mei 2020
Het is vandaag 5 mei 2020. We vieren 75 jaar bevrijding. Het was een groot feest 75 jaar geleden. Ik was erbij, al was het nog in de schoot van m’n moeder. De herinnering is beperkt. Maar ook m’n kindertijd was nog vol met herinneringen aan de oorlog. We speelden in de bunkers die de Duitsers hadden achtergelaten, en vonden af en toen nog een helm of ander wapentuig.
We keken ademloos naar de 8 mm filmpjes die vader had gemaakt van de Canadezen die onder groot gejuich van de bevolking Alkmaar binnentrokken. We hoorden de spannende verhalen van een oom, die in het verzet gezeten had; van m’n vader die twee maal tijdens een razzia was opgepakt, maar zich vrij had kunnen kopen. Hij had alles zien aankomen, en zich al jaren lang voorbereid door sigaren en zilver te verzamelen, een teil vol met zilveren guldens, dubbeltjes en kwartjes, zoals die er toen nog waren. Daarmee kon hij volop voedsel kopen bij de boeren, en de hele familie en buurt door de oorlog heen helpen.
Opnieuw oorlogsretoriek
De mensen juichten en droomden van een blijvende vrede. In onze streken zijn we gezegend met 75 jaar vrede. Elders in de wereld ging het al weer snel mis. In de jaren veertig al oorlog in het Midden Oosten, later in China, Korea, Vietnam, Cambodja, op vele plaatsen in Afrika, Zuid en Midden Amerika, en nog niet zo lang geleden dichterbij in het uiteenvallende Joechoslavië. En op het ogenblik lijken de conflicten en dreigingen zich alleen maar op te stapelen. De grootmachten zijn zich weer aan het bewapenen, en overal klinkt weer oorlogsretoriek. Je kunt er moedeloos van worden. Toch is vrede mogelijk. Maar dat zal niet het resultaat zijn van bewapening of van ontwapening. Niet van vredesonderhandelingen, hoe nodig ook. Ook niet van het verlangen naar vrede, of de roep om vrede. Vrede is enkel en alleen het product van gerechtigheid. In een wereld waar gerechtigheid, waarheid en liefde heerst, zal het vrede zijn.
Terug naar de Bron
Maar hoe doen we dat? Hoe krijg je woede en haat weg uit miljoenen harten, en liefde erin? Paus Johannes Paulus II zei het ooit zo tegen de jeugd: “Vraag de heilige Geest, bekleed je met Zijn kracht. Wordt bouwers van een nieuwe wereld gebaseerd op waarheid, gerechtigheid en solidariteit, gebouwd op liefde”. Zonder God zal het niet gaan, zeg ik hem na. Waarheid, gerechtigheid en solidariteit in de wereld ontspruiten alleen aan geloof, hoop en liefde in individuele harten. En die kunnen we niet zelf maken. Daarvoor is geen therapie of pil. Ze ontspruiten aan genade, komen rechtstreeks van God. Hij is de Bron van alle licht, leven en liefde. Als een mens of volk zich losmaakt van de bron, zullen geloof, hoop en liefde verkwijnen. Als de kanalen naar Hem verstopt raken door zorgen en zonde, of doordat je niet meer bidt, zal het koud worden in je leven, en als het bij veel mensen tegelijk gebeurt, uiteindelijk ook in de wereld. We zien het om ons heen, en misschien ook in ons eigen hart.
De kracht van gebed
Maar de Heer zal het opnieuw geven als we er om vragen, als we ons leven en samen leven weer proberen in te richten naar de geboden die Hij in de schepping gelegd heeft, en in het hart van de mens geschreven. Meer dan ooit ervaren we juist nu de grenzen van ons kunnen. Zou het geen tijd zijn om onze onmacht te erkennen en ons lot in Zijn handen te leggen. Als we slechts een klein deel van de tijd en energie die we besteden aan politieke, economische en militaire middelen, zouden besteden aan gebed en verootmoediging voor God, zou de wereld zichtbaar veranderen. Daarvan ben ik overtuigd. Gods liefde kent geen grenzen en geen onmogelijkheden. Maar Hij wil gevraagd zijn. Over die ontwapenende, onbegrijpelijke, mateloze Liefde gaat het straks met Pinksteren.
Een woord van de Heer zelf?
Maar gebed moet natuurlijk oprecht zijn, wil het verhoord worden. Als we God vragen om hulp, genezing en vrede, om daarna weer onze eigen wegen te gaan, zijn geboden te negeren en Hem te vergeten, zal het niets bewerken. Een Griekse zienster, Vassula Ryden, ontving op 13 maart jl., in het kader van de corona plaag, een boodschap van de Heer. Ieder moet het zelf maar naar eigen inzicht en geweten beoordelen. Ze hoort hoe de Heer oproept tot berouw en oprechtheid in ons gebed, opdat dit kwaad niet te lang hoeft te duren. “Keer je tot mij, je God, en heb berouw. Een oprecht en universeel gebed zal Mij, je God, bereiken. Vasten zal demonen verdrijven. Elk offer is voor Mij acceptabel. Verwerp je lethargische geest, doe afstand van je kwade gewoontes en sluit vrede met Mij, je God. Laat Mij horen: ‘Heer, ontferm U over mij, zondaar’, en ik zal medeleven tonen. Ik zal zegeningen over jullie allen laten regenen. Kom, wees niet bang, Ik luister...”
Gebedsactie met Pinksteren
In dezelfde zin heeft een internationale groep lekengelovigen het initiatief genomen om in een open brief alle bisschoppen en priesters ter wereld te vragen om met Pinksteren, dat dit jaar op 31 mei, de dag van Maria valt, in een geest van verootmoediging en met nieuwe kracht, te bidden om de komst van de heilige Geest over onze gewonde wereld, op de machtige voorspraak van de heilige Maagd Maria. Ze bevelen daarbij het gebed aan dat 70 jaar geleden door Maria zelf in Amsterdam is gegeven, en grote actualiteit bezit in onze tijd. Ik zal het ook zelf doen op 31 mei in livestream vanuit de kapel in Amsterdam, en sluit met het gebed, zoals het ook door Rome is erkend:
Heer Jezus Christus,
Zoon van de Vader,
zend nú uw Geest over de aarde.
Laat de heilige Geest wonen
in de harten van alle volkeren,
opdat zij bewaard mogen blijven
voor verwording, rampen en oorlog.
Moge de Vrouwe van alle Volkeren,
de heilige Maagd Maria,
onze Voorspreekster zijn.
Amen.
+ Mgr. dr. Jozef M. Punt
Bisschop van Bisdom Haarlem-Amsterdam