Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

H. Catharina

Een van de 14 Noodhelpers

gepubliceerd: vrijdag, 21 april 2023
foto: Dr. H Hertel/Vierzehnheiligen
H. Catharina

Catharina van Alexandrië wordt ook ‘de grote mar­telares’ genoemd. Haar naam is afgeleid van het Griekse woord ‘katharos’, dat ‘rein’ of ‘zuiver’ betekent.

Catharina kwam uit een be­lang­rijk patriciërsgeslacht. Haar vader was gouverneur van Alexandrië (Egypte). Ze had mogen leren en kende alle werken van de Griekse filo­soof Plato uit haar hoofd. Ze had zich tot het chris­ten­dom bekeerd en was Jezus met hart en ziel toe­ge­daan, waarbij ze Hem haar maag­de­lijk­heid beloofde. Keizer Maxentius (306-312), zo gaat het verhaal, werd verliefd op haar, maar zij wei­gerde om na de keizers echt­ge­note de tweede dame aan het keizer­lijk hof te wor­den. De keizer dreigde haar met folte­ringen om haar geloof af te zweren. Ook stuurde hij hei­dense filosofen om haar om te praten. Maar in plaats van dat Catharina haar chris­te­lijke geloof ver­zaakte, bekeerde zij de filo­so­fische geleer­den tot het chris­ten­dom. De keizer liet Catharina verp­let­teren door een rad, waarop scherpe ijzeren punten waren gemon­teerd. Echter, het rad werd getroffen door bliksem en brak. Daarop deed men een poging Catharina te verbran­den, maar het vuur waaide uiteen en trof de beulen. Uit­ein­de­lijk wordt Catharina ont­hoofd en vond zo de mar­tel­dood. Op won­der­lijke wijze werd de stad op dat moment van de pest bevrijd. Haar lichaam werd door engelen naar de Sinaïberg gebracht, waar het eeuwen later werd terug­ge­von­den. Daar werd later het beroemde Katharina­kloos­ter gebouwd.

H. Catharina wordt altijd afge­beeld met een gebroken rad en soms met een zwaard erbij. Zij wordt aan­ge­roe­pen bij tong- en mondpijn of bij een plot­se­linge dood. Zij is patroon­hei­lige van filosofen, theologen, stu­den­ten, rechts­ge­leer­den, advocaten, nota­rissen, weten­schappers, politici, mole­naars, pottenbakkers; wagenmakers en schoenmakers en van gast­hui­zen en hospitalen. Haar gedenk­dag is 25 no­vem­ber (in de Russisch-orthodoxe Kerk op 24 no­vem­ber, in opdracht van Tsarina Catharina de Grote ver­plaatst). Een leuke weer­spreuk luidt: Vriest het op Sint-Katrien, dan vriest het nog zes weken nadien. In Am­ster­dams oudste paro­chie­kerk - thans de Oude Kerk op de Wallen - was het eerste altaar, daterend van vóór 1350, gewijd aan Catharina van Alexandrië.

Medaille van H. Catharina van Alexandrië

Saint Catherine - Pray for us

Met het dragen van deze medaille met fraaie afbeel­ding van Catharina van Alexandrië met gebroken rad kunnen gelo­vi­gen hun devotie tot Sint Catharina uitdrukken.

SamenKerk

De beschrij­ving van dit heiligenleven maakt onder­deel uit van een serie in bisdom­blad SamenKerk. Het afgelopen jaar hing er één woord continue in de lucht: crisis... energie­cri­sis, woning­markt­cri­sis, asiel­op­vang­cri­sis, klimaat­cri­sis, stikstof­cri­sis, enzo­voort. Crises maken mensen onzeker over de toe­komst. Waar gaat het heen? En omdat de ver­wach­ting is dat het dit jaar niet anders zijn: Hebben we anno 2023 de hulp van deze Noodhelpers niet nodig?


Gerelateerde nieuwsberichten

zaterdag, 21 oktober 2023Schitterende reis naar de Noodhelpers
donderdag, 28 september 2023Fotoserie en video Vierzehnheiligen
zondag, 24 september 2023Prachtige lezersreis naar Vierzehnheiligen Fotoreportage
dinsdag, 29 augustus 2023Lezersreis naar Vierzehnheiligen
dinsdag, 29 augustus 2023H. Joris
dinsdag, 29 augustus 2023H. Margaretha
dinsdag, 29 augustus 2023H. Pantaleon
dinsdag, 29 augustus 2023H. Vitus
dinsdag, 8 augustus 2023Gedachtenis Veertien Heilige Noodhelpers
zaterdag, 24 juni 2023H. Eustachius
zaterdag, 24 juni 2023H. Erasmus
zaterdag, 24 juni 2023H. Egidius
zaterdag, 24 juni 2023H. Dionysius
vrijdag, 21 april 2023H. Cyriacus
vrijdag, 21 april 2023H. Christoffel
vrijdag, 21 april 2023H. Blasius
donderdag, 23 februari 2023H. Barbara
donderdag, 23 februari 2023H. Achatius
donderdag, 19 januari 2023Ontstaansgeschiedenis Noodhelpers
donderdag, 19 januari 2023Veertien NoodhelpersBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose