Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Dossier Jodendom

Dossier JodendomDrs. Wim C. Timmer is als diaken van Bisdom Haar­lem-Am­ster­dam dio­ce­saan referent voor de relatie met het Jo­den­dom. In dit dossier zijn berichten verzameld die hierop betrek­king hebben. Een van de bekendste ini­tia­tie­ven is de ‘Dag van het Jo­den­dom’ die elk jaar op of rond 17 Januari in de bis­dom­men wordt geor­ga­ni­seerd.


Dialoogwandeling - Sterke vrouwen
Zondag 23 april - Amsterdam
nieuws - donderdag, 2 maart 2023
De Dag van het Jodendom op 17 januari 2023 had als titel ‘Sterke vrouwen in jodendom en christendom.’ Over dit thema organiseert de werkgroep Jodendom van het Bisdom Haarlem-Amsterdam op zondagmiddag 23 april 2023 een dialoogwandeling.
Dag van het Jodendom - 17 januari
Brief van Mgr. Woorts
nieuws - dinsdag, 26 oktober 2021
Mgr. Woorts heeft als bisschop-referent voor het jodendom en voorzitter Begeleidingscommissie Jodendom van de Nederlandse Kerkprovincie een brief geschreven naar aanleiding van de jaarlijkse Dag van het Jodendom op maandag 17 januari 2022.
Video Dag van het Jodendom
Productie van Katholiek Leven
nieuws - maandag, 25 januari 2021
Over het jaarthema van de Dag van het Jodendom heeft Katholiek Leven de video ‘Plaats van samenkomst’ gemaakt. In de video wordt u rondgeleid in de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam en de Petrus en Paulus Kerk in Maassluis.
Dag van het Jodendom
Zondag 17 januari 2021
nieuws - zondag, 10 januari 2021
Elke 17e januari staan wij, Nederlandse katholieken, uitdrukkelijk stil bij de relatie tussen ons, christenen, en het jodendom. Die dag is het Dag van het Jodendom.
Brief Mgr. Woorts aan Joodse gemeenschap
Bij gelegenheid van 75 jaar bevrijding
nieuws - maandag, 4 mei 2020
Bij gelegenheid van 75 jaar bevrijding heeft mgr. drs. H.W. Woorts, referent namens de Bisschoppenconferentie voor Kerk en Jodendom, een groet gestuurd aan de Joodse gemeenschap in Nederland.
Geloven in geweld?
nieuws - dinsdag, 14 april 2020
Ter gelegenheid van de presentatie van het boek ‘Geloven in geweld?’ was er begin maart een symposium rondom de vraag over de relatie tussen religie en geweld. Wij waren te gast in de Vrije Universiteit (PthU) Amsterdam. Het boek is voortgekomen uit een denktank van theologen genaamd Sha’ar (de poort), met verschillende religieuze achtergronden.
Dag van het Jodendom
Video door Katholiekleven.nl
nieuws - donderdag, 13 februari 2020
Ieder jaar wordt binnen de Katholieke kerk aandacht gegeven aan onze relatie met het Jodendom. Dit jaar vieren wij 75 jaar bevrijding. Daarom is er speciaal aandacht voor het herdenken van de slachtoffers van onvrijheid en onderdrukking. De Dag van het Jodendom wil daarnaast ook het positieve benadrukken: de thematiek van vrijheid en bevrijding voor joden en christenen nu.
Dag van het Jodendom
Maandag 20 januari - 19.00 uur - Synagoge Alkmaar
nieuws - dinsdag, 7 januari 2020
De Stichting Alkmaarse Synagoge (SAS) heeft sinds december 2009 de beschikking gekregen over de Alkmaarse Sjoel aan de Hofstraat. De stichting stelt zich ten doel de voormalige synagoge weer een joodse bestemming te geven in de vorm van een joods cultureel centrum.
Tien jaar Dag van het Jodendom Fotoreportage
nieuws - dinsdag, 12 februari 2019
De Nederlandse bisschoppen samen met rabbijnen en Joodse contacten uit het hele land vierden woensdag 6 februari dat in 2019 voor de tiende keer de Dag van het Jodendom werd gehouden.
Dag van het Jodendom
Vernieuwde website
nieuws - zondag, 9 september 2018
De website voor de Dag van het Jodendom is vernieuwd. Met de vernieuwde website beogen de Nederlandse bisschoppenconferentie en de Katholieke Raad voor het Jodendom nieuws en achter­grond­informatie over de dialoog tussen joden en christenen beter zichtbaar te maken.
Bezoek aan Synagoge - Dag van het Jodendom
nieuws - maandag, 12 februari 2018
In het kader van de ‘Dag voor het Jodendom’ 2018 heeft Mgr. Hendriks met een delegatie op 14 januari 2018 een werkbezoek gebracht aan de nieu­we Synagoge van de Joodse ge­meente Noord-Holland (noord/west) te Heemstede.
Bisschoppen bezoeken Joods Historisch Museum
In het kader van de Dag van het Jodendom - 17 januari
nieuws - vrijdag, 6 januari 2017
Een delegatie van de Bisschoppenconferentie bezocht op 5 januari het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Het bezoek vond plaats in het kader van de Dag van het Jodendom, die jaarlijks op of rond 17 januari wordt gehouden.
Haat tegen Joden verwerpelijk
Verklaring van de R.-K. Bisschoppen van Nederland
nieuws - woensdag, 30 juli 2014
In onze Nederlandse samenleving alsook daarbuiten is er – als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas – een toename van uitingen van haat tegen Joden. De R.-K. bisschoppen van Nederland, die haat tegen Joden categorisch verwerpen, zien zich verplicht om opnieuw krachtig elke vorm van antisemitisme te veroordelen.
Katholieke Kerk viert Dag van het Jodendom
Thema: Uitweg uit de Crisis
nieuws - dinsdag, 14 januari 2014
Op 17 januari viert de Rooms-katholieke kerk in Nederland op verschillende plaatsen de jaarlijkse Dag van het Jodendom. Deze dag is een initiatief van de Nederlandse bisschoppen. Zij sluiten hiermee aan bij initiatieven in Polen, Italië en Oostenrijk.Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose