Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Dossier Jaar van de Barmhartigheid

Jaar van BarmhartigheidDossier van nieuws­berichten over het Buiten­gewoon Jubileum­jaar van de Barm­har­tig­heid dat begon op 8 de­cem­ber 2015 (Hoog­feest van Maria On­be­vlekte Ont­van­ge­nis, tevens 50 jaar na het afsluiten van het Vaticanum II) en ein­digde op 20 no­vem­ber 2016 (Hoog­feest van Christus, Koning van het Heelal).


Zeven werken van barmhartigheid
nieuws - dinsdag, 20 december 2016
In alle edities van 2016 van SamenKerk hebben we gedurende het Heilig Jaar van barmhartigheid een van de Werken van barmhartigheid belicht van parochies, vrijwilligers en/of gelovige mensen in deze tijd.
“Ik geloof heilig in een tweede kans”
nieuws - maandag, 19 december 2016
“Ga direct naar de gevangenis. Ga niet langs ‘Start’. U ontvangt geen ƒ 200.” We lachen de onfortuinlijke medespeler van Monopoly hartelijk uit met deze kanskaart. Nu maar wachten op een algemeen-fondskaart of op bezoek. In het echte leven begeleidt Erica Hartman (56) uit Oostknollendam een moeder bij haar bezoekjes aan haar zoon, die ‘tbs/long stay’ heeft. Dat wil zeggen: hij zal levenslang in een tbs-kliniek verblijven als onderdeel van zijn gevangenisstraf.
De naam noemen doet pijn; niet noemen nog meer...
nieuws - dinsdag, 1 november 2016
Bij het begraven van de doden hoort ook aandacht voor het rouwproces van familie en vrienden. Priester Marinus van den Berg heeft daar veel ervaring mee. “Verlies is levenslang. En het komt steeds weer terug.”
‘Een zegen om haar te verplegen’
nieuws - donderdag, 1 september 2016
Op 4 september was Zr. Cunera Borst (85) aanwezig op het Sint Pietersplein bij de heiligverklaring van de zalige Moeder Teresa van Calcutta door paus Franciscus. Tijdens die indrukwekkende plechtigheid zullen haar gedachten ongetwijfeld zijn teruggegaan naar begin jaren tachtig toen zij Moeder Teresa in een ziekenhuis in Rome heeft verpleegd.
Pelgrimage Amsterdam - Jaar van Barmhartigheid
Zaterdag 17 september • 10.30 uur
nieuws - maandag, 22 augustus 2016
Op zaterdag 17 september zal in Amsterdam een bijzondere pelgrimage - een voettocht worden gehouden in het kader van het Jaar van Barmhartigheid. De route gaat langs de zes r.k. kerken in de binnenstad van Amsterdam.
‘Nu voel ik mij veilig’
nieuws - vrijdag, 1 juli 2016
Roland Putman is franciscaan en pastoor. In Amsterdam is hij actief bij de opvang van vluchtelingen. Materiële hulp is natuurlijk belangrijk, schrijft hij, maar het gaat om het contact van mens tot mens.
Geen € 50 in broekzakken
Kledingbeurs in Kruispuntkerk in Velserbroek
nieuws - donderdag, 19 mei 2016
U herinnert zich van vroeger vast dat kleding vaak thuis door uw eigen moeder werd gemaakt. Die werd vervolgens door de oudste gedragen, dan door de middelste en, met een beetje geluk, daarna door het jongste kind in het gezin. En als de kleding afge­dragen was, maakte moeder er poetslappen van of ging die mee met de voddenboer. Die tijden zijn geweest.
Paus Franciscus spreekt op Nederlandse dag in Rome
nieuws - vrijdag, 15 april 2016
Op dinsdag 15 november 2016 wordt in Rome een Nederlandse Dag georganiseerd. Meerdere Nederlandse bisdommen en katholieke organisaties zijn in die week op bedevaart in Rome om de afsluiting van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid bij te wonen.
De dorstige laven in de Efteling
nieuws - woensdag, 30 maart 2016
Fysieke dorst is ons haast onbekend, spirituele dorst lijkt aan de orde van de dag. Een zoektocht naar de dorstigen in onze maatschappij. En naar een manier om deze dorst te lessen.
“Iedere keer weer lekker…”
De Smulpaap in Wormerveer
nieuws - donderdag, 11 februari 2016
“Het is hier alle dagen goed. Het is een soort uit eten, maar dan onder elkaar.” Aldus Ger Bekking-Scholten over De Smulpaap. Samen met zo’n 25 andere ouderen en alleengaanden genieten ze op de woensdagavond in de pastorie van Wormerveer van het driegangenmenu. “Met liefde klaargemaakt”, zegt Ans Mak (73), samen met haar schoonzus Joke van der Laan (72) de kokkin van de avond.
Opening Heilige Deur St. Bavokathedraal
nieuws - zaterdag, 2 januari 2016
Omdat de laatste hand nog moest worden gelegd aan de restauratie van de Kathedrale Basiliek van Sint Bavo werd de Heilige Deur in Haarlem pas geopend op Eerste Kerstdag, vrijdag 25 december 2015. De belangstelling was groot om deze bijzondere gebeurtenis mee te maken.
Heilige Deuren geopend - Heiloo & Amsterdam Fotoreportage
Heilig Jaar van de Barmhartigheid
nieuws - dinsdag, 15 december 2015
Nadat paus Franciscus op dinsdag 8 december 2015 in de Sint-Pieter te Rome de Heilige Deur opende, werden op zondag 13 december wereld­wijd Heilige Deuren geopend. Ook in ons bisdom werden Heilige Deuren geopend in de Grote Kapel van het Heiligdom van Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo en in de Sint Nicolaas­basiliek in Amsterdam.
Opening Heilige Deuren in het Jaar van de Barmhartigheid
nieuws - woensdag, 2 december 2015
‘Aperite mihi portas iustitiae / Open voor mij de poort der gerechtigheid.’ Met deze tekst uit psalm 118 zal Paus Franciscus op dinsdag 8 december 2015 de Heilige Deur in de St. Pieter te Rome openen als begin van het Jaar van de Barmhartigheid. Op zondag 13 december 2015 zullen de Heilige Deuren van de drie andere grote basilieken in Rome worden geopend.
Jaar van de Barmhartigheid op Facebook
nieuws - vrijdag, 20 november 2015
Inmiddels is het Heilig Jaar van de Barm­har­tig­heid ook op Facebook te vinden. Op deze Facebook­pagina worden onder meer de nieuws­berichten door­ge­plaatst van de landelijke website. Ook is er een selectie te vinden van agenda items die op deze website zijn opgenomen.
Brochure over het Jaar van de Barmhartigheid
nieuws - maandag, 16 november 2015
Bij gelegenheid van het Jaar van de Barm­hartig­heid brengt Bisdom Haarlem-Amsterdam een brochure uit met informatie, inspiratie en een activi­teiten­overzicht. Zaterdag 14 november hebben alle kerke­lijke lokaties 50 exemplaren van deze brochure ontvangen.
Website Heilig Jaar van de Barmhartigheid online
nieuws - vrijdag, 13 november 2015
Op 11 november 2015 (Feest van Martinus van Tours / Sint Maarten) is de officiële Neder­landse web­site voor het Heilig Jaar van de Barm­hartigheid online gegaan. Deze website is een initia­tief van de Neder­landse bisschoppen en is bedoeld ter onder­steuning van dit Heilig Jaar in Nederland in de parochies.
Bisschoppen schrijven brief bij ‘Heilig Jaar van de Barmhartigheid’
nieuws - dinsdag, 15 september 2015
‘Barmhartig als de Vader’. Dat is de titel van de brief die de Nederlandse bisschoppen hebben geschreven bij gelegenheid van het ‘Heilig Jaar van de Barmhartigheid’.
Voorbereiding op Heilig Jaar van de Barmhartigheid
Nederlandse vertaling Misericordiae vultus beschikbaar
nieuws - donderdag, 28 mei 2015
De Nederlandse bisschoppen willen uitgebreid aandacht geven aan het bijzondere Jubeljaar dat paus Franciscus heeft uitgeroepen: het jaar 2016 zal het Jaar van de Barmhartigheid zijn. Dit heeft de paus bekend gemaakt door middel van de bul ‘Misericordiae vultus’: ‘Aangezicht van Barmhartigheid’. Deze bul is nu in het Nederlands vertaald.Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose