Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Evangelisatie-samenwerking met Hondurees aartsbisdom

gepubliceerd: zaterdag, 4 juni 2011

Kathedraal van TegucigalpaSinds enkele jaren woont de Nederlander Albert Ypma in de Hondurese hoofdstad. Met zijn inter­nationale academische ervaring is hij een gewaardeerd adviseur geworden van het aartsbisdom Tegucigalpa op het gebied van onderwijs­ont­wik­ke­ling. Hij nam het initiatief om contact te leggen met zijn vroegere thuisbisdom Haarlem-Amsterdam.

Uit dit initiatief is een programma gegroeid dat bedoeld is om elkaar weder­zijds te versterken in de opdracht van de Nieuwe Evangelisatie. Het aartsbisdom Tegucigalpa is gesticht in 1561 en heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. De huidige aarts­bis­schop staat voor de grote opgave om in een politiek onrustig klimaat en in een samenleving getekend door grote ongelijkheid in ont­wik­ke­ling en inkomen leiding te geven aan de katholieke kerk. Kardinaal Rodriguez is inter­nationaal bekend als voorzitter van het wereldomspannende netwerk van Caritas organisaties (de Nederlandse Caritas­orga­ni­sa­tie is Cordaid). kardinaal Oscar Andrés Rodríguez MaradiagaHij maakt zich tot speekbuis van de armen en dringt te pas en te onpas aan op het verbeteren van de sociaal-economische verhoudingen in Honduras. Een uiterst moeilijk moment in zijn pastoraat trad op in 2009 toen hij afstand moest nemen van de sociaal democratische president Zelaya in zijn streven om de grondwet zo te veranderen dat hij meer dan één termijn president zou kunnen zijn.

De kerk speelt een grote rol in de Hondurese samenleving die vooral bestaat uit jonge mensen. Iets minder dan de helft van de bevolking is jonger dan vijftien jaar, zeventig procent is jonger dan dertig. Het land heeft zoveel jeugd weinig toekomst te bieden en velen zoeken hun heil elders, vooral in de Verenigde Staten. Als de vaak illegale immigranten teruggestuurd worden belanden zij in een uitzichtloze situatie met alle gevolgen van dien: werkloosheid, armoede en bevattelijkheid voor geweld en deelname aan bendes.

De kerk in Honduras is vitaal en vol mensen die graag goed willen doen. Het geloof wordt volop beleefd en de geloofs­ge­meen­schap neemt initiatieven om problemen aan te pakken: geloofs­vor­ming om jongeren weerbaarder te maken, opvang en hulp voor zwerfjongeren en jongeren in kwetsbare omgeving (vooral ook meisjes), hulp aan teruggestuurde migranten, initiatieven via onderwijs betere kansen te bieden.

Het bisdom Tegucigalpa wil graag laten zien hoe zij het Evangelie verstaan en beleven en wat voor hen de opdracht tot nieuwe evangelisatie betekent. Met ons willen ze onderzoeken of we catechetisch materiaal kunnen uitwisselen, of het mogelijk is om studenten uit Nederland in Honduras te laten studeren, om met de hulp van Nederlandse academische instellingen onderzoek te doen naar de drijfveren achter jongerengeweld.

HondurasCordaid onder­steunt het project van de con­gre­ga­tie van de Sobrinianen gericht op de begeleiding van teruggezonden immigranten. Ons bisdom wil graag de uit­no­di­ging aanvaarden om samen te onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen. De eerste stap wordt in Madrid gezet als jongeren uit Honduras en jongeren uit ons bisdom elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. De missie­secre­taris bezoekt Tegucigalpa eind juni om kennis te maken en projecten te bezoeken op gebied van onderwijs, hulp bij ondervoeding, opvang van zwerfjongeren. Het bezoek is voorbereid door een werk­groep in het bisdom Tegucigalpa.

Vraag

Als u betrokken bent bij hulpprojecten in Tegucigalpa, dan komen we graag met u in contact: missie­secre­ta­riaat@bisdomhaarlem-amsterdam.nl
Gerelateerde nieuwsberichten

vrijdag, 20 mei 2016Speciale campagne voor hulp aan vluchtelingen
zondag, 20 maart 2016Syrië door de ogen van hulpverleners
donderdag, 6 maart 2014Mgr. Punt: “Laten we licht en solidariteit doorgeven”
woensdag, 26 februari 2014Hulp aan de Filippijnen
dinsdag, 18 februari 2014Dag van de Caritas
maandag, 2 december 2013Paus Franciscus bidt voor Adventsactie
vrijdag, 16 augustus 2013Jaarlijkse Startdag Vastenaktie
donderdag, 18 oktober 2012Missie voor een levendige parochie
vrijdag, 5 oktober 2012Impulsdag missie in Heiloo
maandag, 7 mei 2012Bisschop Ontvangt Curatorium Week Nederlandse Missionarissen
woensdag, 22 februari 2012Bisschop geeft startsein vastenestafette
vrijdag, 4 november 2011Zusters Vogelenzang houden wintermarkt
woensdag, 21 september 2011Collectes Honger in de Hoorn van Afrika
maandag, 15 augustus 2011Verslagboek Dag van de Caritas is uit!
maandag, 15 augustus 2011Honger in de Hoorn van Afrika
dinsdag, 2 augustus 2011“Doneer voor slachtoffers van hongersnood!”
maandag, 30 mei 2011Kleine projecten maken groot verschil!
maandag, 16 mei 2011Mgr. Joseph Rayappu van het bisdom Mannar (Sri Lanka) op bezoek
maandag, 16 mei 2011Mgr. Nico Adi Seputra, aartsbisschop van Merauke op bezoek
vrijdag, 29 april 2011Swingende jongerenviering in Afrikaanse sfeerBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose