Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Driedaagse pelgrimstocht Vastenactie

Groeiende belangstelling voor vasten

gepubliceerd: dinsdag, 4 april 2017

Zo’n vijftig pelgrims lopen dit jaar mee in de driedaagse pelgrimstocht die Vastenactie voor de zevende keer organiseert. De tocht start op donderdag 6 april vanuit abdij Rolduc in Kerkrade en voert onder meer naar de Dom in Aachen en klooster en bedevaartsoord Wittem.

Soberheid, spiri­tua­li­teit en solidariteit

De pelgrimstocht staat in het teken van soberheid, spiri­tua­li­teit en solidariteit. De soberheid komt tot uiting in het lopen: dagelijks leggen de pelgrims zo’n twintig kilometer af. Onderweg houden zij af en toe halt voor een moment van bezinning. Ook de bestemmingen - de Dom van Aachen op donderdag en het klooster en bedevaartsoord Witten op vrijdag – geven een spirituele impuls. De deelnemers geven blijk van hun solidariteit met hun medemens door zich laten sponsoren voor het landelijke Vastenactieproject ‘Eilanden van Hoop te El Salvador’.

Van oudsher wil Vastenactie mensen in de veertigdagentijd aanzetten tot soberheid en hen aansporen solidair te zijn met hun medemensen. Sinds het begin van deze eeuw richt Vastenactie zich daarnaast steeds meer op de spirituele kant van de vasten, op het besef dat mensen het leven en de wereld hebben gekregen, als een geschenk van God, en op onze verant­woorde­lijkheid daar goed voor te zorgen. Paus Franciscus benadrukt dat ook in zijn encycliek ‘Laudato Si’.

Vasten is een eeuwenoude traditie - een periode van bezinning ter voor­bereiding op het Paasfeest. In de loop van de tijd raakte dat spirituele aspect steeds meer op de achtergrond en hielden mensen zich vooral bezig met het volgen van de regels over eten en drinken. Dat was in 1961 aanleiding voor de toenmalige aarts­bisschop van Utrecht, kardinaal Alfrink, om Vastenactie op te richten. Hij wilde de vasten een nieuwe impuls geven en de vastenperiode verbinden aan solidariteit met mensen die het minder goed hebben. Parochies gingen tijdens de vastenperiode geld inzamelen voor ontwikkelingsprojecten in de Derde Wereld.

Meer belang­stelling voor vasten

De laatste jaren staat vasten steeds meer in de belang­stelling. Er verschijnen regelmatig boeken over en ook op de sociale media is vasten een terugkerend onderwerp. Deels kan die hernieuwde belang­stelling worden verklaard uit de aandacht die de Ramadan – het islamitisch vasten – jaarlijks krijgt. Volgens Vastenactie speelt ook bezorgdheid over de toekomst een rol, met name bij jongeren die bewuster willen leven.

Die hernieuwde belang­stelling voor de vasten heeft geleid tot het ontstaan van nieuwe, eigentijdse vormen van soberheid en matigheid. Traditioneel slaat vasten op eten en drinken: minder (vaak) eten en vlees en alcohol laten staan. Tegenwoordig kiezen mensen ook voor nieuwe, eigentijdse vormen, zoals smartphone en Facebook uitzetten en niet appen, roken of autorijden.

Een dag meelopen

Vastenactie organiseert de driedaagse pelgrimstocht voor haar vrijwilligers en donateurs. Belang­stellenden die een dag willen meelopen met de pelgrims kunnen zich aanmelden via www.vastenactie.nl. Op zaterdag loopt ook de hulpbisschop van Roermond, Mgr. De Jong mee; er wordt dan een rondwandeling gemaakt door Limburg en Landgraaf. Het vertrek is elke dag om 9.30 uur vanaf abdij Rolduc. Deelname kost € 15,- per dag.

Meer informatieGerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 14 maart 2017Dag van de Caritas - Welkom?!
maandag, 28 november 2016Indrukwekkende bezielingsdag voor caritasmensen
dinsdag, 3 november 2015Over vluchtelingen... en over ons...
dinsdag, 20 oktober 2015Verslag netwerkbijeenkomst WMO en kerken
zaterdag, 16 mei 2015Maak kennis met de achterkant van Amsterdam!
donderdag, 14 mei 2015Overleven in Amsterdam
maandag, 11 mei 2015Ubi Caritas - Caritas voor migranten
maandag, 19 januari 2015Infoboekje voor parochiŽle caritasinstellingen
woensdag, 1 oktober 2014Verslag diaconale excursie ActiefTalent Purmerend
maandag, 30 juni 2014Diaconale Excursie ActiefTalent Purmerend
donderdag, 19 juni 2014Uitnodiging Bezielingsdag 2014
maandag, 2 juni 2014Dag van de Caritas voor de migrantengemeenschappen
maandag, 31 maart 2014Jongeren betrekken bij Caritas / DiaconieBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose