Bisdom Haarlem-Amsterdam
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Verslag diaconale excursie ActiefTalent Purmerend

Woensdag 10 september 2014

gepubliceerd: woensdag, 1 oktober 2014

Van de diaconale excursie naar ActiefTalent in Purmerend is een verslag in twee delen gemaakt. Het eerste deel is geschreven door een van de aanwezigen die de avond in een notendop heeft samengevat. Het tweede deel gaat uitgebreider in op het verloop van de avond, de betekenis van ActiefTalent voor de doel­groep en haar relatie met de parochiële caritas.

Deel 1 - De excursie in een notendop

Op 10 september 2014 werd in ons Bisdom een diaconale excursie georga­ni­seerd naar Stichting ActiefTalent in Purmerend. De Stichting is gehuisvest in een ruime loods op het industrieterrein van Purmerend.

Verslag diaconale excursie ActiefTalent PurmerendZij bieden dagbesteding aan mensen met een psychiatrische en/of een verslaving achtergrond. De deelnemers leveren werk, zoals fietsen repareren, schilderen, tuinen onderhouden en kunnen bij de stichting ook gebruik maken van faciliteiten, zoals een timmerwerk­plaats, een hobbyruimte, computers en een wasmachine en droger. Ook is er een ‘weggeefwinkel’ waar kleding en allerhande spulletjes weggegeven kunnen worden aan mensen die niet veel te besteden hebben. De deelnemers ontvangen per dagdeel een kleine geldelijke bijdrage en een warme middagmaaltijd. Sommige deelnemers komen iedere dag, anderen wat minder vaak.

De coördinator vertelde dat de dagelijkse praktijk een enkele keer best moeilijke situaties kan opleveren, er komen af en toe conflicten voor tussen de deelnemers. Maar het was duidelijk te merken dat de medewerkers echt hart voor de zaak hebben.

We werden deze avond ontvangen door Anita Witte, diaconaal werker Bisdom Haarlem – Amsterdam, diaken Jack Noë, regio pastor diaconie Purmerend, Birgitt de Bruijn, coördinator ActiefTalent Purmerend en Jaap, kunst­schilder en deelnemer van ActiefTalent.

Het was een gezellige avond met veel animo en we gingen naar huis met de vraag: hoe kunnen wij deze ideeën en ervaringen toepassen op onze eigen kerk & omgeving.

Deel 2 - Uitgebreider verslag

Het verloop van de avond, de betekenis van ActiefTalent voor de doel­groep en haar relatie met de parochiële caritas.

Verslag diaconale excursie ActiefTalent PurmerendVerslaving maakt heel veel stuk, vertelt Jaap aan de bezoekers. Drie jaar geleden kwam hij bij ActiefTalent terecht. Daar gingen zijn ogen open en zag hij dat er nog andere dingen in het leven zijn. Elke dag is Jaap, een sympathieke zestiger, aanwezig.

De loods, waar ActiefTalent gevestigd is, herbergt naast diverse werk­plaatsen een klein atelier. Daar werkt hij aan zijn schilderijen, daardoor blijft hij alert en actief bezig. Het helpt hem om zijn alcoholverslaving in het gareel te houden. Dat gaat steeds beter! “Ik ging van glas naar penselen en verf” zo verwoordt Jaap wat ActiefTalent voor hem betekent. Eind van het jaar exposeert hij zijn werk in het stadhuis.

Waar ben jij goed in?

Vijventwintig Caritasmensen hebben de moeite genomen om naar de loods op het industrieterrein in Purmerend te komen. Zij luisteren geboeid en met stijgende verbazing naar de verhalen van coördinator Birgitt de Bruijn. Verhalen over de leefwereld van mensen die aan de zijlijn van het leven staan, ieder met een eigen talent. Dat talent wordt weer zichtbaar als hen structuur wordt aangeboden door dagbesteding en een warme maaltijd.

Ieder werkt naar vermogen. De jonge jongens sjouwen 20 dozen per uur, de ander schilt 20 aardappels per dag. Een aantal vrouwen runnen de weggeefwinkel die er piekfijn uitziet. De sterke mensen knappen parken en tuinen op, verzwakte deelnemers worden van huis opgehaald. Een op straat zwervende Spanjaard blijkt een goede kok te zijn die elke dag kookt voor de deelnemers en voor de mensen van de nachtopvang. Na maanden van intensieve begeleiding door de caritas en maat­schappelijke instellingen krijgt hij zijn leven weer een beetje op de rit.

Kleine succesjes

Onder de indruk van de enorme inzet van het kleine team, dat, samen met vrijwilligers, zorg dragen voor een moeilijke doel­groep, vraagt een van de bezoekers aan de coördinator waar zij de inspiratie voor dit werk vandaan haalt. Dan valt de spraakwaterval even stil... “Het zijn de kleine dingen die gebeuren” zegt ze dan. “Je kunt de doelen hier niet te hoog stellen, ik heb niet de illusie dat ik mensen van hun verslaving af kan helpen. Als we open zijn weet ik dat ze gegeten hebben. Een kleine bijdrage aan hun gezondheid. Ik zie dat sociale contacten met familie en vrienden herstellen, dat de deelnemers onderling voor elkaar zorgen. Dat zijn voor mij de kleine succesjes, de positieve dingen”.

Caritas & ActiefTalent zijn bondgenoten

Voor Elly van de Caritas van Purmerend ging een wereld open toen zij enkele jaren geleden de loods instapte van ActiefTalent. “Iedereen werkt hier samen, het zijn de zwaksten van de samenleving die hier zitten daar heb ik respect voor, die steunen wij”. In de kerk wordt reclame gemaakt en zowel parochianen als stadsgenoten raken meer en meer betrokken. Zo ontstaat er verbondenheid in de stad.

Verslag diaconale excursie ActiefTalent PurmerendAls de caritas spullen nodig heeft of juist over heeft overleggen zij met ActiefTalent. Beide zijn betrokken bij de warme maaltijd voor de mensen van de nachtopvang. De koks van ActiefTalent koken, de caritas betaalt de boodschappen. “Maar dat zou de gemeente toch moeten doen, dat kunnen zij toch niet aan de kerken overlaten?” merkt een van de bezoekers op.

Diaken Noë vertelt hoe het contact met de gemeente is gegroeid van luis in de pels tot een vertrouwensrelatie. “Durf instanties aan te klagen als het moet” roept hij op. “Als kerk zijn wij de enige in een onafhankelijke positie, wees niet bang laat je stem horen”. Van groot belang is de binding met organisaties. “We zitten als kerk nog overal, hebben veel vrijwilligers en kunnen maat­schappelijk iets betekenen.

Dat is precies wat de huidige paus van ons vraagt: verbind je met mensen! Vraag je als kerk­gemeen­schap steeds weer af: tot wie verhoud je je?

Anita Witte
Dienst Caritas, bisdom Haarlem-Amsterdam
Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 4 april 2017Driedaagse pelgrimstocht Vastenactie
dinsdag, 14 maart 2017Dag van de Caritas - Welkom?!
maandag, 28 november 2016Indrukwekkende bezielingsdag voor caritasmensen
dinsdag, 3 november 2015Over vluchtelingen... en over ons...
dinsdag, 20 oktober 2015Verslag netwerkbijeenkomst WMO en kerken
zaterdag, 16 mei 2015Maak kennis met de achterkant van Amsterdam!
donderdag, 14 mei 2015Overleven in Amsterdam
maandag, 11 mei 2015Ubi Caritas - Caritas voor migranten
maandag, 19 januari 2015Infoboekje voor parochiële caritasinstellingen
maandag, 30 juni 2014Diaconale Excursie ActiefTalent Purmerend
donderdag, 19 juni 2014Uitnodiging Bezielingsdag 2014
maandag, 2 juni 2014Dag van de Caritas voor de migrantengemeenschappen
maandag, 31 maart 2014Jongeren betrekken bij Caritas / DiaconieBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose