Bisdom Haarlem-Amsterdam
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Jongeren betrekken bij Caritas / Diaconie

Zaterdag 29 maart 2014 - Dag van de Caritas in Heiloo

gepubliceerd: maandag, 31 maart 2014

De dag van de caritas van het bisdom Haarlem-Amsterdam was zaterdag 29 maart geheel geconcentreerd op het betrekken van jongeren bij het caritas-werk. Dit is van groot belang, zoals paus Franciscus de Nederlandse bisschoppen zei bij het Ad Limina bezoek. Niet alleen vanwege het goed dat hier wordt gedaan aan mensen die het niet gemakkelijk hebben, maar de caritas vanuit de Kerk heeft nog die extra dimensie van een hulp te zijn om Christus in het gelaat van de arme te herkennen.

Dag van de Caritas - 29 mei 2014
Deelnemers aan de Caritasdag luisteren naar de introductie.

Zo’n negentig mensen - vooral afkomstig uit de besturen van de Parochiële Caritas Instellingen (PCI’s) - waren in het diocesaan centrum in Heiloo aanwezig om in vijf workshops kennis te maken met projecten en mogelijkheden om jongeren bij de caritas te betrekken: DiaconAction is een eenmalig project, M25 is een langer lopend project voor jongeren op basis van het 25e hoofdstuk van het Matteüs-evangelie over de werken van barm­har­tig­heid, Sant’Egidio Amsterdam is werken voor de armen vanuit een spiri­tua­li­teit die de armen als vrienden ziet en hen als vrienden benadert en het project Don Bosco Samen van de Salesianen in Amsterdam, die jongeren voor een bepaalde tijd uitzenden naar ontwikkelingslanden en hen voorbereiden en na terugkomst blijven begeleiden. Al deze projecten brengen jongeren in contact met de nood van mensen in concrete inzet.

Tenslotte was er ook een PCI-bestuurder uit de Zaanstreek die vertelde over samen­werking met andere PCI’s om krachtiger te worden. De PCI-besturen zijn nogal vergrijsd, terwijl er zeker jongeren zijn die zich ervoor interesseren om iets goeds te doen voor mensen. Misschien dat langs de weg van de voorgestelde projecten jongeren voor inzet voor de PCI’s kunnen worden geïnteresseerd.

Aan het einde van de dag bedankte Mgr. Hendriks de aanwezigen voor hun inzet en betrokkenheid: “Zij geven handen en voeten aan het werk voor de Caritas. Op basis van de Apostolische Exhortatie Evangelii gaudium van paus Franciscus heb ik daarna geprobeerd wat inspiratie mee te geven om de inzet voor de Caritas te bezielen en te versterken, want behalve het werk wat gedaan wordt, is de geest van waaruit het gebeurt niet minder belangrijk.” (Arsacal.nl)
Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 4 april 2017Driedaagse pelgrimstocht Vastenactie
dinsdag, 14 maart 2017Dag van de Caritas - Welkom?!
maandag, 28 november 2016Indrukwekkende bezielingsdag voor caritasmensen
dinsdag, 3 november 2015Over vluchtelingen... en over ons...
dinsdag, 20 oktober 2015Verslag netwerkbijeenkomst WMO en kerken
zaterdag, 16 mei 2015Maak kennis met de achterkant van Amsterdam!
donderdag, 14 mei 2015Overleven in Amsterdam
maandag, 11 mei 2015Ubi Caritas - Caritas voor migranten
maandag, 19 januari 2015Infoboekje voor parochiële caritasinstellingen
woensdag, 1 oktober 2014Verslag diaconale excursie ActiefTalent Purmerend
maandag, 30 juni 2014Diaconale Excursie ActiefTalent Purmerend
donderdag, 19 juni 2014Uitnodiging Bezielingsdag 2014
maandag, 2 juni 2014Dag van de Caritas voor de migrantengemeenschappenBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose