Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Indrukwekkende bezielingsdag voor caritasmensen

gepubliceerd: maandag, 28 november 2016

Ruim 60 mensen waren naar de bezielingsdag Ignatiaanse spiri­tua­li­teit in Heiloo gekomen. Bestuurders en werk­groepen van parochiële caritasin­stel­lingen; missie- ont­wik­ke­ling- en vrede; diakens en priesters onderzochten eensgezind hoe de spiri­tua­li­teit van paus Franciscus, zelf jezuïet, hen kan inspireren in de gezamenlijke zorg voor de armen.

Ignatiaans gereed­schap

Onder de deskundige leiding van internetpastor en jezuïet Nikolaas Sintobin kregen we een inkijkje in de spiri­tua­li­teit van de paus via het leven van de stichter van de Jezuïeten: Ignatius van Loyola. Kernwoorden zijn: vertrouwelijkheid met God, zoals een vriend met een vriend; Gods nabijheid, reflecteren op dat wat je doet; steeds beter worden, niet om prestaties door grote wils­kracht, maar door een manier van leven die uitdrukking geeft aan het verlangen en de wil om open te staan voor de invloed van Gods geest op het menselijk handelen. Gebed en leven raken en voeden elkaar dan voortdurend.

Geheim

De Ignatiaanse traditie kent het levensgebed. Een simpel, kort en krachtig gebed dat in alle situaties en plekken kan worden gebeden. Het gebed bij de tandarts, aldus paus Franciscus. Is dat misschien het geheim van de huidige paus? De wereldse spiri­tua­li­teit ‘’God in alles liefhebben en dienen”?

YouTube

Na het gesprek met de zaal werden we aangenaam verrast met een moderne meditatie op het caritaswerk aan de hand van YouTube-filmpjes. De prikkelende vragen over de eigen ervaring en de uitwisseling met de buurvrouw/man bracht leven in de Engelenzaal. Na de voortreffelijke kloosterlunch werden we ingeleid in het voeren van een gesprek als het moeilijk wordt.

Als het moeilijk wordt...

De zorg voor de armen, mensen die aan het leven te kort komen, is mooi én moeilijk. Omgaan met fusies en schaalvergroting vraagt veel van ons. Evenals een moeilijk gesprek met mensen die ons lief zijn. Of met wie we samen moeten gaan werken. De inleider leert ons een moeilijk gesprek steeds beginnen met het vermelden van het positieve, het negatieve komt op de tweede plaats, vertrouwen in de toekomst is het belangrijkste. Niet als een techniekje maar vanuit het geloof in de absolute waardigheid, meer nog, in de schoonheid van elke mens. In de groeps­ge­sprekken werd aan de hand van werkvragen -een beproefde methode- de per­soon­lijk ervaring op de inleiding gedeeld.

Meer inspiratie

De reacties van de deelnemers aan deze bezielingsdag zijn openhartig en met een hoge waardering voor dit aanbod. Wij delen graag met u de inleiding Ignatiaanse spiri­tua­li­teit. Meer initiatieven en websites zijn te vinden onder de website jezuieten.org.

 

Anita Witte
Dienst CaritasGerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 4 april 2017Driedaagse pelgrimstocht Vastenactie
dinsdag, 14 maart 2017Dag van de Caritas - Welkom?!
dinsdag, 3 november 2015Over vluchtelingen... en over ons...
dinsdag, 20 oktober 2015Verslag netwerkbijeenkomst WMO en kerken
zaterdag, 16 mei 2015Maak kennis met de achterkant van Amsterdam!
donderdag, 14 mei 2015Overleven in Amsterdam
maandag, 11 mei 2015Ubi Caritas - Caritas voor migranten
maandag, 19 januari 2015Infoboekje voor parochiŽle caritasinstellingen
woensdag, 1 oktober 2014Verslag diaconale excursie ActiefTalent Purmerend
maandag, 30 juni 2014Diaconale Excursie ActiefTalent Purmerend
donderdag, 19 juni 2014Uitnodiging Bezielingsdag 2014
maandag, 2 juni 2014Dag van de Caritas voor de migrantengemeenschappen
maandag, 31 maart 2014Jongeren betrekken bij Caritas / DiaconieBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose