Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Nieuwe uitgave handboek Kerkelijk Recht

gepubliceerd: vrijdag, 26 augustus 2011

Onlangs is de geheel herziene druk uitgekomen van “Kerkelijk Recht. Canoniek recht voor de pastorale praktijk met de bijzondere bepalingen voor Nederland”. Auteur is Mgr. Dr. J.W.M. Hendriks, pr.

Kerkelijk Recht

Nieuwe uitgave handboek Kerkelijk RechtDit handboek bespreekt de bepalingen van het canoniek recht die voor de pastorale praktijk van belang zijn. Het biedt allen die in de rooms-katholieke parochies werkzaam zijn of op een of andere manier met kerkelijk recht te maken hebben een overzicht van de voornaamste regelingen die van kracht zijn en die vaak een concrete uitdrukking zijn van het geloof van de Kerk. Zo geeft deze uitgave in het eerste deel antwoord op vragen als: hoe is de bestuurs­verantwoorde­lijkheid in parochies geregeld? Welke taken heeft een kerk- of parochie­bestuur en hoe krijgt de relatie tot het bisdom vorm? Op welke aspecten moet men letten bij opheffing of fusies van parochies en bij het bouwen of sluiten van kerken? De organisatie van het bisdom wordt eveneens in grote lijnen behandeld evenals de kerkelijke beroepsprocedures en de procedure bij seksueel misbruik. In een tweede deel van dit handboek worden de voornaamste bepalingen met betrekking tot de kerkelijke vieringen behandeld: doopsel, vormsel, de eucha­ris­tie­viering, biecht, ziekenzalving, huwelijk, uitvaarten, woord- en communie­vieringen, zegeningen en andere vieringen komen aan de orde. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de kerk­rechtelijke aspecten van de voor­bereiding van een huwelijk en de redenen waarom een kerkelijk huwelijk nietig kan zijn. Een tref­woorden­register helpt om snel het juiste antwoord op juridische kerkelijke vragen te vinden.

Auteur

Mgr. dr. J.W.M. Hendriks (* 1954), is rector van De Tiltenberg (groot-seminarie en Sint Bo­ni­fa­tius­instituut), consultor van de con­gre­ga­tie voor de clerus, docent canoniek recht, rechter bij de kerkelijke rechtbank van het bisdom Haarlem-Amsterdam en voorzitter van het geschillen­bureau van het bisdom Rotterdam. Bij Colomba verschenen van hem onder meer: “Huwelijksrecht” en “Volk van God”, een commentaar op het tweede boek van de Codex.

Bestellen

Het boek kost € 23,80 en is te bestellen bij Colomba of bij de receptie van De Tiltenberg.
Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 24 april 2018Onderscheidingsdag levensweg
dinsdag, 24 april 2018Geslaagde open dag Bonifatiusinstituut
dinsdag, 20 maart 2018Boodschap paus Franciscus voor Roepingenzondag
maandag, 20 april 2015Boodschap paus Franciscus voor Roepingenzondag
zaterdag, 16 november 2013Twee catechisten en vier diakens rijker!
dinsdag, 16 april 2013Open Dag Bonifatiusinstituut
dinsdag, 18 september 2012Nieuwe studieprefect voor Sint-Bonifatiusinstituut
maandag, 4 juni 2012Indrukwekkende priesterwijding tussen de steigers
maandag, 4 juni 2012Nieuwe ‘tuinzaal’ Tiltenberg ingezegend
donderdag, 31 mei 2012Drie wijdingen in kathedraal
dinsdag, 22 mei 2012Vier wijdingen in Pinksterweek
maandag, 14 november 2011Zes diakens gewijd Fotoreportage
dinsdag, 8 november 2011Kardinaal Burke legt eerste steen uitbreiding De Tiltenberg Fotoreportage
maandag, 31 oktober 2011Docent J. Vijgen gepromoveerd
donderdag, 27 oktober 2011G. Bruggink nieuwe rector Tiltenberg
vrijdag, 21 oktober 2011Bonifatiusdag met onderscheiding voor Ben Hartmann Fotoreportage
zondag, 2 oktober 2011Zonovergoten misdienaarsdag druk bezocht Fotoreportage
donderdag, 8 september 2011Seminarie start met zeven nieuwe studenten Fotoreportage
zaterdag, 27 augustus 2011Bonifatiusinstituut begint met 22 nieuwe studenten
vrijdag, 19 augustus 2011Kardinaal Burke op Dies TiltenbergBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose