Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Dossier Laudato Sií

Dossier van nieuws­berichten over de en­cy­cliek Laudato Si’, de en­cy­cliek van paus Fran­cis­cus over milieu en een humane eco­lo­gie.


Inspiratiegids voor de Scheppingsperiode
Van 1 september t/m 4 oktober
nieuws - zaterdag, 22 juli 2023
Voor kerken is er nieuw aanbod beschikbaar om de Scheppingsperiode te vieren. Dit jaar ligt de focus op ‘alles wat ademt en leeft’. Daarvoor heeft de Laudato Si’ Alliantie Nederland samen met Ecokerk allerlei bezinnende en verbindende ideeën verzameld in een inspiratiegids.
Bezinningsmateriaal - Periode van de schepping
Van woensdag 1 september t/m maandag 4 oktober
nieuws - dinsdag, 6 juli 2021
Ieder jaar wordt tussen 1 september en 4 oktober de Periode van de Schepping gehouden. In deze periode wordt in de kerken extra aandacht gevraagd voor de zorg voor de Schepping. In samenwerking met het Belgische Ecokerk, brengt de Laudato si’ werkgroep Nederland ook dit jaar weer materiaal hiervoor uit.
Plant een boom
Periode van de Schepping - 1 september t/m 4 oktober
nieuws - woensdag, 26 augustus 2020
Ieder jaar wordt tussen 1 september en 4 oktober de Periode van de Schepping gehouden. In deze periode wordt in de kerken extra aandacht gevraagd voor de zorg voor de Schepping. In samenwerking met het Belgische Ecokerk, vraagt de Laudato si’ werkgroep Nederland ook in 2020 aandacht hiervoor.
Download gratis encycliek-pakketten
Missionair, lokaal en gemeenschap
nieuws - donderdag, 16 januari 2020
Encyclieken zijn uitermate geschikt om mensen van binnen en buiten de kerk mee te nemen in de visie van de kerk op thema’s die ons allemaal raken. Afgelopen seizoen heeft het jongerenpastoraat van bisdom Haarlem-Amsterdam een reeks verdiepingsavonden rondom de encycliek Laudato Si’ over het zorgdragen voor de schepping georganiseerd.
Kardinaal Turkson spreekt in Amsterdam
Over Waddenzee, klimaatverandering en watermanagement
nieuws - vrijdag, 1 november 2019
Kardinaal Peter Turkson zal namens de R.-K. Kerk spreken op twee podia in Amsterdam. Dinsdagavond 5 no­vem­ber 2019 organiseert de Waddenvereniging in De Balie te Amsterdam de conferentie ‘Zeespiegel­stress’ over klimaatverandering en de Wad­denzee. Daags daarop - woensdag 6 november - start op de Vrije Universiteit van Amsterdam het tweedaagse internationale symposium ‘Water in times of Climate Change’.
Verslag Laudato sií -avonden Fotoreportage
nieuws - woensdag, 15 mei 2019
De eerste twee avonden uit de reeks Laudato Si’ avonden hebben plaats­ge­von­den. De avonden zijn een groot succes vanwege de verbinding tussen inhoud en praktijk. Daarnaast is de mogelijkheid om de sprekers te ondervragen en door te vragen over het thema en handelen iets waar de jongeren veel gebruik van maken.
Jongerenavonden encycliek Laudato Sií
Verdieping voor jongeren van 18-35 jaar
nieuws - dinsdag, 26 maart 2019
Dit voorjaar kunnen jongeren naar een reeks verdiepingsavonden over de encycliek Laudato Si’ gaan. Paus Franciscus schreef in 2015 deze encycliek over de zorg voor onze aarde en het milieu. Na vier jaar is het thema van dit pauselijke docu­ment nog altijd actueel.
Wereldgebedsdag voor de schepping
Boodschap paus en patriarch
nieuws - vrijdag, 1 september 2017
Vrijdag 1 september 2017 is de Wereld­ge­bedsdag voor de Zorg voor de Schepping. Paus Franciscus nodigt elk jaar gelovigen wereldwijd uit om op 1 september te bidden voor de schepping. De Heilige Vader roept daartoe dit keer op in een gezamenlijke boodschap met de patriarch van Constantinopel namens de Orthodoxe kerken.
Verslag informatieavond - Laudato Sií
Dinsdag 15 september 2015 - Hoofddorp
nieuws - maandag, 5 oktober 2015
Dinsdagavond 15 september 2015 werd in Hoofddorp een informatie­avond gehouden over de ‘groene encycliek’ Laudato Si’. Ernst Meyknecht schreef onder­staand verslag.
Nederlandse vertaling Laudato Si
Geautoriseerde vertaling nu te bestellen
nieuws - dinsdag, 25 augustus 2015
Bij het Secretariaat van het Rooms-Katholiek Kerk­genoot­schap in Nederland kan vanaf vandaag vast de encycliek Laudato Si van paus Franciscus worden besteld. Het betreft de door de Neder­landse Bisschop­pen­con­fe­rentie geauto­ri­seerde vertaling met als extra een aantal handige bijlagen, die binnen­kort in druk verschijnt.
De paus en het milieu
wobi - vrijdag, 10 juli 2015
Op 18 juni stapte paus Franciscus in een profetische rol. Hij presen­teerde zijn nieuwe milieu­encycliek. Niet zomaar een encycliek, die politiek correct oproept tot minder vervuiling, maar een spiri­tueel document dat onze hele visie op de natuur, op de mens en zijn toekomst kritisch ontleedt in het licht van het evangelie.Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose