Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Kom Schepper Geest

Blog #6

gepubliceerd: zaterdag, 5 mei 2018

6.00 uur

Voor de verandering komt broeder Mug vandaag pas na de wekker gedag zeggen; het gaat steeds beter tussen ons! Dat mag ook, want vandaag is alweer de laatste volle dag. We zullen naar Greccio en Fonte Colombo gaan, waarna we naar Assisi terugkeren voor de dodenherdenking in de San Francesco bovenkerk met het kathedrale koor en prins Jaime de Bourbon de Parme. Maar eerst: Eucha­ris­tie­viering.

8.00 uur

We gaan opnieuw naar de kapel met de muur­schildering van het laatste avondmaal. Mgr. Punt is hoofd­cele­brant. Hij vertelt: vandaag is de Mis met een speciale intentie. Want gisteren is de H.Cornelius­kerk in Limmen, ons bisdom, door brand onherstelbaar beschadigd. Een schok gaat door de kapel; iedereen kan zich indenken hoe groot de schok voor de parochianen van Limmen moet zijn. Uiteraard bidden we vandaag in het bijzonder voor hen!

De bisschop noemt in zijn korte verkondiging -'slechts een gedachte'- de kracht van de Geest, die ons in staat stelt vrede te vinden. Immers begint de ware vrede in ons hart. De heilige Geest van God leidt ons naar die intrinsieke vrede, en stelt ons in staat vanuit die vrede te leven en zo te werken aan de vrede in de wereld. Wij mogen op die Geest vertrouwen.

In die gedachte sluiten we de Mis af, maar niet nadat we met elkaar gezongen hebben. Laudato Si wordt ingezet en sprankelende broeder Franciscaan dirigeert vanachter de ambo. Zijn enthousiasme is inspirerend en aanstekelijk: binnen mum van tijd zingt en klapt iedereen mee. Dit enthousiasme is het; hier gebeurt iets...! Het blijft de uren na de Eucha­ris­tie nazingen, zo merk ik als ik tussen pelgrims loop en het deuntje meerdere malen fluitend of neuriënd terug hoor.

11.00 uur

Aankomst in Greccio, waar Franciscus een ingeving (van de Geest?) kreeg die nu nog steeds over de hele wereld bekend is: de kerststal. Maar denk nu niet dat het er in Greccio uitziet als een kerstmarkt. De kluizenarij waar Franciscus met ongeveer 15 broeders woonde is een nederzetting boven op een berg. Een aantal kleine cellen zijn uitgehouwen in de rotsen, waar de mannen met zijn allen zittend sliepen (anders paste het niet). De overige ruimtes waren niet veel groter. Maar het uitzicht was - en is nog steeds- fenomenaal! Een a-locatie, zo boven op de berg.

Franciscus koos die plek niet voor niets, want hoog op de berg kon men zich bezinnen op het geheim van de nederdaling van God tot de aarde in de menswording van Jezus Christus. Volgens Franciscus was het uitoefenen van nederigheid een deelname aan die nederdaling, welke werd uitgedrukt in de naam 'minderbroeders'. Hij stelde de nederigheid voor als een innerlijke gemoeds­toe­stand van geduld en geluk, die als ze behouden bleef onder zware omstandigheden, leidde tot innerlijke vreugde. Of misschien wel tot de vrede in het hart zoals de bisschop het vanmorgen noemde. Daar kunnen wij -meer of minder zeikende Hollanders- nog een voorbeeld aan nemen!

13.30 uur

Aankomst in Fonte Colombo. Hier schreef Franciscus de regel van zijn minderbroeders, opnieuw in uitgehouwen ruimtes in de bergen. Er is nu nog een klooster met kerkje, waar we als groep de pelgrimstocht afsluiten. Mijn groep bestaat uit parochie-pelgrims, pelgrimjongeren en pelgrimseminaristen: een bont gezel­schap, iedereen met zijn eigen achtergrond en authentiek geloof, maar allemaal 'tempel' van die ene Geest en daarmee geroepen tot gemeen­schap. En die gemeen­schap kan alleen bestaan als ieder zijn eigen talent meebrengt, opdat een eenheid van Geest in verscheidenheid van Gaven ontstaat. Dat doel zou een regel in zichzelf zijn. :)

17.00 uur

Terugkomst in Assisi voor de 4 mei herdenkings­viering in de San Francesco bovenkerk. De kerk zit om 18:30 helemaal vol, waardoor pas duidelijk wordt hoe groot de groep is. Het kathedrale koor zingt een Requim mis van Gabriel Fauré; een cultureel hoogtepunt dat niet te vergelijken is met het Laudato Si van van­ochtend: totaal anders, maar zeker net zo inspirerend en vooral heel ontroerend, aangezien bij sommigen de tranen niet meer te stoppen zijn.

De bisschop gaat tussen de gezangen voor in gebed, wat ook in het kader van dodenherdenking in de geest van gemeen­schap is: 'God, geef ons uw geest­kracht om andere mensen niet te zien als vijanden, maar als broeders van dezelfde vader.' Die gemeen­schap wordt later bevestigd door prins Jaime de Bourbon de Parme, ambassadeur van Nederland bij de Heilige Stoel. Hij noemt de katholieke kerk, met zoveel lokale vestigingen over de hele wereld, een belangrijke partner voor de vrede in onrustige landen. Het morele gezag van de Paus die geen politieke belangen heeft is daarin een grote ontwapenende kracht.

De woorden zetten ons terug in de wereld: is afgelopen week onze blik gevestigd geweest op onze eigen gemeen­schap als pelgrims in hetzelfde bisdom, de prins brengt ons weer terug naar het grotere geheel: pelgrims onder dezelfde Vader. Het is precies de juiste insteek om morgen weer naar huis terug te gaan en alles wat we hier leerden in praktijk te gaan brengen.

Vrede en alle Goeds!

Lizette RomijnGerelateerde nieuwsberichten

vrijdag, 5 juli 2019ďBidden geeft mij vertrouwenĒ Video
zaterdag, 16 februari 2019Assisi-pelgrim op Katholiekleven.nl Video
woensdag, 4 juli 2018Broeder Fer in Geloofsgesprek
zondag, 10 juni 2018Zonovergoten reŁnie Assisibedevaart Fotoreportage
woensdag, 6 juni 2018ReŁnie voor Assisi-pelgrims
zaterdag, 19 mei 2018Clara en Franciscus voor jonge kinderen Fotoreportage
zaterdag, 5 mei 2018Tweede vlog van de Assisibedevaart Video
zaterdag, 5 mei 2018Toespraak prins Jaime de Bourbon de Parme Video
zaterdag, 5 mei 2018Fotoserie Assisibedevaart dag 5 Fotoreportage
vrijdag, 4 mei 2018Tieners en jongeren bezoeken Heilige plaatsen in en rond Assisi Fotoreportage
vrijdag, 4 mei 2018Wees maar niet bang...! Fotoreportage
donderdag, 3 mei 2018Fotoserie Assisibedevaart dag 4 Fotoreportage
donderdag, 3 mei 2018Eerste vlog van de Assisibedevaart Video
woensdag, 2 mei 2018Fotoserie Assisibedevaart dag 3 Fotoreportage
woensdag, 2 mei 2018Kinderwoorddienst Fotoreportage
dinsdag, 1 mei 2018Tieners en jongeren goed begonnen Fotoreportage
dinsdag, 1 mei 2018Een kwestie van vertrouwen Fotoreportage
maandag, 30 april 2018Dag 1: Het zijn de kleine dingen... Fotoreportage
zondag, 29 april 2018Eerste pelgrims per bus onderweg naar Assisi Fotoreportage
vrijdag, 20 april 2018Assisi 2018: Het aftellen is begonnen!Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose