Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Tieners en jongeren bezoeken Heilige plaatsen in en rond Assisi

Bijzondere Avond van Barmhartigheid

gepubliceerd: vrijdag, 4 mei 2018

Woens­dag 2 mei begon voor alle pelgrims met een Heilige Mis in de Santa Maria Degli Angeli, waarna de jon­ge­ren een bezoek brachten aan Rivortoto. Op deze plaats zagen we de gerestaureerde hutjes/kluisjes waar de eerste Fran­cis­ca­nen en Fran­cis­cus zelf in leefde.

Keuze­pro­gramma’s

Middags was er voor ons een keuze­pro­gramma waarbij een deel van de jon­ge­ren een wan­de­ling maakte naar de ‘Carceri’, een ander deel ging raften op het water en een derde groep genoot van een vrije mid­dag in Assisi. ’s Avonds hebben we ons verdiept in de biecht en het thema barm­har­tig­heid nadat we van een heer­lijke Ita­li­aanse maal­tijd hebben genoten die door de reislei­ding zelf was samen­ge­steld. Het was prach­tig om op de heuvel vlak voor San Damiano samen te eten, een wijntje te drinken en de inlei­ding te krijgen van kape­laan Teun en Broe­der Fer.

Actieve dag voor tieners

Met de tieners hebben we vandaag een actieve dag gehad. We kon­den kiezen voor een hoogte klimparcours of wild­wa­ter raften. Bij het raften ga je in een soort rubber­bootje wild water varen. Het was echt een uit­daging om in het water de boot overeind te hou­den, maar het is ons gelukt. ’s Avonds hebben we lekker gebarbecued op de cam­ping. Het weer as uits­te­kend. We hebben ook nog kijkje geno­men bij het mid­del­eeuwse feest Calandi Maggio wat hier gaande is. Door de gehele stad zie je mannen en vrouwen in mooie mid­del­eeuwse kle­ding lopen. Het geeft nog meer het gevoel dat we in de tijd van Fran­cis­cus de stad verkennen.

Prach­tige uit­zicht op de berg La Verna

Donder­dag zijn de jon­ge­ren op een speciale plek geweest, en wel ‘La Verna. De plaats waar Fran­cis­cus de stigmata ont­ving. Een klooster op 1000 meter hoogte met een prach­tig uit­zicht. Een plek waar van Fran­cis­cus graag kwam om te bid­den en zo te ontvluchten aan alle drukte, bezig­he­den en andere mensen. Echt een Pelgrims plaats met eetzalen en een klein restaurantje. Door de beperkte tijd hebben we helaas Perugia niet meer kunnen bezoeken, de stad waar Fran­cis­cus ooit gevangen zat na een verloren veld­slag met de ze stad.

Jon­ge­ren or­ga­ni­se­ren Avond van Barm­har­tig­heid in Francesco-basiliek

Deze avond was ook de ‘Avond van Barm­har­tig­heid’ inge­pland. Tijdens de aanbid­ding hebben we stil gestaan bij wat we verlangen en hoe wij God kunnen volgen net zoals Fran­cis­cus dat deed. Het was een Prach­tige Avond in de San Francesco Basiliek. We hebben samen met kape­laan Teun de avond voor­be­reid, met prach­tige lie­de­ren, teksten uit het leven van Fran­cis­cus, stilte en uit­stel­ling van het Aller­hei­ligste Sacra­ment.

De Heilige Clara en San Damiano

Met de tieners zijn we deze dag naar de Santa Chiara basiliek geweest waar de relikwieën van de heilige Clara bewaard wor­den. Kape­laan Johannes en onze gids Jochem ver­telde over het leven dan deze bij­zon­dere vrouw. Daar hebben we ook het kruis van San Damiano bezocht. Veel van ons merkte dat er een bij­zon­dere rust in de kapel van het kruis en in de kerk aanwe­zig was. Dit kruis is ook het kruis waar vanaf Jezus tot Fran­cis­cus sprak “Herstel mijn huis, dat zoals je ziet in verval is”.

Fran­cis­cus her­stelde het kerkje waar het kruis toen hing, San Damiano. Later begreep hij dat Jezus de kerk als in de mensen en het instituut bedoelde. Van de Santa Chiara zijn we naar San Damiano gelopen en hebben daar een biecht­vie­ring gehad. ’s Avonds hebben ook wij ons aan­ge­slo­ten bij de ‘Avond van barm­har­tig­heid’ en heer­lijk gegeten in restaurant Brasseria di Assisi.

Tot nu toe is het weer beter dan voorspeld. Het is niet heel warm, vaak wat bewolkt, maar perfect om van de stad en de omge­ving te genieten.Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 5 mei 2021Kathedraal TV - Q&A met Mirjam Spruit Video
zaterdag, 10 april 2021Diocesane Alpha Youth
donderdag, 8 april 2021Q&A - Paul Graas - Middelmatigheid is zonde Video
dinsdag, 6 april 2021Speeddaten kloosterordes en godgewijde leven
donderdag, 11 maart 2021Jongerenonderzoek
donderdag, 18 februari 2021Vasten-caritasactie Jongerenplatform
donderdag, 18 februari 2021Netwerkdiner mentorschap
dinsdag, 2 februari 2021Mentorschap in het Jongerenpastoraat
dinsdag, 12 januari 2021Vier JongKatholiek webinars gepland
donderdag, 7 januari 2021Landelijk online tienergroepdag
maandag, 21 december 2020Evangelii Gaudium - Online boekclub
dinsdag, 24 november 2020Diocesane WJD voortaan op Christus Koning
donderdag, 5 november 2020Q&A met Marcel Poorthuis
zaterdag, 24 oktober 2020Duimen daar krijg je scheve tanden van Video
dinsdag, 20 oktober 2020Netwerkbijeenkomst - Weerstand
maandag, 19 oktober 2020Logo Wereldjongerendagen 2023 Video
zondag, 11 oktober 2020Q&A met Martijn van Helvert Video
zaterdag, 3 oktober 2020‘De onbekende wereld van Jakob’ Video
donderdag, 10 september 2020Online cursus Liefde en Seksualiteit
dinsdag, 8 september 2020The Missionary School VideoBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose