Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Vastenestafette blog

De vastenestafettekaars voor het altaarVan Aswoensdag 10 februari tot Witte donderdag 24 maart verbindt de Vastenestafette parochies en groepen. Sober, Solidair, Spiritueel. De veertigdagentijd is quality-time. Tijd die we vrij-maken. Vrij van een te veel. Vrij voor een meer. Vrij voor dieper.

Sober: de traditie van de Vasten past bij gevoeligheid voor een duurzame omgang met mensen en middelen. We willen veel. Maar waarom? En wat? Levenskunst voor velen van ons is ontdekken hoe goed het doet met minder te doen. Minder en anders. Minder eten maar gezonder. Hetzelfde eten maar verantwoorder geproduceerd. Vrije tijd genieten maar anders zoals ook op het werk: aandacht voor de mens en de manier waarop het resultaat er komt. Mens voor ding. Tijd voor plaats.

RK Mathias-Laurentiusparochie Alkmaar

gepubliceerd: zondag, 24 maart 2013

Beste mensen,

In deze Vastentijd gaat er een kaars door ons bisdom. Als een estafette zal deze kaars op wel 80 plaatsen branden, ons verwarmen en ons licht geven. Licht geven in deze Vastenperiode van inkeer en bezinning. Ook in onze parochie zal de kaars branden op plaatsen waar mensen in onze parochie sa­men­ko­men.

U wordt uitgenodigd om in het kort enkele ervaringen van de sa­men­komsten op te schrijven in het boek dat bij de kaars hoort. Blader dat boek ook maar even door. Dan zie je hoeveel ver­schil­lende bijeenkomsten er gehouden zijn en dat er vele mensen zijn die zich inzetten in hun parochie en zich inzetten voor de Vastenactie.

Op zondag­mid­dag 17 maart is de kaars opgehaald in de St. Nicolaasbaseliek, de migraten­parochie in Amsterdam. Nu zal de kaars zijn weg vervolgen in onze parochie. In Amsterdam, in de Nicolaasbaseliek, was een viering voor Spaans-taligen. Zelf kon ik er niets van verstaan maar ik zag een overvolle kerk waar de mensen regelmatig flink moesten lachen om wat er tijdens de preek gezegd werd. Aan het einde van de viering werd de kaars die op het altaar stond plechtig aan mij overgedragen. Deze ging nu zijn weg vervolgen in de Matthias Laurentius Parochie.

Maandag 18 maart: De kaars zal om 9.00 uur branden bij het ochtend­ge­bed in de Jozephkerk. Vier dagen in de week wordt er door vrij­wil­lig­ers om 9.00 uur een ochtend­ge­bed gehouden. Elke week is er een andere vrij­wil­lig­er die dit voorbereidt. Het ochtend­ge­bed is een mooi voorbeeld hoe parochianen met elkaar kunnen bidden en met elkaar het geloof kunnen delen. Na het ochtend­ge­bed wordt er koffie gedronken en gaat ieder zijn weegs.

Dinsdag 19 maart: Om 9.00 uur zal de kaars branden bij het ochtend­ge­bed en bij de vouwploeg van het parochieblad voor de Pius X kerk. Omdat onze parochie een samenvoeging is van drie parochies (eigenlijk vier) wordt het parochieblad in drie delen gevouwen en verdeeld in de parochie. Deze ochtend was het aan de vrij­wil­lig­ers van de wijkkerk Pius X die het parochieblad gereed maakten. In het blad werd ook een flyer van de Vastenaktie en een spaarzakje gevoegd. Ik ben benieuwd hoeveel van die spaarzakjes in de grote bussen voor de Vastenaktie achter in de kerk terecht zullen komen. De Vastenaktie komt in ieder geval onder de aandacht bij ca. 4000 adressen van onze parochie.

Om 18.25 uur zal de kaars branden bij het Rozen­krans­ge­bed, de Eucha­ris­tie­viering en de gebeds­groep in de Pius X kerk. Ik ben op dinsdag­avond naar de wijkkerk Pius X gegaan om te kijken hoe de kaars daar de rozen­krans-gebeds­groep verwarmde en de eucha­ris­tie­viering zou verlichten maar de kaars is niet meegenomen naar deze sa­men­komst van parochianen. Dat is jammer maar door onduidelijkheid wie de kaars zou meenemen is deze in de andere kerk gebleven

Woensdag 20 maart: Om 9.00 uur zal de kaars bij de eucha­ris­tie­viering in de Laurentius­kerk branden. Op woensdag­och­tend wordt er een doordeweekse eucha­ris­tie­viering gehouden voor de gemeen­schap van de Laurentius­kerk aan het Verdronkenoord in het centrum van Alkmaar. Daar heeft de kaars de viering verlicht en verwarmd.

Om 13.30 uur bij de voor­be­rei­ding van de eerste communicanten in de Jozephkerk. In onze parochie hebben we een groep van ca. 15 eerste communicanten die intensief begeleid worden door de werk­groep eerste communicanten samen met pater Diego en diaken Jeroen de Wit. Er wordt hard gewerkt om de kinderen enige vorming te geven in het katholieke geloof en de ouders uitleg te geven wat we als gemeen­schap doen bij de vorming van de eerste communicanten. De estafettekaars van de Vastenaktie verwarmde ook deze bijeenkomst. Dat de kinderen mogen voelen dat het licht van onze Jezus Christus altijd bij hen mag branden.

Om 18.00 uur bij het broodje tevredenheid en moment van bezinning (Jozephkerk). Dit was de laatste avond van de vijf keren dat het broodje tevredenheid in het kader van de Vastenaktie is gehouden in onze parochie. De eerste drie keren was na de eenvoudige maaltijd van soep en brood een voordracht aan de hand van een DVD van een preek van Henri Nouwen. Wat indruk­wek­kend hoe Henri Nouwen ons kon uitleggen dat wij geliefd worden door onze God en dat wij daarop mogen vertrouwen.

De vierde keer was zuster Gabriëlle Weenink van de Ursulinen bij ons om ons over haar geloofsleven te vertellen. Heel indruk­wek­kend hoe werken en vertrouwen in God hand aan hand moeten gaan om het religieuze leven op een positieve manier zinvol te kunnen volbrengen. En dat het religieuze leven door de veranderingen in de tijd iedere keer weer nieuwe invulling moet krijgen. Als religieuze moet je je blijven inspireren en de tijd waarin we leven proberen te verstaan.

De laatste avond hebben zuster Ans Kok en zuster Ria Fehrmann vertelt over de con­gre­ga­tie van de zuster van Amersfoort. De con­gre­ga­tie heeft na een moeizame start toen het katholieke geloof nog verboden was in Nederland een groet bloei meegemaakt. Ze hebben hele grote bijdragen geleverd aan het onderwijs, aan de gezondheidszorg en de ouderenzorg. De Zusters van Amerfoort zijn ook naar Indonesië, Brazilië en Malawi gegaan. Vooral de missie in Indonesië is groter en groter geworden en de zusters daar zijn ook alweer uitgevlogen naar andere landen zoals de Filipijnen en Irian Jaya (het vroegere West Papoea).

Aansluitend na het broodje tevredenheid en het moment van bezinning had het koor Canticum Novum haar repetitie. Ook daar heeft de kaars bij deze groep die zich inzet voor de onze kerk zijn licht laten schijnen.

Donderdag 21 maart: Op donderdag 21 maart brandde de kaars bij het morgen­ge­bed in de Jozephkerk en aansluitend bij de vouwploeg van het parochieblad voor de Don Bosco gemeen­schap. ’s Avonds verlichtte de kaars de repetitie van het Ritmisch Koor

Vrijdag 22 maart: Om 9.00 uur was de kaars bij de eucha­ris­tie­viering in de Jozephkerk en om 18.00 uur brandde de kaars bij de gezamenlijke parochiële maaltijd die eens per maand in de ontmoetingsruimte van de Jozephkerk wordt gehouden. De gezamenlijke maaltijd is een initiatief van de Missie- Ont­wik­ke­lings- en Vredeswerk­groep (de MOV-groep) die zorg wil dragen voor de mensen in de Derde Wereld landen maar evengoed zorg wil dragen voor de onderlinge band in onze eigen parochie. Gemiddeld komen ongeveer 40 parochianen maandelijks van een drie gangen maaltijd genieten en delen met elkaar een sfeer van verbondenheid. Meer dan 15 jaar wordt deze gezamenlijke maaltijd in de parochie gehouden. ’s-Avonds om 19.45 uur verwarmde de kaars de repetitie van het Dominicuskoor.

Zaterdag 23 maart: Om 14.00 uur was de kaars bij het maken van de Palmpasenstokken door de kinderen van de eerste communie groep en de vormsel­groep. Om 17.00 uur brandde de kaars bij de eucha­ris­tie­viering in de Jozephkerk.

Zondag 24 maart: Om 10.00 uur was er een speciale viering voor de kinderen voor Palmpasen in de Jozephkerk. De kinderen kwamen in processie naar binnen met hun palmpasenstokken. Na de viering gingen ze in optocht door de kou naar het ziekenhuis waar ze de palmpasenstokken hebben gegeven aan de zieke mensen in het ziekenhuis. Iets mooi maken en dan weer geven aan een ander is samen delen.

Om 14.00 uur zal de kaars worden overgedragen aan de regio Hoofddorp bij de grensgevangenis "het Justitieel complex Schiphol". Daar wordt iedere zondag in de Vastentijd een wake gehouden voor de honderden mensen die zonder vorm van proces in de gevangenis zitten. 150 jaar na de afschaffing van de slavernij is het de hoogste tijd om ook een eind te maken aan het illegaliseren, opjagen en opsluiten van onze medemensen. In de lijdenstijd voor Pasen staan wij stil bij wat er in vreemdelingendetentie met mensen gebeurt. Wij geven een teken van solidariteit aan de grensgevangenen. Tevens maken wij duidelijk dat wij grote vragen hebben bij het opsluiten van mensen die niets misdaan hebben. Dit doen we door middel van wakes bij het nieuwe Justitieel Complex (JC) Schiphol. Deze migrantengevangenis staat in Badhoevedorp aan het einde van de Sloterweg, Duizendblad 100, 1171 VA Badhoevedorp.

Zie voor meer info: www.schipholwakes.nl

Jeroen van de Loo DMR - Kring Alkmaar


overzicht van bijdragen:
 
- Vastenestafette 2016 -
dinsdag, 15 maart 2016Communicantjes Wieringerwerf
zondag, 13 maart 2016H.Mis in Wieringerwerf
woensdag, 9 maart 2016Sobere maaltijd in Driehuis
dinsdag, 8 maart 2016Vormselvoorbereiding Wieringerwerf
zaterdag, 5 maart 2016Viering in Hippolytushoef
dinsdag, 1 maart 2016Certificaatuitreiking Schagen
dinsdag, 23 februari 2016Vormelingen Schagen
maandag, 22 februari 2016Estafettekaars in Hippolytushof
zondag, 21 februari 2016Christoforuskerk Schagen
woensdag, 17 februari 2016Communievoorbereiding Schagen
woensdag, 10 februari 2016Bisschop geeft start aan Vastenestafette
 
- Vastenestafette 2015 -
zondag, 22 maart 2015Zaanse Vastenaktie-concert
dinsdag, 17 maart 2015Zaanstreek-Noord
zondag, 15 maart 2015Pelgrimstocht in spijkerbroek
woensdag, 11 maart 2015Verslag uit Alkmaar
zondag, 8 maart 2015Tekenen van Hoop
dinsdag, 3 maart 2015Van Wijk aan Zee naar Badhoevedorp
maandag, 2 maart 2015Heilige Drie-Eenheid te Bloemendaal
zondag, 1 maart 2015Parochiegemeenschap Schoten
dinsdag, 24 februari 2015Mariakerk van Haarlem-Noord en Driehuis
zaterdag, 21 februari 2015De Drie Stromen
vrijdag, 20 februari 2015De kleine Gerardus
donderdag, 19 februari 2015AnnaBon
woensdag, 18 februari 2015Vastenestafettekaars op weg...
woensdag, 21 januari 2015Nog vier weken tot de Veertigdagentijd en start Vastenestafette!
zondag, 16 november 2014Vastenestafette 2015
 
- Vastenestafette 2014 -
woensdag, 23 april 2014Vastenestafette 2014
zondag, 20 april 2014Zalig Pasen
zaterdag, 19 april 2014Stille Zaterdag
vrijdag, 18 april 2014Goede Vrijdag in de Haarlemmermeer
vrijdag, 18 april 2014Goede Vrijdag
donderdag, 17 april 2014Witte Donderdag
donderdag, 17 april 2014(Zieken) Communie
dinsdag, 15 april 2014Boeteviering
maandag, 14 april 2014Nieuw-Vennep
zondag, 13 april 2014Verbonden
zaterdag, 12 april 2014Pelgrimstocht - dag 3
vrijdag, 11 april 2014Pelgrimstocht - dag 2
donderdag, 10 april 2014Pelgrimstocht - dag 1
woensdag, 9 april 2014Samen
dinsdag, 8 april 2014Maaltijd in Wervershoof
maandag, 7 april 2014Licht in het seminarie
zondag, 6 april 20145e zondag van de 40-dagentijd
zondag, 6 april 2014Uit het dagboek - Schagen
vrijdag, 4 april 2014Uit het dagboek - Medemblik
woensdag, 2 april 2014Spaardoosjes actie
woensdag, 2 april 2014Pastoresoverleg - diaconie
zondag, 30 maart 2014Vastenweek Alkmaar
woensdag, 26 maart 2014Sobere maaltijd - Driehuis
woensdag, 26 maart 2014Verslag uit Heemskerk
zondag, 23 maart 2014Wij geloven in meer
zondag, 23 maart 2014Bron van leven
donderdag, 20 maart 2014Huis in de duinen
dinsdag, 18 maart 2014Uit het dagboek - Haarlem
maandag, 17 maart 2014Stem in de stad
zondag, 16 maart 2014Schiphol wake en viering
woensdag, 12 maart 2014Stap verder
dinsdag, 11 maart 2014Uit het dagboek - Wormer
maandag, 10 maart 2014Onderweg
zondag, 9 maart 2014Een dagje Zaanstreek
zaterdag, 8 maart 2014Verzorgingshuis Amandelbloesem
zaterdag, 8 maart 2014Zorg op een kruispunt van wegen
vrijdag, 7 maart 2014Ochtend in Assendelft
donderdag, 6 maart 2014Gebed bij de kaars
woensdag, 5 maart 2014Mgr. Punt: ďLaten we licht en solidariteit doorgevenĒ
woensdag, 5 maart 2014Kaars gezegend op weg
woensdag, 5 maart 2014Inspirerende verhalen
woensdag, 19 februari 2014Namens Vastenaktie - start met Vastenmaaltijd
woensdag, 12 februari 2014De kaars
woensdag, 5 februari 2014Nog een maand tot begin Vastenaktie
zaterdag, 11 januari 2014Beste MOV-betrokkenen
woensdag, 11 december 2013Vastenestafette 2014 bijna van start
 
- Vastenestafette 2013 -
zaterdag, 30 maart 2013Stille Zaterdag ...
vrijdag, 29 maart 2013Uit het dagboek - Alkmaar
vrijdag, 29 maart 2013Uit het dagboek - Vijfhuizen
vrijdag, 29 maart 2013Recht en gerechtigheid
vrijdag, 29 maart 2013Voetwassing
donderdag, 28 maart 2013Samen sparen voor een ander ...
donderdag, 28 maart 2013Goed samenzijn
woensdag, 27 maart 2013Boeteviering ...
maandag, 25 maart 2013Licht bij detentiecentrum Schiphol
zondag, 24 maart 2013Vasten AKTIE
zondag, 24 maart 2013RK Mathias-Laurentiusparochie Alkmaar
zaterdag, 23 maart 2013Zondag 24 maart - Schiphol wake
woensdag, 20 maart 2013Verbondenheid met een eigen kaars...
maandag, 18 maart 2013Branden vuur...
zaterdag, 16 maart 2013Uit het dagboek - Casa Migrante
donderdag, 14 maart 2013Uit het dagboek - Portugese parochie
zaterdag, 9 maart 2013Uit het dagboek - Obdam
vrijdag, 8 maart 2013Het vuur brandend houden
woensdag, 6 maart 2013Spaardoosjes actie Hensbroek
maandag, 4 maart 2013Uit het dagboek - Castricum
zondag, 3 maart 2013Help een kind aan een betere toekomst
zondag, 3 maart 2013Tochtgenoten
zaterdag, 2 maart 2013Sint Antonius kookt ... doe je mee??
woensdag, 27 februari 2013Maaltijd en lijdensmeditatie
woensdag, 27 februari 2013Van School naar School
woensdag, 27 februari 2013Uit het dagboek - Uitgeest
dinsdag, 26 februari 2013KISI musical - De barmhartige Vader
maandag, 25 februari 2013Uit het dagboek - Heemskerk
zaterdag, 23 februari 2013Vastengedicht voor Honduras
vrijdag, 22 februari 2013Agenda kaars
vrijdag, 22 februari 2013Uit het dagboek - Haarlem
donderdag, 21 februari 2013Uit het dagboek - Hilversum
maandag, 18 februari 2013Maaltijd voor EthiopiŽ
maandag, 18 februari 2013Paaseieren voor een skills centre
zondag, 17 februari 2013Licht doorgeven...
donderdag, 14 februari 2013Van sneeuw en ijzel naar Kameroen
woensdag, 13 februari 2013Kaars gezegend op weg
zaterdag, 9 februari 2013De Vastenestafette kaars
maandag, 21 januari 2013Aanmelden
woensdag, 19 december 2012Vastenestafette 2013
 
- Vastenestafette 2012 -
dinsdag, 10 april 2012Laatste bericht estafette 2012
woensdag, 28 maart 2012Sobere maaltijd
zondag, 25 maart 2012Vastenaktiewandeling
donderdag, 22 maart 2012Ouderkerk aan de Amstel
donderdag, 15 maart 2012Spaardoosjes
dinsdag, 13 maart 2012Winterlezing
maandag, 12 maart 2012Jongerenviering in parochiegemeenschap Haarlem-Schalkwijk
vrijdag, 2 maart 2012Vastenmaaltijd
woensdag, 29 februari 2012Presentatie van het scholenproject te EthiopiŽ
dinsdag, 28 februari 2012De eerste zondag van de Veertigdagentijd
vrijdag, 24 februari 2012De Vastenaktie van de DMR
vrijdag, 24 februari 2012Vastenmaaltijd en aswoensdagviering
vrijdag, 24 februari 2012Schipholwake
donderdag, 23 februari 2012Bisschop Punt geeft startsein VastenestafetteBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose