Bisdom Haarlem-Amsterdam








Slotdocument synode synodale Kerk

Plus reactie Mgr. Hoogenboom

gepubliceerd: dinsdag, 29 oktober 2024
Slotdocument synode synodale Kerk

Aan het einde van de tweede zit­ting van de 16e gewone algemene Bis­schop­pen­synode ‘Voor een synodale Kerk: communio, participatio, missio’ is op zater­dag 26 ok­to­ber het slot­do­cu­ment ge­pre­sen­teerd.

Het do­cu­ment werd met uit­een­lo­pende meer­der­he­den voor alle paragrafen door de stem­gerech­tigde deel­ne­mers, onder wie mgr. Hoogen­boom uit Neder­land, goedge­keurd. Paus Fran­cis­cus kon­digde aan dat hij ervoor heeft gekozen om geen apos­to­lische exhor­ta­tie te schrijven na de synode, maar noemde het slot­do­cu­ment een geschenk aan het volk van God.

“Er zijn al zeer concrete aan­wij­zingen in het do­cu­ment die een leidraad kunnen zijn voor de missie van de Kerken, in hun spe­ci­fie­ke continenten en contexten”, legde de paus uit, waarbij hij het ver­trouwen uitsprak dat deze gedeelde erva­ring zou in­spi­re­ren tot “concrete acties die Gods volk dienen”.

In zijn toe­spraak tot de synode­ver­ga­de­ring op zater­dag­avond bena­drukte paus Fran­cis­cus hoe het slot­do­cu­ment, ge­schre­ven in de loop van de tweede zit­ting van de synode over synodali­teit die op 2 ok­to­ber begon na een proces van luis­te­ren en dialoog, de vrucht is van meer dan drie jaar luis­te­ren naar het volk van God. “Het open­baart een gedeelde weg voor­waarts naar een “synodale Kerk” die het evan­ge­lie belichaamt, niet alleen door woor­den, maar door elke han­de­ling en interactie.”

Deze zes­tien­de gewone ver­ga­de­ring van de synode werd op zon­dag 27 ok­to­ber offi­cieel af­ge­slo­ten met de vie­ring van de Heilige Mis in de Sint-Pieters­basi­liek onder lei­ding van paus Fran­cis­cus. (Foto boven, op weg naar de slot­vie­ring)

Een drie­vou­dig geschenk

Paus Fran­cis­cus beschreef het slot­do­cu­ment als een geschenk met meer­dere dimensies, dat zowel als leidraad voor de Kerk dient alsook als een symbool van een­heid en gedeelde missie. Ten eerste bena­drukte hij zijn ver­trouwen in de bis­schop­pen, waarbij hij de waarde onder­streepte van de aanwe­zig­heid van elke bis­schop bij het vorm­ge­ven van de synodale reis.

“Voor mij, als bis­schop van Rome, was ik me ervan bewust dat ik u allen nodig had, toen ik de Kerk van God in de synode bijeenriep: bis­schop­pen en getuigen van de synodale reis. Dank u wel!” De paus erkende zijn rol als luis­te­raar en herinnerde zich­zelf - en elke bis­schop - eraan dat “de bis­schop van Rome ... ook moet oefenen in het luis­te­ren, om te kunnen rea­geren op het Woord dat elke dag tegen hem zegt: ‘Beves­tig uw broe­ders en zusters... Weid mijn schapen.”

Luis­te­ren is volgens de paus essentieel voor het cultiveren van harmonie binnen de Kerk, “een harmonie die de heilige Basilius en het Tweede Vati­caans Concilie voor ogen had­den. Gods genade fluistert woor­den van liefde in het hart van elke persoon. Het is aan de Kerk om de stem van dit gefluister te ver­ster­ken, zon­der het te hin­de­ren; door deuren te openen in plaats van muren op te trekken.”

Paus Fran­cis­cus nodigde de Kerk uit om haar missie te beleven met open­heid, vreugde en ver­trouwen in Gods barm­har­tig­heid.

Getuigen van vrede in een gebroken wereld

Baldakijn van Bernini
In zijn preek noemde paus Fran­cis­cus het zeer recent gerestaureerde baldakijn van Bernini boven het graf van Petrus een teken van liefde en een­heid.

De paus bena­drukte ver­der de rol van de Kerk als vrede­stich­ter in een gebroken wereld en zei: “In onze tijd die wordt ge­ken­merkt door oorlogen, moeten we getuigen zijn van vrede, zelfs door te leren hoe we onze verschillen in gemoe­de­lijk­heid kunnen beleven.”

Hij erkende de uit­een­lo­pende erva­ringen van bis­schop­pen uit regio’s die getekend zijn door geweld, armoede en lij­den, en moe­digde ie­der­een aan om actief vrede op te bouwen door te luis­te­ren en ver­zoe­ning te verzoenen.

Een Kerk waarin de Geest ademt

De Geest, zo herinnerde de paus eraan, is de verenigende kracht van de Kerk in alle culturen, uit­dagingen en hoop, en hij bedankte de ver­ga­de­ring voor hun deelname en moe­digde alle synode­deel­ne­mers aan om de gaven van de Geest in de wereld te dragen als een Kerk die luistert, bidt en handelt met nede­rig­heid. “De Heilige Geest roept en onder­steunt ons bij dit leren, dat we moeten begrijpen als een proces van beke­ring”, zei hij, eraan toe­voe­gend dat de synodale reis “geen eind­punt is, maar een continu proces van beke­ring.”

Tot slot citeerde de Heilige Vader de mystica Madeleine Delbrêl: “Er zijn plaatsen waar de Geest ademt, maar er is slechts één Geest die op alle plaatsen ademt.”

Download

Reactie mgr. Hoogen­boom

Reactie Mgr. Hoogenboom op het slotdocument van de synode
Tweede van rechts: Mgr. Hoogen­boom

De Neder­landse af­ge­vaar­digde naar de synode, mgr. Th.C.M. Hoogen­boom, herkent in het slot­do­cu­ment de weer­slag van de ‘gesprekken in de Geest’ die in de afgelopen vier weken in de synode-aula zijn gevoerd en waaraan hij intensief heeft mogen deel­ne­men. Hij heeft zijn erva­ringen hier­om­trent in de afgelopen weken ook gedeeld in de Lande­lijke Werk­groep Synodali­teit

Hij wijst erop dat het slot­do­cu­ment op diverse terreinen be­tref­fen­de het sacra­men­tele leven, het pas­to­raat en het bestuur in een synodale missio­naire Kerk veel aanbevelingen doet, die veelal nadere prak­tische uit­wer­king en/of precise­ring behoeven. Overigens stelt hij vast dat -anders dan in het synthese­do­cu­ment dat in ok­to­ber 2023 na de eerste zit­ting van de synode werd ge­pu­bli­ceerd- nu ook de ouderen en de ver­schil­lende gene­ra­ties op enkele plaatsen in het slot­do­cu­ment wor­den genoemd. Het was mgr. Hoogen­boom die tij­dens de synode hier met nadruk aan­dacht voor vroeg omdat veel lan­den - niet alleen in West-Europa - te maken hebben met een vergrijzende kerk. Tijdens de pontificale slot­vie­ring in de Sint-Pieters­basi­liek werd er bij de voor­beden onder meer expliciet gebe­den voor al degenen die werken van barm­har­tig­heid ver­rich­ten, nog een punt waar de Neder­landse synode­va­der herhaal­de­lijk aan­dacht voor had gevraagd.

25 Keer het woord ‘beke­ring’

Mgr. Hoogen­boom: “Het slot­do­cu­ment van de synode bevat 25 keer het woord ‘beke­ring’. Het bevat een herhaalde en dringende uit­no­di­ging aan alle leden van het Volk Gods, telkens weer te bekeren tot Christus en zijn Evan­ge­lie omdat dat immers de nood­za­ke­lijk voor­waarde is voor het zijn van een geloof­waar­dige synodale en missio­naire Kerk. Het is tegen deze ach­ter­grond ook veelzeggend dat paus Fran­cis­cus juist tij­dens de tweede zit­ting van de synode zijn En­cy­cliek ‘Dilexit nos’ over de men­se­lijke en god­de­lijke liefde van het Heilig Hart van Jezus publi­ceerde. Daarin spreekt de paus in nr. 183 over de ‘beke­ring van het hart’ als ons ant­woord op de liefde van het Heilig Hart van Jezus dat ons leert op onze beurt lief te hebben.

Ik vond het een voor­recht om aan beide zit­tingen van de synode deel te nemen en er getuige van te zijn hoe diverse vruchten van de ‘gesprekken in de geest’ groei­den en rijpten. Het slot­do­cu­ment zal door de Bis­schop­pen­con­fe­ren­tie, in andere gele­dingen in de Neder­landse Katho­lie­ke Kerk en hope­lijk ook door vele leken­ge­lo­vigen, reli­gi­euzen, pries­ters en diakens in de pa­ro­chies ver­der wor­den bestu­deerd.”

+ Mgr. Th.C.M. Hoogen­boom


Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 23 oktober 2024Voortgang synode
woensdag, 16 oktober 2024‘Samen op weg als vrienden van de verrezen Heer’
dinsdag, 24 september 2024Mgr. Hoogenboom spreekt met de pers Video
dinsdag, 9 juli 2024Instrumentum Laboris Synode 2024
dinsdag, 21 mei 2024‘Luisteren naar wie niemand luistert’
vrijdag, 17 mei 2024Nederlandse synthesedocumenten naar Rome
vrijdag, 17 mei 2024Afsluiting synodale gesprekken
vrijdag, 16 februari 2024Landelijke handreiking voor synodale gesprekken
donderdag, 1 februari 2024Vervolgtraject bisschoppensynode
woensdag, 1 november 2023Synoderapport
dinsdag, 31 oktober 2023Verslag synode door Mgr. Hoogenboom Video
woensdag, 18 oktober 2023Blik achter de schermen van de synode
dinsdag, 10 oktober 2023Together - Op reis voor de oecumene
donderdag, 21 september 2023‘Hoofdpersoon synode is de Heilige Geest’ Video
donderdag, 21 september 2023‘Zonder gebed geen synode’
donderdag, 22 juni 2023Werkdocument synode 2023-2024
vrijdag, 19 mei 2023Nederlandse vertaling slotdocument Praag
dinsdag, 16 mei 2023Wereldwijd gebed voor synode
woensdag, 19 april 2023Volgende fase Synode over synodaliteit
donderdag, 23 februari 2023Continentale synode in Praag



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose