RK Mathias-Laurentiusparochie Alkmaar
Beste mensen,
In deze Vastentijd gaat er een kaars door ons bisdom. Als een estafette zal deze kaars op wel 80 plaatsen branden, ons verwarmen en ons licht geven. Licht geven in deze Vastenperiode van inkeer en bezinning. Ook in onze parochie zal de kaars branden op plaatsen waar mensen in onze parochie samenkomen.
U wordt uitgenodigd om in het kort enkele ervaringen van de samenkomsten op te schrijven in het boek dat bij de kaars hoort. Blader dat boek ook maar even door. Dan zie je hoeveel verschillende bijeenkomsten er gehouden zijn en dat er vele mensen zijn die zich inzetten in hun parochie en zich inzetten voor de Vastenactie.
Op zondagmiddag 17 maart is de kaars opgehaald in de St. Nicolaasbaseliek, de migratenparochie in Amsterdam. Nu zal de kaars zijn weg vervolgen in onze parochie. In Amsterdam, in de Nicolaasbaseliek, was een viering voor Spaans-taligen. Zelf kon ik er niets van verstaan maar ik zag een overvolle kerk waar de mensen regelmatig flink moesten lachen om wat er tijdens de preek gezegd werd. Aan het einde van de viering werd de kaars die op het altaar stond plechtig aan mij overgedragen. Deze ging nu zijn weg vervolgen in de Matthias Laurentius Parochie.
Maandag 18 maart: De kaars zal om 9.00 uur branden bij het ochtendgebed in de Jozephkerk. Vier dagen in de week wordt er door vrijwilligers om 9.00 uur een ochtendgebed gehouden. Elke week is er een andere vrijwilliger die dit voorbereidt. Het ochtendgebed is een mooi voorbeeld hoe parochianen met elkaar kunnen bidden en met elkaar het geloof kunnen delen. Na het ochtendgebed wordt er koffie gedronken en gaat ieder zijn weegs.
Dinsdag 19 maart: Om 9.00 uur zal de kaars branden bij het ochtendgebed en bij de vouwploeg van het parochieblad voor de Pius X kerk. Omdat onze parochie een samenvoeging is van drie parochies (eigenlijk vier) wordt het parochieblad in drie delen gevouwen en verdeeld in de parochie. Deze ochtend was het aan de vrijwilligers van de wijkkerk Pius X die het parochieblad gereed maakten. In het blad werd ook een flyer van de Vastenaktie en een spaarzakje gevoegd. Ik ben benieuwd hoeveel van die spaarzakjes in de grote bussen voor de Vastenaktie achter in de kerk terecht zullen komen. De Vastenaktie komt in ieder geval onder de aandacht bij ca. 4000 adressen van onze parochie.
Om 18.25 uur zal de kaars branden bij het Rozenkransgebed, de Eucharistieviering en de gebedsgroep in de Pius X kerk. Ik ben op dinsdagavond naar de wijkkerk Pius X gegaan om te kijken hoe de kaars daar de rozenkrans-gebedsgroep verwarmde en de eucharistieviering zou verlichten maar de kaars is niet meegenomen naar deze samenkomst van parochianen. Dat is jammer maar door onduidelijkheid wie de kaars zou meenemen is deze in de andere kerk gebleven
Woensdag 20 maart: Om 9.00 uur zal de kaars bij de eucharistieviering in de Laurentiuskerk branden. Op woensdagochtend wordt er een doordeweekse eucharistieviering gehouden voor de gemeenschap van de Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord in het centrum van Alkmaar. Daar heeft de kaars de viering verlicht en verwarmd.
Om 13.30 uur bij de voorbereiding van de eerste communicanten in de Jozephkerk. In onze parochie hebben we een groep van ca. 15 eerste communicanten die intensief begeleid worden door de werkgroep eerste communicanten samen met pater Diego en diaken Jeroen de Wit. Er wordt hard gewerkt om de kinderen enige vorming te geven in het katholieke geloof en de ouders uitleg te geven wat we als gemeenschap doen bij de vorming van de eerste communicanten. De estafettekaars van de Vastenaktie verwarmde ook deze bijeenkomst. Dat de kinderen mogen voelen dat het licht van onze Jezus Christus altijd bij hen mag branden.
Om 18.00 uur bij het broodje tevredenheid en moment van bezinning (Jozephkerk). Dit was de laatste avond van de vijf keren dat het broodje tevredenheid in het kader van de Vastenaktie is gehouden in onze parochie. De eerste drie keren was na de eenvoudige maaltijd van soep en brood een voordracht aan de hand van een DVD van een preek van Henri Nouwen. Wat indrukwekkend hoe Henri Nouwen ons kon uitleggen dat wij geliefd worden door onze God en dat wij daarop mogen vertrouwen.
De vierde keer was zuster Gabriëlle Weenink van de Ursulinen bij ons om ons over haar geloofsleven te vertellen. Heel indrukwekkend hoe werken en vertrouwen in God hand aan hand moeten gaan om het religieuze leven op een positieve manier zinvol te kunnen volbrengen. En dat het religieuze leven door de veranderingen in de tijd iedere keer weer nieuwe invulling moet krijgen. Als religieuze moet je je blijven inspireren en de tijd waarin we leven proberen te verstaan.
De laatste avond hebben zuster Ans Kok en zuster Ria Fehrmann vertelt over de congregatie van de zuster van Amersfoort. De congregatie heeft na een moeizame start toen het katholieke geloof nog verboden was in Nederland een groet bloei meegemaakt. Ze hebben hele grote bijdragen geleverd aan het onderwijs, aan de gezondheidszorg en de ouderenzorg. De Zusters van Amerfoort zijn ook naar Indonesië, Brazilië en Malawi gegaan. Vooral de missie in Indonesië is groter en groter geworden en de zusters daar zijn ook alweer uitgevlogen naar andere landen zoals de Filipijnen en Irian Jaya (het vroegere West Papoea).
Aansluitend na het broodje tevredenheid en het moment van bezinning had het koor Canticum Novum haar repetitie. Ook daar heeft de kaars bij deze groep die zich inzet voor de onze kerk zijn licht laten schijnen.
Donderdag 21 maart: Op donderdag 21 maart brandde de kaars bij het morgengebed in de Jozephkerk en aansluitend bij de vouwploeg van het parochieblad voor de Don Bosco gemeenschap. ’s Avonds verlichtte de kaars de repetitie van het Ritmisch Koor
Vrijdag 22 maart: Om 9.00 uur was de kaars bij de eucharistieviering in de Jozephkerk en om 18.00 uur brandde de kaars bij de gezamenlijke parochiële maaltijd die eens per maand in de ontmoetingsruimte van de Jozephkerk wordt gehouden. De gezamenlijke maaltijd is een initiatief van de Missie- Ontwikkelings- en Vredeswerkgroep (de MOV-groep) die zorg wil dragen voor de mensen in de Derde Wereld landen maar evengoed zorg wil dragen voor de onderlinge band in onze eigen parochie. Gemiddeld komen ongeveer 40 parochianen maandelijks van een drie gangen maaltijd genieten en delen met elkaar een sfeer van verbondenheid. Meer dan 15 jaar wordt deze gezamenlijke maaltijd in de parochie gehouden. ’s-Avonds om 19.45 uur verwarmde de kaars de repetitie van het Dominicuskoor.
Zaterdag 23 maart: Om 14.00 uur was de kaars bij het maken van de Palmpasenstokken door de kinderen van de eerste communie groep en de vormselgroep. Om 17.00 uur brandde de kaars bij de eucharistieviering in de Jozephkerk.
Zondag 24 maart: Om 10.00 uur was er een speciale viering voor de kinderen voor Palmpasen in de Jozephkerk. De kinderen kwamen in processie naar binnen met hun palmpasenstokken. Na de viering gingen ze in optocht door de kou naar het ziekenhuis waar ze de palmpasenstokken hebben gegeven aan de zieke mensen in het ziekenhuis. Iets mooi maken en dan weer geven aan een ander is samen delen.
Om 14.00 uur zal de kaars worden overgedragen aan de regio Hoofddorp bij de grensgevangenis "het Justitieel complex Schiphol". Daar wordt iedere zondag in de Vastentijd een wake gehouden voor de honderden mensen die zonder vorm van proces in de gevangenis zitten. 150 jaar na de afschaffing van de slavernij is het de hoogste tijd om ook een eind te maken aan het illegaliseren, opjagen en opsluiten van onze medemensen. In de lijdenstijd voor Pasen staan wij stil bij wat er in vreemdelingendetentie met mensen gebeurt. Wij geven een teken van solidariteit aan de grensgevangenen. Tevens maken wij duidelijk dat wij grote vragen hebben bij het opsluiten van mensen die niets misdaan hebben. Dit doen we door middel van wakes bij het nieuwe Justitieel Complex (JC) Schiphol. Deze migrantengevangenis staat in Badhoevedorp aan het einde van de Sloterweg, Duizendblad 100, 1171 VA Badhoevedorp.
Zie voor meer info: www.schipholwakes.nl
Jeroen van de Loo DMR - Kring Alkmaar