Bisdom Haarlem-Amsterdam














Controleverklaring van een externe accountant

gepubliceerd: woensdag, 12 juni 2024

Mgr. Hendriks, bis­schop van Haar­lem-Am­ster­dam, heeft een decreet uit­ge­vaar­digd over het belang van een controle­ver­kla­ring van een externe accountant voor ker­ke­lijke rechts­personen.

Van­wege zijn ker­ke­lijke opdracht om met zorg te waken over het beheer van alle goe­de­ren die toebe­ho­ren aan publieke rechts­personen die onder zijn gezag vallen (canon 1276 § 1 van het Wetboek van Canoniek Recht van 1983), heeft de Bis­schop van Haar­lem-Am­ster­dam in een alge­meen decreet bepaald dat voor het bestuur van publieke ker­ke­lijke rechts­personen, niet zijnde pa­ro­chies of rechts­personen die daar­mee in het recht zijn gelijk­ge­steld, en be­schik­kend over een eigen vermogen van € 5.000.000,- (vijf miljoen euro) of meer, de ver­plich­ting geldt om in het kader van de jaar­lijkse reke­ning en verantwoor­ding een door een externe accountant goedge­keurde controle­ver­kla­ring aan te leveren aan de Bis­schop van Haar­lem-Am­ster­dam.

Het besluit van de bis­schop is geno­men na eerst uit­voerig hierover de Raad voor Econo­mische Aangelegen­he­den (REA), de Pries­ter­raad en het Consultoren­col­lege (Ka­the­draal kapit­tel) te hebben geconsul­teerd. Alle drie gremia hebben in po­si­tie­ve zin geadviseerd.

Onderhavig decreet is niet bedoeld voor de pa­ro­chies of (inter)parochiële caritasin­stel­lingen en zal slechts in afzon­der­lijke gevallen en om goede en gerecht­vaar­digde redenen ook van toepas­sing verklaard wor­den op rechts­personen met een eigen vermogen min­der dan € 5 miljoen.




Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose