Bisdom Haarlem-Amsterdam














Aandacht voor Dag van de Gevangenen

Zondag 13 oktober

gepubliceerd: woensdag, 29 mei 2024
foto: Donald Tong
Aandacht voor Dag van de Gevangenen

Hoofdaal­moe­ze­nier Ryan van Eijk van het justitie­pas­to­raat, vraagt in een brief gericht aan de pa­ro­chies om in de vie­rin­gen van zon­dag 13 ok­to­ber aan­dacht te geven aan ge­van­ge­nen en aan ie­der­een die lijdt onder de gevolgen van criminali­teit.

Behalve om de slacht­of­fers van mis­drij­ven, gaat het daarbij ook om de kin­de­ren, familie en vrien­den van zowel daders als slacht­of­fers - én om de daders van misda­den zelf. Want daders dragen immers zelf ook gevolgen van hun daden, zoals de straf ervoor.

Justitie­pas­to­raat

De aal­moe­ze­niers van het justitie­pas­to­raat, pro­tes­tants en katho­liek, geven han­den en voeten aan Christus’ oproep om de ge­van­ge­nen te bezoeken (Matteüs 25, 36). ‘Een gevangene zit een straf uit, maar is daar­mee niet afge­schre­ven. God biedt steun, hoop en kans op herstel en ver­ge­ving.’ De hoofdaal­moe­ze­nier haalt Paus Fran­cis­cus aan, en wat hij zei bij zijn bezoek aan een vrouwenge­van­ge­nis in 2018: “Detentie is erg pijn­lijk, maar betekent niet dat je je hoop of je dromen verliest. Nu bent U uw vrij­heid kwijt, maar dat is niet het laatste woord. ... Blijf vooruitkijken. Kijk vooruit naar uw terug­keer in de samen­le­ving.”

Welkom

In de aanloop naar de Dag van de ge­van­ge­nen op 13 ok­to­ber, zijn pastores, pa­ro­chi­aan-vrij­wil­li­gers en be­stuurs­le­den welkom bij het justitie­pas­to­raat om te zien wat er wordt gedaan, staat in de brief. Het justitie­pas­to­raat nodigt ver­te­gen­woor­digers van pa­ro­chies uit als gasten bij de kerk­diensten in de ge­van­ge­nis, maar justitiepastores komen desgewenst ook in de pa­ro­chies ver­tellen over hun werk. Daar­naast zijn er ver­schil­lende moge­lijk­he­den om als vrij­wil­li­ger actief aan het justitie­pas­to­raat bij te dragen.

75-Jarig bestaan

Op 9 ok­to­ber dit jaar viert het justitie­pas­to­raat bovendien zijn 75-jarig bestaan. Extra reden om dit werk op 13 ok­to­ber, Dag van de ge­van­ge­nen, in de pa­ro­chies extra onder de aan­dacht te brengen.




Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose