Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Vastenactie 2023: Mensen onderweg

Vanaf Aswoensdag 22 februari

gepubliceerd: woensdag, 8 februari 2023
foto: Vastenactie
Vastenactie 2023: Mensen onderweg

De jaar­lijkse Vas­ten­ac­tie­cam­pagne staat dit keer in het teken van mensen die hun huis moesten verlaten. Zij ontvluchtten bij­voor­beeld geweld of grote natuur­rampen, anderen zijn van hun land gezet. Allemaal proberen ze elders een nieuw bestaan op te bouwen.

Centraal staan de mensen in Zuid-Soedan, waar door de bur­ger­oor­log miljoenen mensen op de vlucht sloegen. Niet voor niets vroeg paus Fran­cis­cus tij­dens zijn reis naar het land begin februari speciale aan­dacht voor de situatie van vluch­te­lingen.

Niet genoeg te eten

Door een geweld­da­dige bur­ger­oor­log in Zuid-Soedan vluchtten al 2,2 miljoen mensen naar buurlan­den in de regio. Nog eens 1,6 miljoen mensen raakten ontheemd in eigen land. Volgens de vluch­te­lingen­orga­ni­sa­tie van de Verenigde Naties behoort Zuid-Soedan tot de top vijf van lan­den met de meeste vluch­te­lingen. Zo’n zes­tig procent van de bevol­king heeft niet genoeg te eten en werk vin­den is bijna onmoge­lijk.

Ondanks de moei­lijke situatie helpen inwoners van rusti­gere gebie­den hun ontheemde land­ge­no­ten waar ze kunnen. Zoals in het stadje Malek aan de Witte Nijl, waar de nieuw­ko­mers een stukje land krijgen om te voedsel te ver­bou­wen. “Samen overleven is mak­ke­lijker dan alleen,” aldus een vluch­te­linge die in Malek een nieuw thuis vond. “Overleven is een gevecht, maar ik heb nog steeds hoop voor de kin­de­ren.”

Record aantal vluch­te­lingen we­reld­wijd

We­reld­wijd waren eind 2021 meer dan 89 miljoen mensen op de vlucht. In 2022 raakten door de oorlog in Oekraïne nog eens miljoenen mensen op drift. In mei 2022 had­den we­reld­wijd 100 miljoen mensen hun huis verlaten op zoek naar een veilig heen­ko­men elders. Nooit eer­der waren zoveel mensen op de vlucht. Het lijkt vaak alsof vluch­te­lingen vooral naar het rijke westen trekken, maar meestal komen ze terecht in buurlan­den. Turkije, Pakistan en Oeganda vangen de meeste vluch­te­lingen op.

Wat doet Vas­ten­ac­tie?

Ieder jaar steunt Vas­ten­ac­tie kleinschalige projecten die (in)direct te maken hebben met mensen die moeten vluchten voor bij­voor­beeld geweld of extreme droogte. In 2023 onder­steunt Vas­ten­ac­tie onder andere in Zuid-Soedan een project voor ontheemde mensen, vaak moe­ders met kin­de­ren, die proberen elders in hun land een nieuw bestaan op te bouwen. We helpen met zaai­goed en een­vou­dig gereed­schap, waar­mee zij hun eigen voedsel kunnen ver­bou­wen.
Lees meer over dit project op de web­si­te van de Vas­ten­ac­tie


Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 3 april 2024Besturenavond IPCI’s
dinsdag, 12 maart 2024Tweede prijs voor Casa Migrante
dinsdag, 13 februari 2024Fotoexpositie - Ongedocumenteerd en op leeftijd
zondag, 11 februari 2024Wereldziekendag
vrijdag, 9 februari 2024Inspiratiedag diaconie
woensdag, 7 februari 2024Pausboodschap Wereldziekendag
donderdag, 30 november 2023Landelijke katholieke caritaswebsite
vrijdag, 24 november 2023Caritas maakt komst Mondzorgkaravaan mogelijk Fotoreportage
maandag, 13 november 2023Drugspastoraat naar het Noorden Fotoreportage
zondag, 29 oktober 2023Herdenking omgekomen vluchtelingen aan de Europese grenzen
woensdag, 25 oktober 2023Pausboodschap Werelddag van de Armen
donderdag, 12 oktober 2023Startdagen Vastenactie
dinsdag, 10 oktober 2023De mystiek van Casa Migrante
donderdag, 28 september 2023Boodschap paus Franciscus Wereldmissiedag Video
maandag, 25 september 2023Indrukwekkende opvoering theatervoorstelling ‘Zie de mens’
zaterdag, 9 september 2023Dag van de gevangene
maandag, 4 september 2023PCI opgericht voor Franssprekende parochie Fotoreportage
zondag, 3 september 2023Taking Care+ van start in Amsterdam Fotoreportage
vrijdag, 1 september 2023Pausboodschap Werelddag van migrant en vluchteling
maandag, 21 augustus 2023Theater - Zie de mensBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose