Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Dossier Corona

CoronavirusVerzamelde berichten rondom de uitbraak van het coronavirus. Op vrijdag 28 februari zijn maatregelen aangekondigd om verspreiding van het virus tegen te gaan en op vrijdag 13 maart werden ze verder aangescherpt.


Tekst van de overweging door paus Franciscus
nieuws - zaterdag, 28 maart 2020
Tekst van de overweging van paus Franciscus die hij uitsprak op vrijdag 27 maart 2020 voor een leeg Sint-Pietersplein te Rome alvorens hij het uitzonderlijke Urbi et Orbi uitsprak.
Gebed en zegen Urbi et Orbi
Voorbereiding vanuit de kathedraal vanaf 17.00 uur
nieuws - vrijdag, 27 maart 2020
Op vrijdag 27 maart zal paus Franciscus bidden bij het heilig Sacrament en het Pestkruis dat tijden de pestepidemie in de zestiende eeuw door Rome is gedragen. Daarna zal hij de zegen Urbi et Orbi geven. Dit wordt uitgezonden door de KRO op NPO 2. Het programma begin om 17.55 uur. Daarvoor om 17.00 uur is er een geestelijke voorbereiding met aanbidding en boeteviering vanuit de kathedraal, te volgen op de live-stream.
We nemen onze verantwoordelijkheid serieus
Update maatregelen inzake coronavirus
nieuws - donderdag, 26 maart 2020
Naar aanleiding van de maatregelen die de Rooms-Katholieke Kerk op 23 maart heeft aangekondigd, stonden nog enkele vragen open. Daar hebben de Nederlandse bisschoppen op 26 maart een besluit over genomen, na een gesprek van de kerken met de burgerlijke overheid en in lijn met het aangescherpte Vaticaanse decreet ‘Ten tijde van Covid-19 (II)’. ‘We nemen onze verantwoordelijkheid in het voorkomen van het verspreiden van corona zeer serieus’, zeggen de bisschoppen.
Oproep paus Franciscus aan alle christenen
Bid gezamenlijk het Onze Vader op woensdag 25 maart
nieuws - woensdag, 25 maart 2020
In deze dagen van beproeving, terwijl de mensheid siddert voor de dreiging van de pandemie, wil ik alle christenen uitnodigen hun stem verenigd tot de hemel te richten. Ik nodig alle hoofden van de kerken en de leiders van alle christelijke gemeenschappen uit, samen met alle christenen van de verschillende confessies, te roepen naar de Allerhoogste, de Almachtige God, en gezamenlijk het gebed te bidden dat Jezus, Onze Heer, ons heeft geleerd.
Laatste dag gebedsnoveen vanuit Heiloo
Negende dag
nieuws - dinsdag, 24 maart 2020
Rector Jeroen de Wit en de Blauwe Zusters gaan voor in gebed op deze negende dag van de noveen waarin we Onze Lieve Vrouw ter Nood aanroepen ter bescher­ming tegen het Corona-virus.
Alle publieke vieringen afgelast t/m Pinksteren
Aangescherpte maatregelen
nieuws - maandag, 23 maart 2020
In reactie op de aangescherpte maatregelen van de overheid tegen de verspreiding van het coronavirus op 23 maart, hebben de Nederlandse bisschoppen aanvullende maatregelen getroffen. Alle publieke liturgievieringen, ook die in kleine kring door de week, worden voor de gehele Paastijd tot en met Pinksteren (op 31 mei) afgelast.
Jongeren Josephhuis bidden Noveengebed
Achtste dag
nieuws - maandag, 23 maart 2020
De achtste dag van het Noveen­ge­bed waarin we Onze Lieve Vrouw ter Nood aanroepen ter bescher­ming tegen het Corona-virus. Deze keer wordt voorgebeden door de jongeren van het Josephhuis in Haarlem.
Paus roept op tot gebed
Gebed in plaats van angst
nieuws - maandag, 23 maart 2020
Aan het einde van zijn toespraak bij het Angelus-gebed, riep paus Franciscus zondag 22 maart alle christenen op om zich dagelijks te verenigen in gebed, in antwoord op de wereldwijde dreiging van het coronavirus.
Noveengebed vanuit Almere
Zevende dag
nieuws - zondag, 22 maart 2020
De zevende dag van het Noveengebed waarin we Onze Lieve Vrouw ter Nood aanroepen ter bescher­ming tegen het Corona-virus. Voorganger is pastoor Sandor Koppers bij de nieuwe kerk in aanbouw van Almere.
Biddend verbonden met de bisschoppen
nieuws - zondag, 22 maart 2020
Op zondag 22 maart komt KRO-NCRV samen met de Nederlandse bisschoppen met een signaal van hoop, troost en bemoediging voor katholieke gelovigen in Nederland. Dit gebeurt door de uitzending van een cirkel van gebed op de Facebook pagina van NPO 2 en de website van KRO-NCRV.
Live vanuit de kathedraal
nieuws - zaterdag, 21 maart 2020
Deze ‘coronaperiode’ zijn vieringen vanuit de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem live te volgen via YouTube. Vieringen die live zijn gestreamd kunnen bovendien als ‘Uitzending gemist’ (nogmaals) worden bekeken.
Programma video vanuit de kathedraal
Vanaf zaterdag 21 maart
nieuws - zaterdag, 21 maart 2020
Vanaf zaterdagavond 21 maart zijn alle vieringen en berichten vanuit de kathedraal te volgen via live-stream. De live-stream begint die dag om 21.00 uur met een geestelijke Stille Omgang. De heilige Mis op de zondag erna begint om 10.30 uur.
Noveengebed vanuit de Nicolaasbasiliek
Zesde dag
nieuws - zaterdag, 21 maart 2020
De zesde dag van het Noveengebed waarin we Onze Lieve Vrouw ter Nood aanroepen ter bescher­ming tegen het Corona-virus komt vanuit de Nicolaasbasiliek te Amsterdam. Pastoor Eric Fennis gaat voor in gebed.
Kerk en corona-crisis: Hoe gaan we er mee om?
Berichten uit het veld om elkaar te inspireren...
nieuws - zaterdag, 21 maart 2020
De pastoors, allen die in het pastoraat werkzaam zijn en vrijwilligers in de parochies staan door de Corona-crisis voor een nieuwe uitdaging. Hoe kunnen zij het pastorale werk door laten gaan en de zorg voor ouderen, alleenstaanden en mensen in nood? Wat kan nog wel nu de vieringen op zondag achter gesloten deuren plaats vinden?
De zusters Karmelietessen bidden mee
Vijfde dag van het Noveengebed
nieuws - vrijdag, 20 maart 2020
In Vogelenzang wonen de zusters Karmelietessen van het Goddelijk Hart. Daar, in ‘Casa Carmeli’, verlenen zij mantelzorg aan de ouderen die er zijn komen wonen. En gelukkig hebben de zusters ook enkele nieuwe roepingen. Samen met velen bidden zij het Noveengebed ter ere van Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo.
Bisschop Punt leeft mee en bidt het noveengebed
Vierde dag Noveen tot O.L. Vrouw ter Nood
nieuws - donderdag, 19 maart 2020
Op 19 maart viert de Kerk het hoogfeest van Sint Jozef, tevens het naamfeest van onze bisschop, mgr. Jozef Punt. Feestelijkheden zijn er nu niet, sociale contacten worden nu juist afgeraden. Maar we denken aan de bisschop in het gebed en hijzelf richt zich tot ons allen op deze vierde dag van het Noveengebed.
Coronavirus en Kerk
wobi - woensdag, 18 maart 2020
Het ‘Woord van de bisschop’ voor de Veertigdagentijd en Pasen gaat deze keer in op de coronacrisis. Bisschop Jos Punt spreekt over de spirituele kant van de crisis, geeft een nadere toelichting bij de maatregelen die de bisschoppen hebben genomen en roept op tot gebedsinitiatieven.
Loop de Stille Omgang Geestelijk mee
Initiatief van het Jongerenpastoraat
nieuws - woensdag, 18 maart 2020
Zaterdagnacht 21 maart zou de Stille Omgang ter nagedachtenis aan het mirakel van Amsterdam gelopen worden als de situatie het had toegelaten. Het Jongerenpastoraat heeft nu het initiatief genomen om een geestelijke omgang te doen langs de verschillende staties.
Derde dag van het Noveengebed vanuit Sant'Egidio
Vergeet de armen niet...
nieuws - woensdag, 18 maart 2020
Op de derde dag van het Noveengebed zijn we in verbinding met Sant' Egidio in Amsterdam. Daar in de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein beleeft de Gemeenschap van Sant' Egidio gemeenschap en verbondenheid met de armen in gebed, vriendschap en dienstbetoon. Maar hoe gaat dat in tijden van crisis? Bidt mee met het Noveengebed, samen met Sant'Egidio en hoor hun verhaal.
Geen publieke liturgische vieringen t/m Pasen
nieuws - woensdag, 18 maart 2020
Met grote pijn in het hart kondigen de Nederlandse bisschoppen aan dat de publieke liturgische vieringen met Palmzondag, de andere dagen in de Goede Week (het Paastriduüm) en met Pasen dit jaar worden afgelast.


maandag, 16 maart 2020Video van het noveengebed - Dag 2
maandag, 16 maart 2020Maatregelen rond kerkelijke uitvaarten
zondag, 15 maart 2020Noveengebed coronavirus
vrijdag, 13 maart 2020Corona maatregelen aangescherpt
donderdag, 12 maart 2020Oproep tot gebed
donderdag, 12 maart 2020Stille Omgang afgelast
dinsdag, 10 maart 2020Conferentie Missionaire Parochie uitgesteld
dinsdag, 10 maart 2020Jongerenbedevaart naar Rome geannuleerd
vrijdag, 28 februari 2020Maatregelen vanwege coronavirusBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose