Nieuwe maatregelen i.v.m. corona
De ontwikkeling van Covid-19 in Nederland noopt ook onze parochies tot het nemen van vergaande maatregelen. De afgelopen weken was er nog enige hoop op maatwerk, maar de snel veranderende situatie alsmede het feit dat ook de Nederlandse overheid buiten de kerken sinds afgelopen dinsdag geen uitzonderingen meer toestaat op de maximale groepsgrootte van 30 personen maken dat de komende weken dit aantal bepalend zal zijn voor onze liturgische vieringen.
Het bisdom doet daarom op alle parochies en geloofsgemeenschappen een dringend beroep om hun verantwoordelijkheid te nemen en zich te houden aan deze maatregelen zoals te vinden in het communiqué van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken en de laatste aanvulling bij het protocol “Kerkelijk leven op anderhalve meter” door de Nederlandse bisschoppen. Dit betekent dat bij alle liturgische vieringen maximaal 30 personen aanwezig kunnen zijn, exclusief bedienaren. Dit zal gelden tenminste tot zondag 15 november.
Dit aantal geldt ook voor doopsels, eerste communievieringen, vormsels en huwelijken aangezien het liturgische vieringen betreft.
Voor het overige blijft het protocol geldend, inclusief de bepalingen rond koorzang wat betekent dat “enkele zangers” de zang kunnen verzorgen, het aantal is afhankelijk van factoren zoals de beschikbare ruimte.
Het bisdom realiseert zich dat dit in veel parochies weer extra inzet zal vereisen van pastores en vrijwilligers, maar vertrouwt erop dat het belang van de maatregelen duidelijk is, hoe betreurenswaardig deze ook zijn. We blijven echter hoopvol, en bidden om kracht in deze moeilijke tijd.
Veelgestelde vragen
- Geldt voor uitvaarten wel of niet de dertig-personenregel?
De overheid maakt voor uitvaarten een uitzondering op de maximaal dertig-personenregel. Parochies kunnen deze door de overheid toegestane uitzondering aanhouden. Dat betekent bij uitvaarten maximaal 100 personen binnen, maximaal 250 buiten. - De bisschoppen spreken in hun bericht van vrijdag 9 oktober van dertig personen in een viering, exclusief de mensen die daar een functie vervullen. Het kabinet heeft het over dertig personen in totaal. Wat geldt nu voor de parochies?
Voor de parochies geldt wat de bisschoppen bekend hebben gemaakt, dus maximaal dertig gelovigen exclusief bedienaren. - Tellen kinderen wel of niet mee in het aantal van dertig?
Ja, voor de maximale groepsgrootte in binnenruimtes tellen alle kinderen mee in het maximum aantal van dertig, ook kinderen tot en met 12 jaar tellen mee. - Als alternatief voor komende Allerzielenvieringen in kerken hebben parochies al eerder het idee opgevat om een korte viering in de openlucht op het kerkhof te houden, met in het achterhoofd dat er buiten meer mensen bij kunnen zijn. Volgens de regels van het kabinet na 13 oktober mag je buiten nog maar met vier personen bij elkaar komen. Betekent dit dat dergelijke openluchtvieringen niet mogelijk zijn?
De overheidsrichtlijn voor bijeenkomsten buiten luidt inderdaad maximaal vier personen. De richtlijnen gelden voor tenminste twee weken, vanaf 14 oktober. Openluchtvieringen zijn in deze veertien dagen dus niet mogelijk. Het CIO adviseert om tot medio november het gegeven advies te volgen en dat betekent tot na Allerheiligen en Allerzielen. Het wordt daarom afgeraden om nu openluchtvieringen in die dagen te plannen. - Wat betekent het voor de zondagsplicht als ik nu niet naar een eucharistieviering in mijn parochie kan?
Als het u door de huidige corona-maatregelen onmogelijk is om deel te nemen aan de mis op zondag, geldt dat u bent gedispenseerd van de zondagsplicht. - Mogen zieke mensen thuis de heilige communie ontvangen?
Ja dat mag, met inachtneming van alle regels op het gebied van afstand en hygiëne. Er gelden bovendien de regels bij pastoraat en bezoekwerk in fysieke nabijheid aan kwetsbare ouderen en aan mensen met verminderde weerstand, zoals deze in het protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’ van 10 juli 2020 zijn opgenomen.