Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Aangevuld reisverslag WJD

gepubliceerd: woensdag, 17 augustus 2011

Dag 1: Vertrek

Woensdag 10 augustus verzamelden we om half zes bij de Ikea in Haarlem om vervolgens om half 7 (er waren een aantal WJD’ers verdwaald in Haarlem) te vertrekken. Al snel zat de stemming er in de bus goed in, we ontvingen ons supermooie pelgrimsboekje en liedbundel en werden door onze presentatrice ingeleid in het pelgrimsboekje. Al snel vlogen de kilometers voorbij, na het passeren van Nederland, volgden België en Luxemburg om daarna in het prachtige en zonnige Frankrijk te arriveren. Waarbij de temperatuur alleen maar hoger werd, dat is weer eens wat anders dan de vele regen in Nederland!

Kathedraal

Reisverslag WJD voorbereidingsdagen Taizé en AndorraNa een aantal uur in de bus te hebben gespendeerd, was het rond 13.45 uur tijd voor een pauze in het mooie plaatsje Metz. Hier hebben we kennisgemaakt met de deel­groep en vervolgens samen met de Nederlandse jongeren uit Culemborg de eucha­ris­tie gevierd.

Taize

Rond half 8 arriveerden we in Taize.

Dag 2: Taize

Taize is een klein plaatsje in Frankrijk waar vele mensen uit verschillende landen samen komen om tot God te komen. Heel Taize staat in het teken van soberheid en eenheid.

Gebedstijden

Omdat we redelijk laat aangekomen waren moesten we ons haasten voor het avondgebed. Het gebed bestaat uit zang, gebed en een stilte. Het eerste wat opvalt tijdens een gebed is de zang. Het zijn simpele liederen die door de hele zaal blijven zoemen. Ook worden de teksten vaak herhaald om de betekenis van het lied goed tot je door te laten dringen.

Slaap­plaatsen

De groep heeft twee nachten geslapen in Taize en dus een hele dag in Taize meegemaakt. De mannen uit de groep sliepen in grote tenten. De vrouwen hadden het geluk met barakken. Maar wat het ook was, barak of tent, beide was sober, krap, maar toch ook weer erg gezellig!

Wandelen

Na het ochtendgebed en ontbijt kregen we een inleiding van een broeder op het thema. Hierna zijn we in kleine groepjes uiteen gegaan om het thema verder te bespreken. In de middag was er een gebed en een lunch. Vervolgens zijn we met onze groep de bergen in gegaan om een stuk te wandelen. Er werden ondertussen opdrachten gedaan en spreekwoorden uitgebeeld.

Weer op weg…

Na een hele dag in Taize was het tijd om weer onze spullen te pakken en te vertrekken richting Andorra. Weer een stukje dichterbij Madrid…

Dag 3: Op weg naar Andorra

Dag 3 was vooral een busdag. Met de bus zijn we door Montpellier gereden om daar in kathedraal een eucha­ris­tie­viering te vieren. Dit was erg indruk­wek­kend! Montpellier is een erg mooie stad. Bij het verlaten van de stad zat de stemming in de bus er meteen goed in. Totdat we met de bus één van de mooie smalle straatjes inreden en niet meer verder konden. Vervolg.. , zo’n 20 auto’s achter ons moesten de straat uit. Gelukkig kregen we hulp van de politie, een oud vrouwtje op straat en van een lijnbuschauffeur die ons de weg wees. Na ongeveer 1,5 uur door Montpellier te rijden kwamen we weer op de A9 in Frankrijk. Rond 23.45 uur arriveerden we in Andorra.

Dag 4: Andorra

Een avontuurlijk dagje uit in Andorra tijdens het voor­pro­gramma van de WJD. Het klinkt spannend en dat was het ook zeker! Voor de deelnemers van de Meet Me @ Madrid reis was er veel keus, vervelen in Andorra? Dat behoorde niet tot het programma. Zo bestond er de mogelijkheid om 8 uur (!) te hiken, paard te rijden, te mountainbiken of lekker te survivelen.

Avonturen van de hikers

De hikers werden het eerste afgezet, deze hadden een lange tocht te maken. Helaas, werden deze wandelaars al snel getroffen door regen en hagel. De eucharisitie­viering in de buitenlucht werd hierdoor snel verkort om ervoor te zorgen dat iedereen weer veilig beneden kon komen. Pastor Hekkenberg maakt hierbij een vervelende val, die na een bezoek aan het ziekenhuis (niet schrikken) nu met een mutela om zijn arm loopt. Zijn arm was uit de kom gegaan. Helaas heeft hij besloten om vervroegd naar huis terug te keren. Pastor van Lent zal hem tijdens deze reis begeleiden.

Eucha­ris­tie­viering

Door de vele regen in de middag werd de eucha­ris­tie­viering ’s avonds op twee plaatsen gevierd. Voor de bikkels met regenjassen was er een viering in de kerk verderop en voor de mensen die toch al wat vermoeid waren of net terug waren van hun sportevenement was er een viering in het hotel

Avond van de barm­har­tig­heid

De dag werd afgesloten met de avond van de barm­har­tig­heid. Deze werd gehouden in de kerk 10 minuten verderop. Hier was tijd voor aanbidding, waarbij de jongeren hun eigen gebeden middels een voorbede aan God konden voorleggen. Ook kreeg iedereen een kaarsje om deze bij het altaar aan te steken. Het was prachtig, iedereen was intens stil, er werd gebeden en gezongen. Het gaf je tijd om na te denken over jezelf en je twijfels aan God voor te leggen.

Het was een prachtige dag, waarbij we actief zijn geweest, maar waarbij ook de aanwezigheid van God hebben mogen ervaren.

Dag 5: Een swingende dag in Andorra

Na een indruk­wek­kende nacht van aanbidding konden we van­ochtend (zondag 14 augustus) enigszins uitslapen. Pas om half 9 begon het ochtendgebed gevolgd door het ontbijt. Er werd druk gepraat door onze presentatoren Gert-Jan en Marina die ons het programma van de dag vertelden. Eerst waren er deel­groep momenten, daarna vrije tijd, een heerlijke lunch, een vossenjacht, een viering in een kerk en daarna feesten.

Dag 6: Op weg naar Madrid

Vandaag om 7 uur zijn we vertrokken richting Madrid. Het is bijna zover... morgen (dinsdag 16 augustus) zullen we in Madrid de openingsmis van de Wereld­jonge­ren­dagen meevieren! Maar voordat het zover is, hebben we een busdag. De bus leidt ons al vrij snel naar de Andorrese grens om vervolgens Spanje in te rijden.

Hieronder een kleine selectie van de foto's
Klik hier voor nog veel meer foto's
Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 26 juni 2019Thema WJD 2022 bekendgemaakt Video
woensdag, 22 mei 2019Tienerkamp BreakOut
woensdag, 15 mei 2019Verslag Laudato sií -avonden
maandag, 29 april 2019Website Themissionaryschool.nl
donderdag, 25 april 2019Generation start-up
woensdag, 17 april 2019Wereldjongerendag Heemskerk
dinsdag, 26 maart 2019Jongerenavonden encycliek Laudato Sií
maandag, 11 maart 2019The Missionary School
vrijdag, 8 maart 2019The Missionary School
donderdag, 7 maart 2019Wat leer jij in The Missionary School?
woensdag, 6 maart 2019Netwerkende jongeren
woensdag, 6 maart 2019The Missionary School
dinsdag, 5 maart 2019Tienerkamp BreakOut
maandag, 4 maart 2019The Missionary School
zaterdag, 2 maart 2019WJD Vlog #2 Locals of Panama Video
vrijdag, 1 maart 2019Informatieavond The Missionary School
zondag, 17 februari 2019WJD Vlog #1 Gastvrij Panama! Video
vrijdag, 1 februari 2019Vlog WJD@Home Ameland Video
vrijdag, 1 februari 2019Naprogamma wereldjongerendagen
woensdag, 30 januari 2019Mexico - Onze Lieve Vrouw van GuadalupeBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose