Bisdom Haarlem-Amsterdam










Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Verslag WJD-begeleidersweekend

gepubliceerd: donderdag, 2 juni 2011

“Denk je bij een serieus WJD-begeleiders­weekend op bezoek te komen, is het eerste wat je ziet; een voetballende kapelaan op een veel te klein pleintje. De ramen blijven nog maar net heel terwijl langzamerhand de begeleiders naar buiten komen. De groep bestaat uit zo’n 20 begeleiders die samen gekomen zijn om zich voor te bereiden op de Wereld­jonge­ren­dagen.” Zo begint Evelien (een jongere die gaat deelnemen aan de WJD in Madrid) haar verslag over het WJD begeleider­weekend

Verslag WJD-begeleidersweekendOp 13 en 14 mei als ook op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei organiseerde het kernteam van de WJD-reis van bisdom Haarlem-Amsterdam een voor­be­rei­dings­weekend voor de begeleiders van de reis. Zo’n 25 begeleiders kwamen bij elkaar in Vogelenzang, waar ze te gast waren in Casa Carmeli, het gasten­klooster van de zusters Carme­lie­tes­sen. Evelien en Carla uit Nieuw-Vennep sloten aan op de zaterdag­ochtend.

Begeleider WJD een cruciale rol

Het serieuze gedeelte van het weekend begint met het voorstellen van wie is wie, de doel­stel­ling van de WJD en over het feit dat je als begeleider een cruciale rol speelt in het welslagen van de WJD. Verder hoor je hoe het kernteam tijdens de reis met haar begeleiders communiceert, en passeren alle ins en outs van reis­pro­gramma, logistiek, com­mu­ni­ca­tie, liturgie en medisch team de revue.

Tandenpoetscontrole

De begeleiders krijgen te horen dat begeleider zijn niet betekent dat je voor papa en mama hoeft te spelen. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er tandenpoetscontrole uitgevoerd gaat worden”. Jongeren die niet van tandenpoetsen houden: jullie hebben geluk.

Respect voor elkaar

Een belangrijk thema van de inleidingen is: Niemand loopt alleen. Iedereen is belangrijk en niemand wordt over het hoofd gezien. Daarom zijn er ook wat regels opgesteld. Zo staat de regel ‘respect voor elkaar’ bovenaan en vraagt de kern­groep aan de begeleiders erop te letten dat een deelnemer minimaal met één andere deelnemer op stap gaat.

WJD team met Kloten

In de middag was het tijd voor wat ontspanning met “Klootschieten”. Ofwel het onderhands werpen met een houten bal gevuld met lood. Het team dat in zo min mogelijk worpen een afstand proberen weet af te leggen kan zichzelf de winnaar noemen. Erg gezellig en duidelijk geen gebrek aan competitiegevoel. Het programma ging door met tips en trucs voor het leiden van een goed groeps­ge­sprek. En met als klap op de vuurpijl: de rollenspellen. Begeleiders gingen in groepjes uiteen en in rol van begeleider en/of jongeren duiken en de situatie uitspelen. Wat doe je bij­voor­beeld in de situatie dat een jongere alcohol zit te drinken op de locatie? Een moment om je gespreks­vaar­dig­heid goed te oefenen en bewust te zijn van de rol die je als begeleider bij het hanteren van de regels.

Niet alleen?

Er wordt gelachen met de begeleiders, maar daarbij wordt het doel niet uit het oog verloren. Het team gaat ervoor om de jongeren een onvergetelijke WJD te bieden. De jongeren zijn niet alleen, maar de leiding zeker ook niet. Er is een goed team van coördinatoren, adjudanten, chauffeurs, persverant­woor­de­lijken, buspriesters, mascottes en deel­groep­be­ge­leiders om alles in goede banen te leiden. Maar zodra er een bal op het dak geschoten wordt, staat kapelaan Nico er toch alleen voor!




Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 25 september 2019Bisschoppen organiseren jongerenbedevaart Rome
vrijdag, 20 september 2019The Missionary School is begonnen!
donderdag, 5 september 2019Jongerenplatform zoekt versterking
dinsdag, 27 augustus 2019The Missionary School van start!
woensdag, 26 juni 2019Thema WJD 2022 bekendgemaakt Video
woensdag, 22 mei 2019Tienerkamp BreakOut
woensdag, 15 mei 2019Verslag Laudato sií -avonden
maandag, 29 april 2019Website Themissionaryschool.nl
donderdag, 25 april 2019Generation start-up
woensdag, 17 april 2019Wereldjongerendag Heemskerk
dinsdag, 26 maart 2019Jongerenavonden encycliek Laudato Sií
maandag, 11 maart 2019The Missionary School
vrijdag, 8 maart 2019The Missionary School
donderdag, 7 maart 2019Wat leer jij in The Missionary School?
woensdag, 6 maart 2019Netwerkende jongeren
woensdag, 6 maart 2019The Missionary School
dinsdag, 5 maart 2019Tienerkamp BreakOut
maandag, 4 maart 2019The Missionary School
zaterdag, 2 maart 2019WJD Vlog #2 Locals of Panama Video
vrijdag, 1 maart 2019Informatieavond The Missionary School



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose