Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Reliek Heilige Nicolaas krijgt plek in Amsterdam

Sint Nicolaas blijft voorgoed in de hoofdstad

gepubliceerd: maandag, 29 november 2021
Nicolaasbasiliek aan de Prins Hendrikkade te Amsterdam
Nicolaasbasiliek aan de Prins Hendrikkade te Amsterdam

Een reliek van de H. Nicolaas, bis­schop van Myra, wordt op 5 de­cem­ber 2021 bij­ge­zet in de basiliek van de H. Nicolaas, tegen­over het Centraal Station in Am­ster­dam. De plech­tige, gezongen mis met mgr. Hendriks, bis­schop van Haar­lem-Am­ster­dam, begint om 10.30 uur.

Het reliek is een cadeau aan de bevol­king van Am­ster­dam van de Abdij van Egmond. Daar gingen de paters Bene­dic­tijnen na dat dit on­der­werp van bij­zon­dere ver­ering al zo’n duizend jaar in hun bezit is. In de hoofd­stad wordt nog geen reliek van stads­pa­troon Sint Nicolaas vereerd. Op zijn eigen feest­dag krijgt hij nu een plek in de stad. Vorig jaar werd het afgelast, nu gaat het door met inachtne­ming van de actuele corona-voor­schriften.

Nicolaas­jaar

De in­stal­la­tie van het reliek mar­keert de start van een heel Nicolaas­jaar. Met onder meer een nieuwe wan­de­ling langs de drie Nicolaas­kerken op de Wallen, lezingen en concerten probeert de pa­ro­chie Nicolaas meer te verbin­den met zijn stad. Een jaar lang wordt vanuit de basiliek aan­dacht gevraagd voor de barm­har­tig­heid van stads­pa­troon Nicolaas: voor zijn in­spi­re­rende bereid­heid steeds open te staan voor een ander. Daar­naast hoopt de pa­ro­chie Nicolaas dichter bij de Am­ster­dammers te brengen met het nieuwe Nicolaasbier.

De H. Mis met de bij­zet­ting op zon­dag 5 de­cem­ber wordt ook gestreamd:

 
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose