Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Bavofeest met de bisschop

“Geef ons meer geloof”

gepubliceerd: zondag, 6 oktober 2019
Het beeld van Sint Bavo is mooi versierd
Het beeld van Sint Bavo is mooi versierd
Koffie drinken na de H.Mis
Koffie drinken na de H.Mis

Op zondag 6 oktober is het patroons­feest van de kathedraal en de stad Haarlem gevierd in de kathedrale basiliek van Sint Bavo met het kathedrale koor. Bisschop Jozef Punt was hoofd­cele­brant.

Mindfulness

De bisschop nam in zijn homilie als uitgangs­punt de vraag die de leerlingen in het evangelie van deze zondag aan de Heer stellen: “Geef ons meer geloof”. Hij ging in op de betekenis van het chris­te­lijk geloof en het kerygma, de centrale bood­schap van Christus en onder­streepte dat dit geloof een gave is, niet een bereiken van een bepaalde bewust­wording van gevoelens en ervaringen, zoals bij mindfulness gebeurt dat wortels heeft in Boeddhisme en New Age.

Geen kapittel

Bij de Eucha­ris­tie­vie­ring con­ce­le­breerden plebaan Bart Putter, kanun­nik penitencier André van den Hout en Mgr. Hendriks, terwijl Philip Weijers als diaken assis­teerde. Deze grote ‘bezetting’ kwam nog voort uit de gedachte dat bisschop en kapittel van Gent aanwezig zouden zijn. De demissio­naire bisschop van Gent, mgr. Luc van Looy, moest helaas opnieuw afzeggen. Wij speculeerden dat dit zo zou zijn omdat wellicht op deze dag de nieuwe bisschop van Gent zou worden bekend gemaakt, maar dat is toch nog niet gebeurd.

Vierne

Het kathedrale koor zong weer prachtig, dit keer onder meer een Messe Sollemnelle van Louis Vierne (1870-1937), de blinde organist en componist, die uit vijftig kan­di­da­ten werd gekozen tot organist titularis van de Notre Dame maar in zijn leven veel verdriet en tegenslag kende, wat je in zijn orgel­com­po­si­ties soms kunt herkennen.
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose