Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Naprogamma wereldjongerendagen

In God zichtbaar zijn

gepubliceerd: vrijdag, 1 februari 2019

Op de tweede volle dag in Mexico zijn de jon­ge­ren naar het natio­naal antropo­lo­gisch museum geweest. In het museum was de historie van de Mexi­caanse culturen te zien. Vooral de kunst­werken uit de Azteekse cultuur waren inte­res­sant om te bezich­tigen. Maria van Guadalupe kwam juist in deze cultuur.

Op een van de afbeel­ding zie je een van de Azteekse goden met een gat in zijn hals. In dit gat stopte de azteken iets van metaal wat ze helemaal oppoetsten zodat ze zich­zelf in de god kon­den zien. Maria paste zich ook hierin aan bij de ver­schij­ning in Guadalupe. Ze draagt een broche waarin de mensen zich­zelf kon­den terugzien met daarin een kruis. God is name­lijk in ieder mens zicht­baar. Het kruis geeft aan in Jezus haar Zoon, zij­zelf is geen god. Op­val­lend zijn de overlap­pingen tussen de Azteekse religie en het katho­li­cisme. Bij de azteken had­den ze zoiets als het doopsel, de biecht en een soort communie. Ze had­den een legende waarbij de maan zwan­ger was van een veer. Ze was maagd net als onze lieve vrouw. Met een veer kun je schrijven en daarin is iets te zien van het woord dat vlees gewor­den is in Maria. Als derde over­een­komst wilde de koning van Mexico niet van de troon gestoten wor­den, net als koning Herodes niet van de troon gestoten wilde wor­den.

Verder hebben we de steen van de zon gezien. Als je de ver­schil­lende peso­mun­ten naast elkaar legt, kun je deze steen van de zon maken. Mooi hoe zo de oude gebruiken nog steeds terug­ko­men in de moderne tijd. Zoals je in de vlag van Mexico ook de ade­laar met de slang terugziet.

Maria’s “ja” resoneert door in de se­mi­na­risten

’s Middags zijn de jon­ge­ren naar de piramides geweest en hebben de 35 meter hoge piramide van de zon beklommen. ’s Avonds hebben ze de Mis gevierd, afscheid geno­men van de gids en zich aan­ge­slo­ten bij de aanbid­ding van de se­mi­na­risten. Een mooie afslui­ting van de reis in Mexico. Bij­zon­der om zo na een WJD over de beschik­baar­heid van Maria en haar ja-woord tussen allemaal jonge mannen te zitten die ook hun ja-woord hebben gegeven. Wat een voor­beel­den!

Zon, zee en strand

De pelgrims in Santa Clara (Panama) hebben op de dag dat reis C de Maria van Guadalupe bezocht een Engelse mis gehad met een groep Kenianen. Na de Mis is er een groep rich­ting het strand gegaan en de andere groep heeft het spel weerwolven gespeeld en is na de lunch rich­ting strand gegaan. 's Avonds hebben ze met chips, bier/wijn en frisdrank de ge­tui­ge­nis van pries­ter Mauricio gehoord over hoe hij pries­ter is gewor­den. De dag erna zijn ze met een bootje over de grote oceaan gevaren rich­ting een eiland waar ie­der­een gelegen­heid had om te zwemmen. Na terug­komst hebben ze wat spel­le­tjes gespeeld. Na het mid­daguur zijn ze met de bus rich­ting de bergen gegaan waar ze een mooie wan­de­ling in de bergen hebben gemaakt. Na het diner hebben ze opnieuw een Engelse Mis gevierd samen met een groep Afrikanen.


Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 14 mei 2024Onderscheidingsavond levenskeuzen
donderdag, 2 mei 2024Jongerenbijeenkomst Jubeljaar 2025
zaterdag, 20 april 2024Bavodag
maandag, 18 maart 2024Paasgala voor oudere jongeren
maandag, 5 februari 2024Blauwe zusters bij WJD@Home Video
zaterdag, 27 januari 2024‘Ga door je leven met mentaliteit pelgrim’ Video
vrijdag, 26 januari 2024Katholiek Tienerkamp Breakthrough
vrijdag, 26 januari 2024What the WJD happened...
dinsdag, 16 januari 2024WJD@Home op Ameland
vrijdag, 24 november 2023Pausboodschap Wereldjongerendag
dinsdag, 21 november 2023Jongerenbedevaart naar Fulda
zondag, 19 november 2023Nagenieten van de KJD Video
dinsdag, 14 november 2023Bavodag 2024
zaterdag, 4 november 2023Jongerencollecte Video
dinsdag, 10 oktober 2023Together - Op reis voor de oecumene
dinsdag, 19 september 2023Katholieke Jongerendag
dinsdag, 29 augustus 2023Reünie Wereldjongerendagen
woensdag, 9 augustus 2023Weer behouden thuis
dinsdag, 8 augustus 2023WJD fotoserie maandag
maandag, 7 augustus 2023OnvergetelijkBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose