Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Een wereld van verschil: WJD Panama

gepubliceerd: zaterdag, 19 januari 2019

Vreugde

De Panamese cultuur verschilt veel van de Nederlandse cultuur. Het is een wereld van verschil. De Panamezen zijn heel vreugdevol. Elke Mis wordt opge­luis­terd met vrolijke gezangen en eindigt in een waar feestje. Er wordt gezongen zonder ophouden met vele gebaren, wat elke ochtend een beetje als ochtendgymnastiek voelt. De vreugde van de Panamezen wordt ook zichtbaar in hun gevoel voor dansen en de trots op hun land. Ze presenteren graag hun traditionele dansen zoals bij­voor­beeld de merengue aan ons. Zo hebben we al twee keer een folklorische avond met presentaties gehad en zal er nog een derde landenfestival zijn waarbij verschillende landen zich zullen presenteren. In onze voor­be­rei­dingsdagen in Nederland hebben we onszelf twee Hollandse polka’s aangeleerd. Deze dansen hebben we al twee keer laten zien, waarbij de Panamezen de tweede keer met ons mee konden doen.

Parade

Vandaag liepen we een parade welke normaliter op 5 november of met carnaval door de mensen uit Soná wordt gelopen. De gastgezinnen was gevraagd om de pelgrims in de traditionele kleding van Panama te kleden. Sommige jongeren kregen daarbij een complete outfit aan inclusief bijpassend schoeisel. Erg bijzonder om daarin rond te lopen. De parade bestond uit een aantal traditioneel versierde wagens en vele dansende Panamese kinderen. Na de wagens mochten alle pelgrims aansluiten in de parade waarbij veel of wat minder gedanst werd door menig Nederlander. Op het plein aangekomen volgde nog een waar feestje waarbij we de Panamezen nog wat Nederlandse dansjes hebben aangeleerd zoals het vliegerlied en de kabouterplopdans. We sloten af met de dans die bij iedereen bekend is: de macarena. Al met al zullen de ‘stijve’ Nederlanders met heel wat nieuwe danservaring terugkomen naar Nederland.

Attracties

Vandaag zijn we ook op excursie geweest waarbij wat hoogte­punten van Soná hebben gezien. We zijn bij een zadelmakerij geweest. Echt ambachtswerk waarbij geen enkele machine wordt gebruikt en mensen van ver komen om een zadel aan te schaffen. Daarna zijn we bij een kerk van de Heilige Joseph geweest, wiens feestdag op 19 maart groots wordt gevierd. Toen gingen we naar een boerderij waar verschillende soorten fruit worden verbouwd. Uiteraard kregen we ook daar een dansshow waarbij we zelf ook eens mochten mee dansen. Naast deze activiteiten worden wij als blanke Hollanders als attracties gezien. Gedurende een dag vragen zo'n 20 Panamezen of ze met je op de foto mogen. Bijzonder om mee te maken wat een verschil in huidskleur teweeg kan brengen.

De laatste dagen in het bisdom Santiago de Veraguas breken aan. Maandag­ochtend zullen we om vijf uur vanuit Santiago naar Panamastad rijden, waar de Wereld­jonge­ren­dagen plaatsvinden. Bid voor ons!

Carolien HoogenboomGerelateerde nieuwsberichten

vrijdag, 1 februari 2019Vlog WJD@Home Ameland Video
vrijdag, 1 februari 2019Naprogamma wereldjongerendagen Fotoreportage
woensdag, 30 januari 2019Mexico - Onze Lieve Vrouw van Guadalupe Fotoreportage
maandag, 28 januari 2019Alles van de WJD Panama
maandag, 28 januari 2019Indrukwekkend weekend op Ameland Fotoreportage
maandag, 28 januari 2019De groepsreizen vallen uiteen Fotoreportage
maandag, 28 januari 2019Fotoserie WJD - Deel 2 Fotoreportage
zondag, 27 januari 2019Jongeren zijn niet de toekomst maar het heden Fotoreportage
zaterdag, 26 januari 2019Goede week vieren in Panama - WJD Fotoreportage
donderdag, 24 januari 2019WJD-feestje op Ameland
donderdag, 24 januari 2019Panama ontmoeten Fotoreportage
woensdag, 23 januari 2019Fotoseries WJD - Deel 1 Fotoreportage
woensdag, 23 januari 2019Wereldjongerendagen officieel geopend
woensdag, 23 januari 2019Jongeren ontmoeten de wereldkerk Fotoreportage
dinsdag, 22 januari 2019Nederlandse vertaling slotdocument Jongerensynode
dinsdag, 22 januari 2019Zo blij als een kind: aangekomen in Panama-stad Fotoreportage
zondag, 20 januari 2019Grote dankbaarheid aan Soná Fotoreportage
donderdag, 17 januari 2019WJD: Wat een grote groep Fotoreportage
donderdag, 17 januari 2019The Missionary School
woensdag, 16 januari 2019WJD-gangers de bergen in FotoreportageBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose