Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

WJD-gangers de bergen in

Bezoek pater Roberto Gonzalez

gepubliceerd: woensdag, 16 januari 2019

Dinsdag 15 januari zijn we met een groep van ongeveer 40 jongeren (de groep die zondag aankwam) naar Cerro Plata gegaan. Een plek waar met Neder­lands geld een aantal projecten zijn gefinancierd.

Pater Roberto Gonzalez woont in een van deze bergdorpjes tussen de inheemse bevolking. Onder politiebegeleiding worden we geëscor­teerd. Als eerste komen we aan bij een agrarische landbouw­school vernoemd naar de Neder­landse pater Piet Hulsebosch, een kruisvaarder van Sint-Jan (93). Hier kunnen jongeren gratis naar school. Er is een kas met groene bonen, een veld met paprika's en een drainagesysteem, er wordt sla verbouwd en er zijn bomen met Panamese kruiden. Er zijn vier Nederlanders die hier elk jaar zes maanden doorbrengen en vrijwillig helpen. Een van die Nederlanders helpt met het kippenproject. Er is een broedmachine gebouwd om eieren uit te laten broeden, waarbij de eieren door een ingenieus systeem allemaal tegelijk handmatig worden omgedraaid.

Eerst effe bakkie doen

Na dit eerste verhaal moeten we volgens Pater Roberto eerst op z'n Hollands een bakkie doen voor we verder konden. Daarna bezochten we verder in de bergen een aantal gezinnen die onder­steund worden en deelnemen aan het kippenproject. Eigenlijk is het heel simpel. De gezinnen moeten de kippen in een hok laten opgroeien, zodat kuikentjes niet worden opgegeten door het wild. Elke kuiken die tot een kip uitgroeit is een maaltijd. Het is indruk­wek­kend om te zien hoe primitief deze mensen.

Roadtrip

Om de laatste twee gezinnen te bezoeken moeten we de bus verlaten en overstappen op trucks. We verzamelen ons in de achterbak van de trucks om de bergen in te gaan. Het is goed vasthouden en een hoop gewiebel. Het doet ons denken aan een ritje in de achtbaan vanwege de stijle bergen. De natuur om ons heen is prachtig om te zien. Al met al is het een bijzondere trip.

Rust pakken

De groep die maandag­nacht aankwam heeft een rustige dag gehad. De dag werd begonnen met een Eucha­ris­tie­viering. Daarna werd er gezwommen in een rivier en lekker uitgerust. Beide groepen zullen elkaar morgen­ochtend voor het eerst ontmoeten. Ze verblijven nu beiden in gastgezinnen in Soná. Dat betekent voor de eerste groep dat ze van een gastgezin in el Marañon verhuisd zijn naar een nieuw gastgezin in Soná.

Carolien HoogenboomGerelateerde nieuwsberichten

donderdag, 17 oktober 2019Encycliekreeks - Laborem Exercens
woensdag, 25 september 2019Bisschoppen organiseren jongerenbedevaart Rome Fotoreportage
vrijdag, 20 september 2019The Missionary School is begonnen!
donderdag, 5 september 2019Jongerenplatform zoekt versterking
dinsdag, 27 augustus 2019The Missionary School van start!
woensdag, 26 juni 2019Thema WJD 2022 bekendgemaakt Video
woensdag, 22 mei 2019Tienerkamp BreakOut Fotoreportage
woensdag, 15 mei 2019Verslag Laudato sií -avonden Fotoreportage
maandag, 29 april 2019Website Themissionaryschool.nl
donderdag, 25 april 2019Generation start-up
woensdag, 17 april 2019Wereldjongerendag Heemskerk Fotoreportage
dinsdag, 26 maart 2019Jongerenavonden encycliek Laudato Sií
maandag, 11 maart 2019The Missionary School
vrijdag, 8 maart 2019The Missionary School
donderdag, 7 maart 2019Wat leer jij in The Missionary School?
woensdag, 6 maart 2019Netwerkende jongeren
woensdag, 6 maart 2019The Missionary School
dinsdag, 5 maart 2019Tienerkamp BreakOut
maandag, 4 maart 2019The Missionary School
zaterdag, 2 maart 2019WJD Vlog #2 Locals of Panama VideoBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose