Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Al bijna 250.000 euro voor Sulawesi

Resultaat van collectes en particuliere giften

gepubliceerd: donderdag, 20 december 2018

De collecte en particuliere giften voor Sulawesi, waartoe de bis­schop­pen opriepen na een tsunami en aardbeving die daar in oktober 2018 plaatsvonden, heeft al meer dan 244.000 euro opgebracht.

Dat blijkt uit een tussenstand van de Stichting Bisschoppelijke Vastenactie (BVA), die laat weten dat er nog steeds giften binnenkomen. De opbrengst wordt via de zusters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart (FDNSC) rechtstreeks besteed aan de slachtoffers van de natuurramp.

Er komen nog dagelijks giften binnen, laat BVA weten, zowel via parochies die hebben gecollecteerd voor dit doel als van in­di­vi­duele donateurs die reageren op een brief die hierover was verstuurd. BVA is met de bis­schop­pen positief verast door alle financiële bijdragen en blij met de grote solidariteit van de Nederlandse katholieke gemeen­schap met de mensen op Sulawesi. Omdat er meer binnen komt dan de zusters nodig hebben, zal het resterende bedrag worden besteed voor hulpverlening via andere katholieke hulpverlenende organisaties ter plekke.

De zusters

De zusters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart (FDNSC) die zelf aanwezig zijn in het getroffen gebied (Palu) hebben onmiddellijk na de aardbeving en tsunami op Palu hulp geboden aan de getroffen bevolking. Ze hebben daklozen opgevangen op hun eigen terrein en in het kinderdagverblijf dat ze runnen. Ook zijn vanuit die locatie medische posten gerund door vrijwilligers die ook naar andere opvangkampen reisden.

Na deze eerste weken hebben de zusters in overleg met andere organisaties en con­gre­ga­tiesgekeken wat de grootste noden waren in de samenleving. Besloten is dat het weeshuis van de zusters wordt hersteld en verbeterd om ook nieuwe weeskinderen (vanwege de ramp) te kunnen opvangen.

Ook het kinderdagverblijf wordt hersteld om daarmee een opvangplek te kunnen bieden aan kinderen. Hier zijn de kinderen veilig en kunnen ze na school hun huiswerk maken. Verder werken de zusters samen met de Jesuit Refugee Service (JRS) die psychosociale hulp­pro­gramma’s uitvoert. Kinderen uit getroffen families worden financieel onder­steund met schoolgeld en schoolmaterialen (boeken, schriften, potloden, speelgoed). Dit gaan de zusters drie jaar lang doen, zodat de ouders de mogelijkheid krijgen om weer financieel onafhankelijk te worden.

De Stichting BVA dankt mede namens de bis­schop­pen iedereen hartelijk voor hun steun en inzet waarmee zo’n grote bijdrage kan worden geleverd aan de hulp die de zusters op Sulawesi verlenen aan hun medemensen in nood.
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose