Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Feestelijke Eucharistieviering 500 jaar Grote Kerk Alkmaar

Tevens heilig Bloedwonder gevierd

gepubliceerd: dinsdag, 22 mei 2018

De Grote Kerk van Alkmaar was op zondag 6 mei weer even katholiek. De zestiende eeuwse kerk, tot voor enkele jaren een protestantse kerk, wordt nu voor allerlei doeleinden gebruikt. Het gebouw bestond 500 jaar en dat was een gelegenheid om op deze oor­spron­ke­lijke plaats het heilig Bloedwonder van Alkmaar te vieren.

Bisschop mgr. Jozef Punt was hoofd­cele­brant van de Eucha­ris­tie­viering in een volledig gevulde Grote of Sint Laurens­kerk. Mgr. Jan Hendriks hield de homilie gehouden, die op Arsacal.nl is na te lezen. Tijdens de Mis stond de relikwie van het H. Bloed naast het altaar opgesteld. Het herenkoor zong de Gregoriaanse sacramentsgezangen en het gemengde koor voerde de Krönungsmesse van W.A. Mozart uit; het was dan ook een bijzondere en prachtige viering. Ook Vader Abt Gerard Mathijsen concelebreerde, evenals deken Eduard Moltzer, pastoor Franklin Brighita, de beide priesters van het mensgeworden Woord die in de parochie werkzaam zijn. assisterend priester Bernard Dijkman, pastoor Anton Overmars van Bergen-Schoorl en oud-kapelaan Jeroen de Wit.

In de kerk zijn momenteel de zijvleugels te zien van het grote altaarstuk dat Maerten van Heemskerck ooit voor deze kerk schilderde.

Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose