Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Danny Hakvoort presenteert eindverslag presynode

gepubliceerd: donderdag, 29 maart 2018

Danny Hakvoort overhandigde woensdag 29 maart, aan het einde van de Chrismamis in Bisdom ’s-Hertogen­bosch, het eindverslag van de pre-synode aan mgr. Mutsaerts. De hulpbisschop van ’s-Hertogen­bosch is portefeuillehouder jeugd en jongeren namens de Nederlandse Bisschoppen­confe­rentie en toevallig komt Danny uit hetzelfde bisdom.

Van 19 tot 24 maart 2018 spraken 340 jongeren uit de hele wereld met elkaar over het thema ‘jongeren, het geloof en de onderscheiding van de roeping’. Ze waren naar Rome gegaan op uitnodiging van het Vaticaan om mee te denken in voor­bereiding op de Gewone Algemene Bisschoppen­synode die in oktober over hetzelfde thema wordt gehouden.

Bij de overhandiging

Bij de overhandiging sprak Danny de woorden die hij had meegekregen toen hij naar de pre­synode vertrok: “Hoop heeft twee dochters: ongenoegen en moed. ongenoegen om hoe de dingen gaan, moed om de dingen beter te maken dan ze zijn.” (Augustinus).

Danny vertelde ook hoe het document tot stand is gekomen: “Het is een proces geweest voor en door jonge mensen, samen hebben we de vragen die door het Vaticaan gesteld zijn beantwoord in kleine groepjes en vervolgens gebundeld in een verslaglegging aan de vertaal­groep. Hierna heeft de vertaal­groep de meest voorkomende antwoorden geselecteerd, deze zijn samen­gevoegd in een document, dat door jongeren zelf is vertaald. Ook de pers­confe­rentie is door onszelf voorbereid. Het bijzondere aan het document vind ik dat we er met jongeren uit de hele wereldkerk aan gewerkt hebben. Je merkt dan toch dat bij ons in het Westen heel andere onderwerpen spelen dan bijvoorbeeld in Afrika, Azië of Zuid-Amerika. Voor ons als deelnemers was het goed om van elkaar te horen en zo ook ons perspectief op de Kerk te verbreden. En ondanks de verschillen hebben we ook veel met elkaar gemeen, ook dat was fijn om te delen.”

Danny benadrukte dat het document is bedoeld als hulpmiddel, om een indruk te geven van de ervaringen van jongeren. Het document is volgens hem vooral informatief. “Wij geven aan waar wij staan en leggen deze realiteit bij de bisschoppen neer. Inherent aan zo’n proces is dat niet alles benoemd kan worden in één document.”

Hoop

Danny sprak zijn hoop uit voor de Bisschoppen­synode in oktober: “Paus Franciscus heeft aan het begin van de week gezegd dat de kerk risico’s moet durven nemen, wie geen risico’s neemt wordt oud. Onze bisschoppen zijn volgens mij nog jong en ik hoop dan ook dat het document ons zal helpen om samen onze creatieve en transparante Kerk op te bouwen.”

Eindverslag

Op de speciale website is het eindverslag onder andere in het Engels te vinden.

 

(bron: rkkerk.nl; foto’s: Wim Koopman)Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 22 mei 2018Midzomernachtmis op het strand
donderdag, 17 mei 2018Netwerkbijeenkomst Gendercultuur en Seksualiteit
woensdag, 16 mei 2018Seizoensafsluiting jongerenplatform - Superhero’s and Saints
vrijdag, 4 mei 2018Tieners en jongeren bezoeken Heilige plaatsen in en rond Assisi Fotoreportage
dinsdag, 1 mei 2018Tieners en jongeren goed begonnen Fotoreportage
dinsdag, 17 april 2018Tienerkamp Breakout - Extraordinary Fotoreportage
dinsdag, 10 april 2018Tienerdag geloof, hoop en liefde in Heiloo Fotoreportage
zaterdag, 31 maart 2018Pre-Passion brengt jongeren samen Fotoreportage
vrijdag, 23 maart 2018Resultaten online enquête Jongerensynode
vrijdag, 23 maart 2018Interview met Danny Hakvoort vanuit Rome
woensdag, 21 maart 2018Stille Omgang Jongerenprogramma - verslag Fotoreportage
vrijdag, 16 maart 2018Pre-synode over jongeren, kerk en levensroeping
donderdag, 15 maart 2018Wereldjongerendag ‘Find Courage’
donderdag, 8 maart 2018“Wees niet bang!”
dinsdag, 6 maart 2018Nieuwe projectmedewerker jongerenpastoraat
dinsdag, 20 februari 2018Pre-Passion Witte Donderdagviering
vrijdag, 9 februari 2018Kennismakingsdagen tiener- en jongerenprogramma Assisi
dinsdag, 6 februari 2018Verblijf in chalets, mobilhomes en tenten Fotoreportage
dinsdag, 30 januari 2018Jongerenprogramma Assisi bekend
vrijdag, 22 december 2017Programma Nederlandse WJD-reisBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose