Bisdom Haarlem-Amsterdam
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Netwerkbijeenkomst in Duivendrecht

Jongerenwerkers bisdom Haarlem-Amsterdam ontmoetten elkaar

gepubliceerd: dinsdag, 31 oktober 2017

Ieder half jaar organiseert het jon­ge­ren­pas­to­raat van ons bisdom een netwerk­bijeen­komst voor de vrijwilligers, professionals, diakens en priester die zich inzetten voor het jon­ge­ren­werk in hun parochie. Er zijn verschillende tiener- en jongeren­groepen, jongerenkoren of losse initiatieven waar parochies proberen jongeren dichter bij het geloof, Christus en zijn Kerk te brengen.

De netwerk­bijeen­komst is bedoelt om deze jon­ge­ren­werkers te ondersteunen, te bemoedigen, te horen waar ze mee worstelen en om nieuwe ideeën en materialen mee te geven voor hun jon­ge­ren­werk. Ook wordt er altijd een actueel en relevant thema besproken uit het jon­ge­ren­werk.

Vrijdag 20 oktober waren 15 jon­ge­ren­werkers bij elkaar om verder in te gaan op het thema ‘Pelgrimeren en Jongeren’. Veel jongeren reizen in hun vakantie of nemen een tussenjaar en gaan er rustig meer dan een maand op uit. Het reizen van jongeren is een groeiende trend. Wat doen we daar als kerk mee? Hoe kunnen we daarop inspelen met bijvoorbeeld onze bisdom­bedevaart naar Assisi in 2018 of andere reizen met diepgang.

Corjan Matsinger over jongeren en pelgrimeren

Corjan Matsinger is religieuze trendwachter en deed onder andere voor deze bijeenkomst onderzoek naar het gedrag van jongeren en pelgrimeren. Eén van zijn belangrijkste bevindingen uit zijn onderzoek was dat bijna alle jongeren God leren kennen buiten hun eigen parochie of omgeving. Een reis naar een vreemde plek in een andere omgeving met nieuwe uitdaging biedt een openheid en een extra gevoeligheid voor God en het geloof.

Een bedevaart of pelgrimage zijn momenten waarbij jongeren geraakt kunnen worden. Daarnaast herkende Corjan een andere trend die liet zien dat jongeren vaker op een pelgrimage willen gaan dan vroeger, maar dat er ook een gedeelte recreatie en ontspanning bij hij hoort. Denk aan activiteiten als quad rijden, raften of specifiek lokale activiteiten die bij de omgeving of natuur passen. Een reis die de combinatie maakt met het geloof en de fysieke uitdaging, de ontmoeting met het vreemde of de confrontatie met de stilte leidt vaker tot een succes. Jongeren zijn volgens Corjan voorafgaand aan een bedevaart vaak bang dat het teveel bidden, stilzijn of te gelovig is. Achteraf blijkt dat voor veel van hen vaak niet zo te zijn. Het is een drempel waar wij ze als kerk overheen mogen helpen als we de bedevaart promoten.

Na zijn verhaal was er een moment om de theorie om te zetten en het toe te passen in de eigen parochie. Hoe gaan we met onze jongeren mee op bedevaart en welke rol geven we deze in het komende seizoen? Verschillende jon­ge­ren­werkers namen de tips en bevindingen van Corjan mee om nieuwe stappen te zetten met de tiener- en jongeren­groepen in hun eigen omgeving. Naast meer kennis over jongeren en pelgrimeren, gaf de middag veel inzichten over hoe we überhaupt met jongeren spreken over Geloof, het leven en de Kerk.

Tiener- en jongeren­programma Assisi 2018

Jon­ge­ren­werk Matthijs Jansen presenteerde deze middag ook het tiener- en jongeren­programma van de bisdom­bedevaart. Het programma is nog in de maak, maar de grote lijn is al uitgezet. Tieners en jongeren vanuit ons hele bisdom zijn welkom om mee te gaan op bedevaart. Het plan is om met 100 tieners en jongeren de reis te beleven in Assisi.

Het tiener­programma is een volledig eigen programma waarbij de tieners op hun niveau kennis maken met Assisi, Franciscus en de Kerk. Het programma zit vol met sport en spel, muziek, recreatieve activiteiten en momenten van gebed, zingen en stilte.

Het jongeren­programma is een parallel­programma aan het algemeen programma. Op sommige momenten tijdens de reis zullen de jongeren samenkomen met elkaar voor bv een diner, verdieping, spel of actieve activiteit. Verder draaien ze mee in de groepen van het volwassen programma.

Zowel de tieners en jongeren zijn aanwezig bij alle gezamenlijke momenten van de bedevaart. Meer info over tiener en jongeren­programma vind je op www.jongekerk.nl

Materialen voor jon­ge­ren­werk

Ook presenteerde Matthijs een aantal praktische methodes die kunnen worden gebruikt in het jon­ge­ren­werk van onze parochies. Jong bisdom Haarlem-Amsterdam houdt een overzicht bij van wat er goed te gebruiken is voor het Katholieke tiener- en jon­ge­ren­werk in ons bisdom en uw parochie. Neem gerust contact met hem op en vraag naar meer info of materialen.

Volgende netwerk­bijeen­komst

De volgende netwerk­bijeen­komst wordt gehouden op 7 april 2018. Het thema is nog niet bekend, maar zal ter zijner tijd bekend worden gemaakt. Bent u ook geïnteresseerd in het werken met jongeren in of aan de rand van de kerk. Neem contact op met jon­ge­ren­werker Matthijs Jansen om eens van gedachte te wisselen.Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 20 februari 2018Pre-Passion Witte Donderdagviering
woensdag, 14 februari 2018Ontdek Assisi en UmbriŽ samen met het bisdom Video
vrijdag, 9 februari 2018Kennismakingsdagen tiener- en jongerenprogramma Assisi
dinsdag, 6 februari 2018Verblijf in chalets, mobilhomes en tenten
donderdag, 1 februari 2018Inschrijving bedevaart Assisi verlengd! Video
dinsdag, 30 januari 2018Jongerenprogramma Assisi bekend
donderdag, 11 januari 2018Infobijeenkomsten Assisibedevaart
vrijdag, 5 januari 2018Informatieavond over Assisireis
vrijdag, 22 december 2017Programma Nederlandse WJD-reis
maandag, 11 december 2017Informatieavonden Bisdombedevaart Assisi
vrijdag, 17 november 2017Assisi als bron van inspiratie Video
woensdag, 15 november 2017Kerstdiner Jong Bisdom Haarlem 16 december Fotoreportage
donderdag, 9 november 2017Flinke korting voor jonge pelgrims
maandag, 2 oktober 2017Inschrijving voor bisdombedevaart Assisi
woensdag, 20 september 2017In de voetsporen van de Heilige Franciscus
donderdag, 14 september 2017Nieuwe infobijeenkomsten
woensdag, 9 augustus 2017Geslaagd tienerkamp Heiloo Fotoreportage
vrijdag, 21 juli 2017Waarom moet u mee naar Assisi? Video
donderdag, 20 juli 2017Hoe jongeren Hem volgen
donderdag, 13 juli 2017Promotiemateriaal bisdombedevaart AssisiBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose