Bisdom Haarlem-Amsterdam
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Mgr. Punt bij Stille Omgang

Met meer dan 200 jongeren in Mozes en Äaronkerk

gepubliceerd: donderdag, 23 maart 2017
foto: Thom Oosterveer
Mgr. Punt bij Stille Omgang

Naast de vele vieringen in Amsterdam ter gedachtenis van het Mirakel van Amsterdam uit 1345 werd ook dit jaar weer het jongeren­programma georga­ni­seerd in de Mozes en Aäronkerk. Meer dan 200 jongeren namen deel aan dit programma.

Bijzonder is dat er al meer dan 10 jaar veel jongeren naar de Stille Omgang komen en de laatste twee jaar sluiten zelfs meer en meer jongeren aan bij het jongeren­programma en het lopen van de Omgang. Katholiekleven.nl maakte een mooie reportage van de avond die u onderaan dit bericht kunt bekijken.

Sant’ Egidio aan het woord

Nour Essio, een Syrische vluchteling en betrokken bij de Katholieke gemeenschap Sant’ Egidio in Amsterdam, was de eerste spreker van de avond. Zij vertelde over de barre tocht door Europa en de opvang in Nederland, met 14 mensen op een kamer met totaal geen privacy. Bij Sant’ Egidio ontstonden er vriend­schappen en vond zij een thuis. Daarna sprak Claudio Betti, speciaal overgekomen vanuit Italië en vanaf het eerste begin bij de gemeenschap van Sant’ Egidio betrokken. Hij gaf een getuigenis over zijn leven en betrokkenheid bij de inzet voor de vrede en de vriend­schap met de armen.

Deel­programma’s

Na de pauze startte een vijftal deel­programma’s waaronder; aanbidding van het heilig Sacrament. Daarnaast was er de mogelijkheid om deel te nemen aan een filosofisch debat, buiten op straat mensen uit te nodigen een kaarsje in de kerk aan te steken, mee te doen met een theaterworkshop of extra vragen te stellen aan Claudio Betti.

Het lopen van de Stille Omgang

Later op de avond werd eerst de heilige mis gevierd met mgr. Jozef Punt als hoofd­cele­brant en bisschop Johannes van den Hende als eerste con­cele­brant. Vervolgens werd in verschillende groepen de omgang gelopen door de jongeren zelf.

Projectleider Jeroen Pouw over het lopen van de omgang: “ Er is overal nog verkeer bezig en er zijn overal mensen in de stad, dat geeft toch wel een bepaalde spanning. Je komt echt uit voor je geloof. Zeker als jongere is dat toch spannend. Zeker in deze tijden waarin kerk en geloof, steeds minder aanwezig zijn in onze wereld. Maar aan het einde van de rit als je dan bij de Lutherse kerk bent, geeft dat ook wel weer een heel blij en vrolijk gevoel als je dat dan gedaan hebt. Het is een unieke ervaring. Dit is een soort diepere innerlijke vreugde en dat is voor mij een teken dat God aanwezig is.”

Reportage KatholiekLeven.nl

Katholiekleven.nl maakt een korte reportage over het jongeren­programma van de Stille Omgang. Proef de sfeer van de avond en ontdek welke indruk het herdenken van het Mirakel van Amsterdam en het jongeren­programma achterlaat bij de jongeren.

Fotoserie

De fotoserie is gemaakt door Thom Oosterveer en is een selectie van het album op Facebook;Gerelateerde nieuwsberichten

vrijdag, 16 maart 2018Pre-synode over jongeren, kerk en levensroeping
donderdag, 15 maart 2018Wereldjongerendag ‘Find Courage’
donderdag, 8 maart 2018“Wees niet bang!”
dinsdag, 6 maart 2018Nieuwe projectmedewerker jongerenpastoraat
dinsdag, 20 februari 2018Pre-Passion Witte Donderdagviering
vrijdag, 9 februari 2018Kennismakingsdagen tiener- en jongerenprogramma Assisi
dinsdag, 6 februari 2018Verblijf in chalets, mobilhomes en tenten
dinsdag, 30 januari 2018Jongerenprogramma Assisi bekend
vrijdag, 22 december 2017Programma Nederlandse WJD-reis
woensdag, 15 november 2017Kerstdiner Jong Bisdom Haarlem 16 december Fotoreportage
donderdag, 9 november 2017Flinke korting voor jonge pelgrims
dinsdag, 31 oktober 2017Netwerkbijeenkomst in Duivendrecht
woensdag, 9 augustus 2017Geslaagd tienerkamp Heiloo Fotoreportage
donderdag, 20 juli 2017Hoe jongeren Hem volgen
donderdag, 6 juli 2017Enquête in het Nederlands online!
dinsdag, 4 juli 2017Online enquête in het Nederlands
vrijdag, 2 juni 2017Officiële lancering WJD-reis Panama 2019
dinsdag, 30 mei 2017Mgr. Hendriks in gesprek over jongerensynode
woensdag, 17 mei 2017WJD logo bekend
zondag, 14 mei 2017Tienerkamp Breakout - Meld je nu aan! VideoBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose