Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Paus Franciscus straalt hoop uit

Mgr. Mutsaerts in gesprek met ANP

gepubliceerd: donderdag, 25 juli 2013

Paus Fran­cis­cus kan met zijn aan­dacht voor het sociale een nieuwe impuls aan de Katho­lie­ke Kerk geven. Dat zei hulp­bis­schop Rob Mutsaerts van het bisdom Den Bosch in een gesprek met het ANP. Mutsaers is bij het bezoek van de paus aan Brazilië bij de Wereld­jon­ge­ren­da­gen.

Voor­gan­ger

foto: Ramon Mangold
Mgr. Mutsaerts tijdens de catechese in Rio
Mgr. Mutsaerts tij­dens de catechese in Rio

Fran­cis­cus zal de lijn van zijn voor­gan­ger Bene­dic­tus XVI voort­zet­ten, denkt Mutsaerts, maar met een eigen accent. “Dat liet hij zien in Rio door hoe hij zich liet ver­voeren. Hij zoekt het contact met de mensen. Als je hoop wilt ver­sprei­den, moet je dat ook uitstralen en dat doet Fran­cis­cus.”

Wereld­kerk

De hulp­bis­schop vindt niet dat in de Katho­lie­ke Kerk de afstand tussen pries­ters en gelo­vi­gen te groot is, zoals evan­ge­lische kerk­lei­ders in Brazilië hebben gezegd. Daar neemt de aanhang van de Katho­lie­ke Kerk af en die van de evan­ge­lische kerk­ge­noot­schappen toe. “Maar er zijn nog altijd 150 miljoen katho­lie­ken”, merkt hij op. “Ie­der­een beleeft het geloof op een andere manier. In Zuid-Amerika is dat uitbun­dig, in Polen is het ingetogen, maar we hebben allemaal dezelfde li­tur­gie. En daarom begrijpen we elkaar. We zijn een wereld­kerk.”

Tegen­be­we­ging

In Neder­land is de ont­ker­ke­lij­king een gegeven, con­clu­deert Mutsaerts. “Maar er is ook een tegen­be­we­ging. Het is een moei­lijke tijd, veel mensen zijn een­zaam en vragen zich af ’Wat moet ik met mijn leven?’ Er is weer meer in­te­res­se voor Jezus en de bijbel en dat komt ook door de paus. Mensen vragen zich af ’Wie is die man?’. Hij wil Christus bij de mensen brengen. Het geloof is niet inge­wik­keld. Christus heeft het voor­beeld gegeven, dat je hulp moet bie­den en verdraag­zaam moet zijn.”

Voedsel­banken

In Brazilië, waar nu de Wereld­jon­ge­ren­da­gen wor­den gehou­den en de jon­ge­ren paus Fran­cis­cus ont­moe­ten, zal de paus een sloppenwijk bezoeken om contact te hebben met de armen. “Maar in Neder­land kunnen we ook meer doen. Daar heb je de voedsel­banken. Maar we moeten bij­voor­beeld ook meer tijd maken voor mensen die een­zaam zijn, ons meer op anderen richten. Het geluk niet voor ons­zelf zoeken, solidair zijn”, vindt hulp­bis­schop Mutsaerts. (wjd.nl)
Gerelateerde nieuwsberichten

maandag, 2 mei 2022Beeldverslag WJD@Home
dinsdag, 8 maart 2022“See you in August 2023” Video
donderdag, 13 januari 2022WJD@Home verschuift naar meivakantie Video
dinsdag, 11 januari 2022Tienerkampweekend BreakThrough
maandag, 10 januari 2022WJD @ Home uitgesteld
vrijdag, 19 november 2021Aangepast programma Wereldjongerendag Video
woensdag, 17 november 2021De Kerk laten bloeien
zondag, 7 november 2021Pausboodschap Wereldjongerendag
woensdag, 27 oktober 2021Wereldjongerendag Haarlem
donderdag, 7 oktober 2021Datum WJD 2023 bekend
dinsdag, 14 september 2021Alpha Youth en Alpha Students
zondag, 6 juni 2021Nieuwe bezetting jongerenpastoraat
donderdag, 20 mei 2021Tienerkamp BreakOut - Testify
woensdag, 5 mei 2021Kathedraal TV - Q&A met Mirjam Spruit Video
zaterdag, 10 april 2021Diocesane Alpha Youth
donderdag, 8 april 2021Q&A - Paul Graas - Middelmatigheid is zonde Video
dinsdag, 6 april 2021Speeddaten kloosterordes en godgewijde leven
donderdag, 11 maart 2021Jongerenonderzoek
donderdag, 18 februari 2021Vasten-caritasactie Jongerenplatform
donderdag, 18 februari 2021Netwerkdiner mentorschapBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose