Een wake in de sneeuw
Verslag van de wake die zondagmiddag 12 februari te Schiphol-Oost plaatsvond, toen het nog winters koud was.
Het sneeuwde en was er zo koud…
Zondagmiddag 12 februari. Wij stonden met ongeveer veertig mensen bij het hek van Detentie- en Uitzetcentrum Schiphol-Oost. Bisschop Punt sprak ons toe. Hij hekelde de situatie waar vreemdelingen zonder geldige verblijfsdocumenten, de zogenaamde “Illegalen”, zich in bevonden, zonder te verbloemen dat ook de overheid in een lastige positie verkeerde.
Schiphol-Oost. Het is bekend en berucht geworden door een brand. Bij die brand in 2005 kwamen elf mensen om het leven. Een gebeurtenis welke zelfs Wikipedia haalde, de vrije online encyclopedie. Het Centrum kent verschillende afdelingen. Zo is er een afdeling waar drugskoeriers worden vastgezet, de beruchte ‘bolletjesslikkers’. En er is een afdeling waar mensen vastzitten die het land moeten verlaten.
Het is een lelijk stukje Nederland. Zeker op een koude winterdag. Kaal, zand, beton en prikkeldraad, veel prikkeldraad. Vliegtuigen komen over. Hier roepen ze echter geen vakantiegevoelens op. Eén maal per maand organiseren de gezamenlijke kerken uit Hoofddorp en het bewoners van het Jeannette Noëlhuis van de Catholic Workers Beweging een Wake. Nu, in de Vastentijd, is dat zelfs iedere zondag en op Goede Vrijdag.
De Wake is een protest en een herinnering. Het herinnert ons aan een situatie waarin mensen die geen misdaad begaan hebben, toch gestraft worden met opsluiting. En een herinnering voor hen die vastzitten dat er nog steeds mensen in deze van God verlaten woestijn zijn, die aan hen denken, voor hen bidden en voor hen opkomen.
De Bisschop bad met ons, sprak ons toe en schoof bloemen in het hek. Hij verheelde niet dat deze situatie politiek weerbarstig was. Makkelijke antwoorden bestaan er immers niet. Zijn tochtgenoot aan zijn linkerzijde was daar hét voorbeeld van. Hij was een vreemdeling zeker, dat was duidelijk te zien. En hij kende het Detentiecentrum. Al drie keer was hij ‘te gast’ geweest. En al drie keer had hij het Centrum verlaten met de dringende aanbeveling het land zo spoedig mogelijk op eigen gelegenheid te verlaten. En daar zat hem nu de kneep. Dat kon niet. Geen geldige papieren namelijk!
Wat Kerken doen wordt vaak omschreven als: Helpen, waar geen helper is! Geen betere situatie kon dat duidelijker maken dat die koude, besneeuwde vlakte op een winterse zondag in februari bij een hek vol met prikkeldraad, en…. wat bloemen.
Ernst Meyknecht,
Diocesane Caritas
Meer informatie
- www.schipholwakes.nl
- www.vrijheidvanbeweging.nl/fortnederland/schipholoost.html
- nl.wikipedia.org/wiki/Schipholbrand