Bisdom Haarlem-Amsterdam










Meditatie Mgr. Hoogenboom voor het Jubeljaar

gepubliceerd: donderdag, 3 juli 2025
Mgr. Hoogenboom

In de maandmedi­ta­tie voor de maand juli in de context van het Jubel­jaar 2025 staat mgr. Hoogen­boom, hulp­bis­schop van het aarts­bis­dom Utrecht, stil bij twee heiligen. Hij noemt hen ‘heiligen voor onze tijd’: de heilige Wil­li­brord en de heilige Titus Brandsma.

Deze twee heiligen hebben met elkaar gemeen dat ze allebei een bewogen ge­schie­de­nis hebben met de stad Utrecht en met het Aarts­bis­dom Utrecht. Beiden hebben tij­dens hun aardse leven in totaal ver­schil­lende omstan­dig­he­den getuigd van Jezus Christus en zijn Evan­ge­lie.

Twee heiligen voor onze tijd

Een groot deel van mijn leven heb ik door­ge­bracht in de oude bis­schops­stad Utrecht. Ik ging er op school, stu­deerde er rechten en theo­lo­gie, werd er in 1999 pries­ter gewijd en was er conrector van de toen­ma­lige pries­ter­oplei­ding Ariënskonvikt. Sinds 2010 ben ik hulp­bis­schop van het Aarts­bis­dom Utrecht. In Utrecht word ik op drie bij­zon­dere plaatsen (op het Domplein, het Jans­kerkhof en in het bis­schops­huis aan de Malie­baan) herinnerd aan twee heiligen die een bewogen ge­schie­de­nis hebben met de stad Utrecht en met het Aarts­bis­dom Utrecht. Dat zijn de heilige Wil­li­brord en de heilige pater Titus Brandsma o.carm. Beiden hebben tij­dens hun aardse leven in totaal ver­schil­lende omstan­dig­he­den getuigd van Jezus Christus en zijn Evan­ge­lie. Het leven van deze twee heiligen heeft ons ook vandaag veel te zeggen. Mag ik u om dat dui­de­lijk te maken daarom mee­ne­men op een stads­wan­de­ling door Utrecht? Dan gaan we eerst naar het Domplein, daarna naar het Jans­kerkhof en daarna naar het bis­schops­huis aan de Malie­baan nr. 40.

Op zater­dag­avond 9 no­vem­ber 2024 was het ein­de­lijk zover; in bij­zijn van koningin Máxima werd de res­tau­ra­tie van de Utrechtse Domtoren, die vijf jaar heeft geduurd, fees­te­lijk af­ge­slo­ten. De Domtoren, die in de veer­tien­de eeuw werd gebouwd, siert weer de Utrechtse bin­nen­stad zowel over­dag als ’s avonds dankzij de prach­tige aanlich­ting. Telkens als ik de Domtoren en de Domkerk zie, die tot aan de Re­for­ma­tie de ka­the­draal van de bis­schop van Utrecht was, dan denk ik aan de heilige Wil­li­brord. Hij kwam in het jaar 690 vanuit Ierland naar Utrecht om van­daaruit als aarts­bis­schop van de Friezen mensen tot leer­lin­gen van Christus te maken en hen te dopen in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

Sinds 1947 zit de heilige Wil­li­brord op het Utrechtse Jans­kerkhof hoog te paard, gekleed in het habijt van de bene­dic­tijner monnik die hij was, met een Fries kerkje op zijn rechter­hand. Dit in­druk­wek­kende stand­beeld van Albert Termote doet mij denken aan de woor­den van de heilige apostel Paulus aan de Hebreeën: “Gedenkt uw lei­ders die u het eerst het woord van God verkon­digd hebben. Haalt u weer hun leven en de afloop van hun leven voor de geest; neemt een voor­beeld aan hun geloof.” (Hebr. 13, 7). Wat heeft de heilige Wil­li­brord als “Apostel der Neder­lan­den” en onder meer patroon van de Neder­landse Kerk­pro­vin­cie ons te zeggen, wat betekenen zijn persoon en mis­sio­ne­rings­werk voor ons in deze ook voor de Katho­lieke Kerk zo roerige tij­den?

Om te beginnen; Wil­li­brords mis­sio­ne­rings­werk ging niet van­zelf. In zijn missio­naire arbeid heeft hij teleur­stel­lingen en tegen­slagen gekend. Echter met volhar­ding bleef hij zijn tijd­ge­no­ten aanspreken door zijn gelo­vi­ge inzet en zijn levens­voor­beeld, zijn persoon. Hij was begaan met het zielenheil van de toen­ma­lige bewoners van ons land en hij geloofde oprecht dat ze, naar zijn wapen­spreuk, “In Gods Naam gelukkig” zou­den wor­den als ze zich tot de persoon van Jezus Christus en Zijn Evan­ge­lie zou­den bekeren.

In deze tijd, waarin we door alle verwikkelingen in de wereld en helaas ook in de Kerk wellicht hopeloos en moedeloos kunnen raken, her­denken en eren we de heilige Wil­li­brord als een mens die de god­de­lijke deug­den van geloof, hoop en liefde op een voor­beel­dige wijze beoefend heeft. Zijn persoon en levenswandel nodigen ons uit om ons te laten in­spi­re­ren door de aanspo­ring die we vin­den in de brief van de heilige apostel Paulus aan de Filippenzen en die ook de heilige Wil­li­brord onge­twij­feld heeft gekend: “Houdt uw aan­dacht geves­tigd op al wat waar is, al wat edel is, wat recht­vaar­dig is en rein, beminne­lijk en aan­trek­ke­lijk, op al wat deugd heet en lof verdient.” (Fil. 4, 8).

De tekst op de natuur­ste­nen sokkel van het stand­beeld op het Jans­kerk “Wil­li­brord Apostel der Neder­lan­den” is door de tand des tijds bijna onlees­baar gewor­den. En dat is eer­lijk gezegd helaas ook wel een teken van onze tijd. Het is aan ons om in ons spreken en doen de her­in­ne­ring aan de heilige Wil­li­brord levend te hou­den. Om ons telkens weer zijn deugdzame leven voor de geest te halen. Om een voor­beeld te nemen aan zijn geloof in de Drieëne God.

Dat deed in 1939 ook de karmeliet pater Titus Brandsma, een geboren Fries en hoog­le­raar wijsbe­geerte en ge­schie­de­nis van de vroom­heid aan de Katho­lieke Uni­ver­si­teit Nijmegen, toen hij in de krant De Gelderlan­der twee artikelen publi­ceerde. Daarin verklaarde hij aan de hand van his­to­rische bronnen de bete­ke­nis van de heilige Wil­li­brord voor het mid­del­eeuwse Friesland. Pater Titus Brandsma schrijft onomwon­den over de heilige Wil­li­brord: “Zonder schroom belijdt en verkon­digt hij het Chris­te­lijk Geloof.” Titus Brandsma kon toen nog niet beseffen dat lut­tele jaren later tij­dens de gruwelen van de Tweede Wereld­oor­log hij ook zelf zon­der schroom het chris­te­lijk geloof zou belij­den en ver­kon­di­gen. Dit doordat hij, gesteund door de toen­ma­lige aarts­bis­schop van Utrecht en 66e op­vol­ger van de heilige Wil­li­brord op de Utrechtse bis­schop­ze­tel, Johannes de Jong, moe­dig stelling nam tegen de Duitse bezetter en hun nazi-ideo­lo­gie en opkwam voor de vrij­heid van meningsui­ting van de rooms-katho­lieke jour­na­listen in ons land. Titus Brandsma was ook in de oorlogs­ja­ren een veel­vul­dig bezoeker van het bis­schops­huis aan de Malie­baan 40, alwaar aarts­bis­schop De Jong hem door dik en dun steunde.

Titus Brandsma getuigde moe­dig van zijn geloof vanuit een zeer diepe ver­bon­den­heid met Jezus, hetgeen ook tot uitdruk­king komt in het gebed dat hij op 12/13 februari 1942 in zijn cel in de Scheve­ningse ge­van­ge­nis voor het beeld van Jezus schreef:

“O Jezus, als ik U aanschouw,
Dan leeft weer, dat ik van U hou
En dat ook uw hart mij bemint
Nog wel als uw bij­zon­dere vriend.

Al vraagt mij dat meer lij­densmoed
Och, alle lij­den is mij goed,
Omdat ik daardoor U gelijk
En dit de weg is naar Uw Rijk

Ik ben gelukkig in mijn leed
Omdat ik het geen leed meer weet
Maar ‘t alleruit­ver­ko­renst lot,
Dat mij vereent met U, o God.

O, laat mij hier maar stil alleen,
Het kil en koud zijn om mij heen
En laat geen menschen bij mij toe
‘t Alleen zijn word ik hier niet moe.

Want Gij, o Jezus, zijt bij mij
Ik was U nimmer zoo nabij.
Blijf bij mij, bij mij, Jezus zoet,
Uw bij­zijn maakt mij alles goed.

Enkele maan­den later gaf Titus Brandsma zijn leven voor zijn geloofs­ge­tui­ge­nis in woord en daad. Na zware mishan­de­lin­gen werd hij op 26 juli 1942 in het con­cen­tratie­kamp Dachau vermoord. Paus Johannes Paulus II verklaarde hem in 1985 zalig en op 15 mei 2022 verklaarde paus Fran­cis­cus hem heilig als marte­laar voor het geloof.

Van de heilige Wil­li­brord en de heilige pater Titus Brandsma o.carm. kunnen wij leren hoe wij in onze tijd, te mid­den van scepsis of soms zelfs open­lijke vijan­dig­heid ten aanzien van het chris­te­lijke geloof en het getuigen ervan, be­proe­ving of zelfs ver­vol­ging kunnen trotseren en -als het eropaan mocht komen- zelfs het offer van ons het leven kunnen brengen om Christus en zijn Evan­ge­lie te dienen.

+ Th.C.M. Hoogen­boom
Hulp­bis­schop van Utrecht

Pelgrims van Hoop - Bidden in het Heilig Jaar 2025

Pelgrims van Hoop, bid­den in het Heilig Jaar

Deze maandmedi­ta­ties komen uit het boek ‘Pelgrims van Hoop, bid­den in het Heilig Jaar’, uitge­ge­ven door Adveniat. De bis­schop­pen sluiten ieder in een andere maand aan bij de actuali­teit van het ker­ke­lijk jaar.



Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 2 juli 2025Pelgrim van hoop
dinsdag, 3 juni 2025Meditatie Mgr. Van Burgsteden voor het Jubeljaar
woensdag, 7 mei 2025Pelgrim van Hoop
dinsdag, 6 mei 2025Terugblik Nationale Bedevaart Heilig Jaar 2025
maandag, 5 mei 2025Katholiekleven video met mgr. Hendriks Video
vrijdag, 2 mei 2025Bijna alweer naar huis Fotoreportage
donderdag, 1 mei 2025Meditatie Mgr. Woorts voor het Jubeljaar
woensdag, 30 april 2025Dagje Bethlehem en Jeruzalem... in Rome! Fotoreportage
woensdag, 30 april 2025Video van Katholiekleven.nl Fotoreportage Video
dinsdag, 29 april 2025Een hoop pelgrims van hoop Fotoreportage
maandag, 28 april 2025Friezen, Willebrands en Egidius Fotoreportage
zondag, 27 april 2025Aangekomen in Rome Fotoreportage
zaterdag, 26 april 2025Fotoseries Ramon Mangold Fotoreportage
zaterdag, 26 april 2025Bedevaart naar Rome van start! Fotoreportage
woensdag, 23 april 2025Nationale bedevaart naar Rome gaat door
donderdag, 27 maart 2025Startbijeenkomst nationale bedevaart Rome
donderdag, 27 maart 2025Meditatie Kardinaal Eijk voor het Jubeljaar
donderdag, 13 maart 2025Katholieke Kerk start ‘beweging van hoop’ Fotoreportage
vrijdag, 7 maart 2025Jubileumplaatsen voor jubileumaflaat
woensdag, 26 februari 2025Meditatie Mgr. Van den Hout voor Jubeljaar



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose