Bisdom Haarlem-Amsterdam










Pelgrim van hoop

Als geestelijk verzorger in een verpleeghuis

gepubliceerd: woensdag, 2 juli 2025
Henk van Hamersfeld in gesprek met een bewoonster van zorgcentrum Bosbeek in Heemstede
Henk van Hamersfeld in gesprek met een bewoonster van zorgcentrum Bosbeek in Heemstede

We zijn dit Heilig Jaar ge­roe­pen om ‘pelgrims van hoop’ te zijn. Maar wat betekent ‘hoop’ voor mili­tai­ren op missie, of ge­van­ge­nen met een langdurige straf in een peni­tentiaire inrich­ting of bewoners met dementie in een ver­pleeg­huis.

In drie artikelen schrijven een legeraal­moe­ze­nier, een ge­van­ge­nisaal­moe­ze­nier en een gees­te­lijk ver­zor­ger van een ver­pleeg­huis hierover. Henk van Hamers­veld is werk­zaam als gees­te­lijk ver­zor­ger bij zorg­cen­trum ‘Bosbeek’ in Heem­ste­de.

Wanneer ik mij in het ver­pleeg­huis voorstel als gees­te­lijk ver­zor­ger, merk ik vaak twee reacties. Som­mi­ge bewoners rea­geren blij en herkennen iets ver­trouwds; zij zijn vaak nog gelovig en betrokken bij de kerk. Anderen rea­geren afstan­de­lijk of afhou­dend. Soms omdat ze niet goed weten wat mijn rol inhoudt, maar vaak omdat ze in hun leven om diverse redenen bewust afstand hebben geno­men van de kerk. Toch merk ik dat bewoners op zoek zijn naar bete­ke­nis in hun leven.

Ik werk als gees­te­lijk ver­zor­ger bij Stich­ting Sint Jacob, een organi­sa­tie met een katho­lieke oorsprong. Mijn werk­plek is locatie Bosbeek, waar nog altijd reli­gi­euzen, naast mensen met uit­een­lo­pende ach­ter­gron­den wonen. In Bosbeek is de katho­lieke spiri­tua­li­teit, dankzij de zusters en de kapel als hart van het huis, nog steeds voel­baar.

Dementie

Mijn werk is echter veel bre­der dan dat. Zo werk ik voor een groot deel met mensen met dementie. Dementie raakt de kern van wie iemand is. Her­in­ne­ringen vervagen en de woor­den raken zoek. Bewoners met dementie worstelen met dit verlies. In gesprekken hoor ik hun verdriet: het lichaam dat niet meer mee­werkt en de geest die hen in de steek laat. Zo zijn er bewoners die op bezoek zijn en straks weer naar huis gaan. Fami­lie­le­den ver­tellen hoe moei­lijk het is om hun naaste te bereiken. Juist hier kan ik als gees­te­lijk ver­zor­ger iets betekenen. Ik kan woor­den geven aan wat mensen zelf niet altijd meer kunnen uit­spre­ken. Ik kan luis­te­ren naar wat er wél door­klinkt, zelfs als dat niet in hel­dere taal komt. Denk aan een blik, een gebaar of een emotie. Ik sluit aan bij hun bele­ving en tempo. Soms betekent dat simpelweg naast iemand zitten en stil zijn. Een andere keer houdt dat in dat we samen bid­den, zoals het Wees Gegroet Maria of het Onze Vader. Soms is het echter ook een lied zingen, dat diep in het geheugen verankerd ligt, zoals een Maria­lied. Juist dan merk ik, dat er iets gebeurt. Al is het een glim­lach, een traan of een hand die meebeweegt.

Daar­naast kan ik ook gebruik maken van onze rijke katho­lieke symboliek. Hier zit veel kracht in. Hiermee lukt het om mensen te raken voorbij de taal. Zelfs als iemand niet meer kan uitleggen wat hij of zij gelooft; kan een kaars of een kruisje bete­ke­nis dragen. Voor bewoners met dementie kan dat moment van herken­ning, een bron van hoop en troost zijn.

Juist in hun kwets­baar­heid
laten mensen met dementie
ons iets bij­zon­ders zien

Pelgrims van hoop

Maar hoe kunnen mensen met dementie zelf pelgrims van hoop zijn? We denken bij pelgrims vaak aan mensen die bewust op weg gaan en hun route kiezen. Maar juist in hun kwets­baar­heid laten mensen met dementie ons iets bij­zon­ders zien. Zij laten zien dat het leven niet alleen draait om wat we doen of pres­te­ren. Zij nodigen ons uit om mee te gaan in hun tempo, in hun bele­ving van het moment. Zij dagen ons uit om te zoeken naar bete­ke­nis in kleine dingen.

In iets kleins

In mijn werk zie ik tevens dat fami­lie­le­den troost vin­den in hoe wij om gaan met hun gelief­den. Ze ervaren soms mach­te­loos­heid, verdriet en zelfs wanhoop als ze hun dier­ba­re zien ver­an­de­ren. Maar juist in de ge­za­men­lijke momenten kan er iets oplichten van hoop. Dan beseffen we samen dat het leven, zelfs in de laatste fase, bete­ke­nis kan hebben. Dat we samen onderweg blijven, als pelgrims van hoop. Onze bewoners laten mij zien hoe be­lang­rijk verstilling is, zoals bij medi­ta­tie. Als gees­te­lijk ver­zor­ger leer ik van hen. Ik leer dat hoop niet altijd groot en spectaculair hoeft te zijn, maar kan zitten in iets kleins, in een gebaar van verbin­ding. Mensen met dementie laten ons zien dat ook zij, ondanks hun ver­war­ring en verlies, iets kunnen door­ge­ven: liefde, ver­trouwen en hoop. Zij blijven, hoe kwets­baar ook, pelgrims op hun levensweg en wij mogen met hen mee op die reis.

(dit artikel komt uit de zomer­edi­tie van bisdom­blad SamenKerk)

Zorgcentrum Bosbeek Heemstede
Zorg­cen­trum Bosbeek Heem­ste­de

Gerelateerde nieuwsberichten

donderdag, 3 juli 2025Meditatie Mgr. Hoogenboom voor het Jubeljaar
dinsdag, 3 juni 2025Meditatie Mgr. Van Burgsteden voor het Jubeljaar
woensdag, 7 mei 2025Pelgrim van Hoop
dinsdag, 6 mei 2025Terugblik Nationale Bedevaart Heilig Jaar 2025
maandag, 5 mei 2025Katholiekleven video met mgr. Hendriks Video
vrijdag, 2 mei 2025Bijna alweer naar huis Fotoreportage
donderdag, 1 mei 2025Meditatie Mgr. Woorts voor het Jubeljaar
woensdag, 30 april 2025Dagje Bethlehem en Jeruzalem... in Rome! Fotoreportage
woensdag, 30 april 2025Video van Katholiekleven.nl Fotoreportage Video
dinsdag, 29 april 2025Een hoop pelgrims van hoop Fotoreportage
maandag, 28 april 2025Friezen, Willebrands en Egidius Fotoreportage
zondag, 27 april 2025Aangekomen in Rome Fotoreportage
zaterdag, 26 april 2025Fotoseries Ramon Mangold Fotoreportage
zaterdag, 26 april 2025Bedevaart naar Rome van start! Fotoreportage
woensdag, 23 april 2025Nationale bedevaart naar Rome gaat door
donderdag, 27 maart 2025Startbijeenkomst nationale bedevaart Rome
donderdag, 27 maart 2025Meditatie Kardinaal Eijk voor het Jubeljaar
donderdag, 13 maart 2025Katholieke Kerk start ‘beweging van hoop’ Fotoreportage
vrijdag, 7 maart 2025Jubileumplaatsen voor jubileumaflaat
woensdag, 26 februari 2025Meditatie Mgr. Van den Hout voor Jubeljaar



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose