Begrafenis en opvolging paus trivia
gepubliceerd: woensdag, 23 april 2025
Na het overlijden van paus Franciscus treden diverse protocollen in werking. Hierbij noteren we een selectie van regels en gewoontes rond de uitvaart van een paus en de verkiezing van een nieuwe paus in het conclaaf.
Begrafenisprotocollen van een paus

Paus Johannes Paulus II ligt opgebaard in de Sint-Pieter
- Officiële verificatie van overlijden: De dood van een paus wordt officieel bevestigd door de camerlengo (de kardinaal die het beheer van de Vaticaanse zaken overziet). Traditioneel riep de camerlengo de doopnaam van de paus drie keer en tikte met een zilveren hamer op het voorhoofd van de paus om de dood te bevestigen. Tegenwoordig is deze hamer minder gebruikelijk, en een arts stelt de dood vast.
- Vissersring en zegel: De vissersring van de paus en het loden zegel voor pauselijke documenten worden na zijn dood vernietigd om misbruik te voorkomen.
- Vereenvoudigde rituelen door Franciscus: Paus Franciscus heeft in 2024 nieuwe begrafenisrituelen goedgekeurd om de ceremonie eenvoudiger te maken, passend bij zijn visie van een paus als "nederige herder". In plaats van drie geneste doodskisten (cypres, lood en eik), wordt een enkele zinken doodskist gebruikt.
- Begraafplaats buiten Vaticaan: Franciscus brak met de traditie door te kiezen voor een begrafenis in de Basilica van Santa Maria Maggiore in Rome, in plaats van de Vaticaanse grotten onder de Sint-Pietersbasiliek, waar de meeste pausen worden begraven. Zeven andere pausen zijn ook in Santa Maria Maggiore begraven.
- Rode gewaden: Tijdens de begrafenis wordt het lichaam van de paus gekleed in rode pauselijke gewaden, een kleur die historisch wordt geassocieerd met pauselijke begrafenissen, mogelijk beïnvloed door oosterse tradities waar rood wordt gebruikt voor rouw.
- Openbare opbaring: Het lichaam van de paus ligt in de Sint-Pietersbasiliek opgebaard voor publieke rouw, traditioneel op een verhoogd platform (catafalque). Franciscus koos voor een open, eenvoudige houten kist zonder veel pracht en praal.
- Novendiale: Na de begrafenis volgt een officiële rouwperiode van negen dagen, de ‘novendiale’, waarin dagelijks een herdenkingsmis wordt gehouden, geleid door verschillende kardinalen.
- Wereldwijd worden vele Requiemmissen gevierd na het overlijden van een paus. In Nederland wordt in elk bisdom en belangrijke kerk een Requiemmis gevierd voor paus Franciscus.
Conclaafprotocollen voor de verkiezing van een nieuwe paus
- Geheime stemming: Het conclaaf, afgeleid van het Latijnse cum clave ("met sleutel"), vindt plaats in de Sixtijnse Kapel, waar kardinalen in afsluiting stemmen. Alleen kardinalen onder de 80 jaar mogen stemmen, met een maximum van 120 kiezers.
- Tweederdemeerderheid: Een nieuwe paus moet worden gekozen met een tweederdemeerderheid. Als na ongeveer 12-13 dagen (of 34 stemrondes) geen paus is gekozen, kan een eenvoudige meerderheid voldoende zijn, en kan de stemming worden beperkt tot de twee kandidaten met de meeste stemmen.
- Zwart en wit rooksignaal: Na elke stemronde worden de stembiljetten verbrand. Zwarte rook (door toevoeging van chemicaliën) betekent dat er geen paus is gekozen, witte rook geeft aan dat een nieuwe paus is verkozen. Dit gebruik dateert uit de 19e eeuw.
- Habemus Papam: Na de verkiezing verschijnt de kardinaal-protodiaken op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek om ‘Habemus Papam’ (We hebben een paus) aan te kondigen, gevolgd door de naam en pauselijke naam van de nieuwe paus.
- Domus Sanctae Marthae: Sinds 2005 verblijven kardinalen tijdens het conclaaf in de Domus Sanctae Marthae, een gastenverblijf in het Vaticaan, in plaats van de eenvoudige cellen in het Apostolisch Paleis. Ze worden met bussen naar de Sixtijnse Kapel gebracht.
- Geen openlijke campagne: Het is kardinalen verboden openlijk te campagne voeren voor de pauselijke positie. Toch vinden achter gesloten deuren wel informele besprekingen en lobby's plaats.
- Langste en kortste conclaven: Het langste conclaaf in de geschiedenis duurde 829 dagen (1314-1316), terwijl het kortste conclaaf in 1503 slechts enkele uren duurde, waarbij Julius II werd gekozen.
- Oorsprong van het conclaaf: Het moderne conclaaf werd in 1274 ingesteld door paus Gregorius X na een pausverkiezing die bijna drie jaar duurde. Hij bepaalde dat kardinalen in afsluiting moesten stemmen totdat een paus was gekozen.
- Beperkte invloed van buitenaf: De Sixtijnse Kapel wordt voor het conclaaf beveiligd tegen afluisterapparatuur, en kardinalen mogen geen contact hebben met de buitenwereld. Dit omvat geen toegang tot nieuwsmedia of telefoons.
- Theoretische geschiktheid: Hoewel in theorie elke gedoopte katholieke man paus kan worden, is sinds de 16e eeuw alleen een kardinaal gekozen. De laatste niet-kardinaal die paus werd, was Urbanus VI in 1378.
Extra weetjes
- Liturgische documenten: De begrafenis- en conclaafprotocollen worden geregeld door twee belangrijke documenten: Universi Dominici Gregis (voor conclaven, opgesteld door Johannes Paulus II in 1996 en aangepast door Benedictus XVI) en Ordo Exsequiarum Romani Pontificis (voor begrafenisrituelen, een handleiding van meer dan 400 pagina’s).
- Kleur rood in begrafenissen: Het gebruik van rood voor pauselijke begrafenissen heeft mogelijk wortels in oosterse tradities, zoals bij de Slavische en Melkitische katholieken, waar rood een rouwkleur is. Dit contrasteert met de westerse voorkeur voor paars of zwart.
- Historische veto’s: Tot 1903 konden katholieke Europese vorsten een veto uitspreken over pauselijke kandidaten. Dit recht werd voor het laatst gebruikt door Oostenrijk in 1903 om kardinaal Mariano Rampolla te blokkeren. Paus Pius X schafte dit veto af.
Gerelateerde nieuwsberichten | ||
dinsdag, 22 april 2025 | Uitvaart paus Franciscus | |
dinsdag, 22 april 2025 | Beknopte levenbeschrijving paus Franciscus | |
maandag, 21 april 2025 | A Dieu, Heilige Vader | |
maandag, 21 april 2025 | Requiemmis voor paus Franciscus | |
maandag, 21 april 2025 | Paus van bemoediging met een groot hart voor de zwakkeren |