Bisdom Haarlem-Amsterdam










Begrafenis en opvolging paus trivia

gepubliceerd: woensdag, 23 april 2025

Na het over­lij­den van paus Fran­cis­cus tre­den diverse protocollen in wer­king. Hierbij noteren we een selectie van regels en gewoontes rond de uit­vaart van een paus en de verkie­zing van een nieuwe paus in het conclaaf.

Begrafenisprotocollen van een paus

Paus Johannes Paulus II ligt opgebaard in de Sint-Pieter
Paus Johannes Paulus II ligt opge­baard in de Sint-Pieter
  • Offi­cië­le verifi­ca­tie van over­lij­den: De dood van een paus wordt offi­cieel beves­tigd door de camerlengo (de kar­di­naal die het beheer van de Vati­caanse zaken overziet). Tra­di­tio­neel riep de camerlengo de doop­naam van de paus drie keer en tikte met een zilveren hamer op het voor­hoofd van de paus om de dood te beves­tigen. Te­gen­woor­dig is deze hamer min­der gebruike­lijk, en een arts stelt de dood vast.
  • Vissers­ring en zegel: De vissers­ring van de paus en het loden zegel voor pau­se­lijke do­cu­menten wor­den na zijn dood vernie­tigd om mis­bruik te voor­ko­men.
  • Ver­een­vou­digde rituelen door Fran­cis­cus: Paus Fran­cis­cus heeft in 2024 nieuwe begrafenisrituelen goedge­keurd om de ceremonie een­vou­diger te maken, passend bij zijn visie van een paus als "nederige her­der". In plaats van drie geneste doodskisten (cypres, lood en eik), wordt een enkele zinken doodskist gebruikt.
  • Begraaf­plaats buiten Vati­caan: Fran­cis­cus brak met de traditie door te kiezen voor een begrafenis in de Basilica van Santa Maria Maggiore in Rome, in plaats van de Vati­caanse grotten onder de Sint-Pieters­basi­liek, waar de meeste pausen wor­den begraven. Zeven andere pausen zijn ook in Santa Maria Maggiore begraven.
  • Rode gewa­den: Tijdens de begrafenis wordt het lichaam van de paus gekleed in rode pau­se­lijke gewa­den, een kleur die his­to­risch wordt geas­so­ci­eerd met pau­se­lijke begrafenissen, moge­lijk beïn­vloed door oosterse tradities waar rood wordt gebruikt voor rouw.
  • Open­ba­re opba­ring: Het lichaam van de paus ligt in de Sint-Pieters­basi­liek opge­baard voor publieke rouw, tra­di­tio­neel op een verhoogd platform (catafalque). Fran­cis­cus koos voor een open, een­vou­dige houten kist zon­der veel pracht en praal.
  • Novendiale: Na de begrafenis volgt een offi­cië­le rouw­pe­riode van negen dagen, de ‘novendiale’, waarin dage­lijks een her­den­kings­mis wordt gehou­den, geleid door ver­schil­lende kar­di­na­len.
  • We­reld­wijd wor­den vele Requiem­mis­sen gevierd na het over­lij­den van een paus. In Neder­land wordt in elk bisdom en be­lang­rijke kerk een Requiem­mis gevierd voor paus Fran­cis­cus.

Conclaafprotocollen voor de verkie­zing van een nieuwe paus

  • Geheime stem­ming: Het conclaaf, afgeleid van het Latijnse cum clave ("met sleu­tel"), vindt plaats in de Sixtijnse Kapel, waar kar­di­na­len in afslui­ting stemmen. Alleen kar­di­na­len onder de 80 jaar mogen stemmen, met een maximum van 120 kiezers.
  • Tweederdemeer­der­heid: Een nieuwe paus moet wor­den gekozen met een tweederdemeer­der­heid. Als na ongeveer 12-13 dagen (of 34 stemrondes) geen paus is gekozen, kan een een­vou­dige meer­der­heid voldoende zijn, en kan de stem­ming wor­den beperkt tot de twee kan­di­da­ten met de meeste stemmen.
  • Zwart en wit rooksig­naal: Na elke stemronde wor­den de stembiljetten verbrand. Zwarte rook (door toevoe­ging van chemicaliën) betekent dat er geen paus is gekozen, witte rook geeft aan dat een nieuwe paus is verkozen. Dit gebruik dateert uit de 19e eeuw.
  • Habemus Papam: Na de verkie­zing verschijnt de kar­di­naal-protodiaken op het balkon van de Sint-Pieters­basi­liek om ‘Habemus Papam’ (We hebben een paus) aan te kon­digen, gevolgd door de naam en pau­se­lijke naam van de nieuwe paus.
  • Domus Sanctae Marthae: Sinds 2005 ver­blij­ven kar­di­na­len tij­dens het conclaaf in de Domus Sanctae Marthae, een gastenverblijf in het Vati­caan, in plaats van de een­vou­dige cellen in het Apos­to­lisch Paleis. Ze wor­den met bussen naar de Sixtijnse Kapel gebracht.
  • Geen open­lijke campagne: Het is kar­di­na­len verbo­den open­lijk te campagne voeren voor de pau­se­lijke positie. Toch vin­den achter gesloten deuren wel in­for­mele bespre­kingen en lobby's plaats.
  • Langste en kortste conclaven: Het langste conclaaf in de ge­schie­de­nis duurde 829 dagen (1314-1316), terwijl het kortste conclaaf in 1503 slechts enkele uren duurde, waarbij Julius II werd gekozen.
  • Oorsprong van het conclaaf: Het moderne conclaaf werd in 1274 inge­steld door paus Gregorius X na een pausverkie­zing die bijna drie jaar duurde. Hij bepaalde dat kar­di­na­len in afslui­ting moesten stemmen totdat een paus was gekozen.
  • Beperkte invloed van buitenaf: De Sixtijnse Kapel wordt voor het conclaaf beveiligd tegen afluisterapparatuur, en kar­di­na­len mogen geen contact hebben met de buiten­we­reld. Dit omvat geen toegang tot nieuwsmedia of tele­foons.
  • Theore­tische geschikt­heid: Hoewel in theorie elke gedoopte katho­lieke man paus kan wor­den, is sinds de 16e eeuw alleen een kar­di­naal gekozen. De laatste niet-kar­di­naal die paus werd, was Urbanus VI in 1378.

Extra weetjes

  • Li­tur­gische do­cu­menten: De begrafenis- en conclaafprotocollen wor­den gere­geld door twee be­lang­rijke do­cu­menten: Universi Dominici Gregis (voor conclaven, opge­steld door Johannes Paulus II in 1996 en aan­ge­past door Bene­dic­tus XVI) en Ordo Exsequiarum Romani Pontificis (voor begrafenisrituelen, een handlei­ding van meer dan 400 pagina’s).
  • Kleur rood in begrafenissen: Het gebruik van rood voor pau­se­lijke begrafenissen heeft moge­lijk wor­tels in oosterse tradities, zoals bij de Slavische en Melki­tische katho­lieken, waar rood een rouwkleur is. Dit contras­teert met de westerse voor­keur voor paars of zwart.
  • His­to­rische veto’s: Tot 1903 kon­den katho­lieke Europese vorsten een veto uit­spre­ken over pau­se­lijke kan­di­da­ten. Dit recht werd voor het laatst gebruikt door Oos­ten­rijk in 1903 om kar­di­naal Mariano Rampolla te blokkeren. Paus Pius X schafte dit veto af.


Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 22 april 2025Uitvaart paus Franciscus
dinsdag, 22 april 2025Beknopte levenbeschrijving paus Franciscus
maandag, 21 april 2025A Dieu, Heilige Vader
maandag, 21 april 2025Requiemmis voor paus Franciscus
maandag, 21 april 2025Paus van bemoediging met een groot hart voor de zwakkeren



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose