A Dieu, Heilige Vader
Boodschap Mgr. Hendriks

Paus Franciscus is overleden! Op maandagochtend 21 april, is hij om 7.35 uur naar het huis van de Vader gegaan. De afgelopen dagen was hij verschillende keren onder zijn mensen geweest, het blijkt nu een afscheid te zijn geweest.
Op Paaszondag heeft hij met zijn laatste krachten de zegen Urbi et Orbi gegeven en een rondrit gemaakt tussen de menigte op het Sint Pietersplein. Moge de hemelse Vader, de Gever van alle goeds, hem nu de vrede schenken en de vreugde van Zijn huis!
Alle parochies en kerkelijke instellingen zijn uitgenodigd om de vlag halfstok te hangen en vanavond om 18.00 uur de doodsklok te luiden als eerbetoon aan de overleden paus.
De laatste maanden
De afgelopen maanden was de hele katholieke wereld in gebed verbonden met de zieke paus Franciscus, die met een gecompliceerde dubbele longontsteking in het Gemelli-ziekenhuis in Rome was opgenomen. Geleidelijk werd duidelijk dat de paus hiervan chronische gevolgen zou overhouden als hij deze aandoening te boven zou komen. Bij zijn tgerugkomst in het Huis Santa Marta, nu een maand geleden, moest hij volstrekte rust houden, maar dat lukte niet altijd: hij ontving koning Charles met zijn echtgenote en op Paaszondagmorgen nog vice-president J.D. Vance. Zelf bracht hij onverwachte bezoekjes aan de Sint Pieter of het plein en zelfs aan de Santa Maria Maggiore, naar de door hem bijzondeer vereerde Salus Populi Romani, zeer oude beeltenis van de Maagd Maria
Op weg naar huis...
Nu is hij gestorven, zijn aardse loopbaan is voltooid. In dankbaarheid voor zijn dienst aan Christus en de Kerk, bevelen we hem in ons gebed aan God aan. Ik nodig allen graag uit zich bij dit gebed aan te sluiten en tevens te bidden om een goede opvolger.
Wie was paus Franciscus?
Paus Franciscus werd op 17 december 1936 als Jorge Mario Bergoglio geboren in Buenos Aires. Hij trad in de Sociëteit van Jezus (de Jezuïeten) in en werd op 13 december 1969 tot priester gewijd. In 1998 werd hij aartsbisschop van Buenos Aires en in 2001 kardinaal. Op 13 maart 2013 werd hij tot paus gekozen.
“Buona sera”
Op die 13e maart 2013 moest ik in Rome zijn en zo kwam het dat ik op het plein stond toen de nieuwe paus op het balkon van de Sint Pieter kwam en zijn naam werd verkondigd: hij had de naam aangenomen van de heilige van de eenvoud en de armoede: Franciscus. Zo waren ook zijn eerste woorden, eenvoudig: “Buona sera“ , hij wilde een arme kerk voor de armen.
Aandacht voor de periferie
Zelf afkomstig uit een migranten familie, ging zijn eerste reis als paus naar een eiland aan de rand van Europa, in de Middellandse zee: Lampedusa, om aandacht te vragen voor het lot van de migranten en vluchtelingen, van wie velen in zee verdronken.
Hij richtte steeds zijn aandacht op mensen en gebieden in de marge: hij bezocht vooral landen “in de periferie”, benoemde kardinalen uit afgelegen gebieden, waar de kerk klein is, ontving homoseksuelen en transgenders, stelde een kardinaal aan voor de armen en daklozen en had met de armen een jaarlijks terug kerende maaltijd. Tijdens de oorlog rond Gaza belde hij dagelijks met de kleine parochie daar.
Hij herhaalde steeds weer dat de kerk een verwelkomende kerk moest zijn, die er voor allen is, vooral voor de kleinen, gemarginaliseerden en onderdrukten.
“Todos, todos”
Toen hem werd voorgehouden dat de Kerk er toch niet voor allen is en zij bepaalde groepen uitsluit, antwoordde de paus dat de kerk er voor iedereen is, open staat voor allen, maar dat iedereen tegelijk geroepen is om binnen de kerk een weg te gaan van bekering en levensvernieuwing.
Een verwelkomende, barmhartige en liefdevolle kerk zijn en laten zien, vond hij belangrijk, alleen zo kan de kerk missionair zijn.
“Miserando atque eligendo”
Dat wil niet zeggen dat paus Franciscus de geloofsopvattingen of morele visies wilde veranderen, wel dat hij mensen niet in het hokje van de zonde wilde plaatsen, maar hen wilde verwelkomen en begeleiding en steun op een weg van vernieuwing en groei wilde aanbieden. Zijn wapenspreuk gaf de leidraad aan: “Miserando atque eligendo”, met die woorden omschreef kerkvader Beda de blik waarmee Jezus naar de tollenaar Levi-Matteüs keek: ontfermend en uitverkiezend. Zo wilde paus Franciscus kijken naar iedere zondaar, daarbij beseffend dat we allemaal zondaars zijn.
Verwelkomen en begeleiden
Dat kwam bijvoorbeeld duidelijk tot uiting in zijn omgang met gescheiden en hertrouwde mensen: de procedures voor nietigverklaring werden vereenvoudigd, er werd veel nadruk gelegd op begeleiding van mensen (zowel vóór het huwelijk als in moeilijke huwelijkssituaties, zie: Apostolische Exhortatie Amoris Laetitia) en hij toonde begrip voor situaties waarin mensen vaak buiten hun wil terecht gekomen zijn. De nadruk van de paus Franciscus op de begeleiding kwam ook tot uiting in de publicatie van een Apostolische Exhortatie over de weg naar heiligheid, Gaudete et Exsultate.
Abortus
Tegelijk kon paus Franciscus soms duidelijk spreken als het om de fundamentele waarden en het respect voor het menselijk leven ging. Weinig pausen hebben in zulke directe en krasse termen over het kwaad van abortus gesproken.
Barmhartigheid
Een verwelkomende kerk die mensen liefdevol opneemt, zonder onderscheid, en hen begeleidt met barmhartigheid, dat zag paus Franciscus dus als een kern-eigenschap van een missionaire Kerk. Geen wonder dat in zijn pontificaat de barmhartige liefde van God (denk onder meer aan het heilig jaar van de barmhartigheid en de Encycliek Dilexit nos) en het vertrouwen ( Apostolische brief C’est la confiance) centraal stonden.
Alle mensen broeders en zusters
Bijzondere aandacht had paus Franciscus voor de vrede en de broederschap van alle mensen ( Encycliek Fratelli tutti en de verklaring van Abu Dhabi) en de schepping als ons gemeenschappelijk huis. Hij was bijzonder bezorgd over de klimaatverandering (Encycliek Laudato Si en Apostolische Exhortatie Laudate Deum).
Ook in deze thema’s en documenten komt tot uiting dat de katholieke kerk, de kerk van paus Franciscus, er voor allen wil zijn, “para todos” .
Paus Franciscus heeft de kerk een rijke erfenis nagelaten door zijn bijzonder charisma en aandacht voor de kleine mensen.
Een bestuurder-paus
Was alles perfect? Natuurlijk is het aan de goede God om hierover te oordelen.
Bij zijn eerste persconferentie in 2013, zei de paus zelf over zijn tijd als provinciaal van de Jezuïeten: “Ik nam mijn beslissingen op een veel te bruuske en persoonlijke manier... en wie zo handelt, jaagt de mensen tegen zich in het harnas”. Ook als paus was Franciscus een krachtig bestuurder, maar er zijn zeker mensen die gevonden hebben dat hij die houding van het verleden, waarover hij toen sprak, niet helemaal had afgelegd... Hij aarzelde niet om de maatregelen te nemen die hij nodig vond om een situatie te hervormen. Zo schiep hij een nieuwe structuur voor de Romeinse curie en voor het bisdom Rome. Hij was een krachtig bestuurder en zeer betrokken.
Tegelijk was hij ook de paus van de synodaliteit die alle gelovigen meer wilde betrekken bij de besluitvorming binnen de kerk.
Dank u wel, paus Franciscus!
In dankbaarheid voor het vele goede dat paus Franciscus heeft bewerkt en aan de Kerk gegeven, in dankbaarheid voor zijn tomeloze inzet voor Christus en de Kerk, vertrouwen we hem nu aan Gods liefde en barmhartigheid toe.
Moge hij rusten in vrede!
+Johannes Hendriks
Bisschop van Haarlem-Amsterdam
Gerelateerde nieuwsberichten | ||
woensdag, 23 april 2025 | Begrafenis en opvolging paus trivia | |
dinsdag, 22 april 2025 | Uitvaart paus Franciscus | |
dinsdag, 22 april 2025 | Beknopte levenbeschrijving paus Franciscus | |
maandag, 21 april 2025 | Requiemmis voor paus Franciscus | |
maandag, 21 april 2025 | Paus van bemoediging met een groot hart voor de zwakkeren |