80 Jaar Vrijheid - Zuidschermer
Een bronzen plaquette ter herinnering
WAT GIJ
DE DELFTSE JEUGD
EENS DEEDT
DENK NIET
DAT ZIJ DIT OOIT
VERGEET
U ziet de aartsengel Michaël de kindertjes onder zijn hoede nemen, en zij gaan vanuit Delft, de kerktoren links in donkere wolken, naar rechts de St. Michaëlkerk aan de Zuidervaart, in het volle zonlicht.
Toen de Duitsers in 1944 wisten dat zij de strijd hadden verloren, gingen zij over tot de ergste wreedheden die men zich kon bedenken. In het zuiden van het land werd hevig slag geleverd, de geallieerden rukten op naar verschillende steden, de Duitsers boden verwoed tegenstand.
De Duitsers hebben voedseltransporten vanuit de landbouwgebieden in het noorden en oosten naar het stedelijke westen van Nederland verboden. Het transport blijft moeilijk nadat het verbod begin november wordt opgeheven. Het is chaos en de Duitsers nemen ook voedsel in beslag. In winkels is bijna niets meer te koop. Ook de aanvoer van kolen uit het bevrijde zuiden van Nederland valt weg. Gas en elektriciteit worden afgesloten. Er ontstond een ernstige hongersnood.
De kerken richten het Interkerkelijk Bureau op. Zij roepende gelovigen van de kerken in het noorden en oosten op om de uitgehongerde kinderen in huis te nemen. Pastoor van Bemmelen was kapelaan geweest in Delft. De situatie in Delft was zeer slecht.
Tijdens een preek riep pastoor van Bemmelen de parochianen op om de kinderen uit Delft te evacueren naar Zuidschermer. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. In Delft werd de overtocht georganiseerd. De papieren moesten in orde gemaakt worden voor de Duitse controles, die men onderweg zou tegenkomen. De kinderen werden per boot vervoerd naar Noord-Holland. Het was een lange spannende tocht. Eenmaal in Akersloot aangekomen, werden zij met paard en wagen opgehaald en niet lang daarna kwamen zij in Zuidschermer aan. Zij werden hartelijk ontvangen en opgenomen door boerenfamilies in Zuidschermer.
De heer G. Zuidgeest, vader van Helen, één van de kinderen heeft samen met de heer B. Loomans, eveneens een vader, zich na de oorlog sterk gemaakt om samen met de andere ouders een herinnering te schenken als dank voor wat de Zuidschermer parochianen voor de kinderen tijdens de oorlog hebben gedaan. Een plaquette ter herinnering: 'Wij zullen het nooit meer vergeten' hangt nog altijd links voor de ingang van de kerk.