80 Jaar Vrijheid - Westbeemster
De herinneringssteen op het kerkplein naast de kerk in Westbeemster, gedenkt de tragische crash van een Engelse Lancaster bommenwerper (ED 988) van de RAF 100 Squadron, die in de nacht van 25 op 26 juni 1943 neerstortte.
Volgens de beschikbare informatie maakte het zwaar beschadigde vliegtuig, na door Duitse luchtafweer (Flak) boven IJmuiden te zijn geraakt, een noodlanding in de velden van Westbeemster. De bemanning van zeven man, bestaande uit RAF- en RNZAF-leden (Sgt L. Bennett, F/S L.G. Porritt, Sgt R.W. Mepsted, Sgt J. Dillon, Sgt C. Connah, P/O C.P. Reynolds en F/S L.J. Naile), overleefde de landing niet, ondanks de poging tot een gecontroleerde noodlanding.
Na de crash werd het wrak door Duitse bezetters bewaakt, en reddingspogingen konden niet worden uitgevoerd. Ongeveer drie uur na de landing ontplofte de bomlading in het vliegtuig, wat leidde tot de vernietiging van het toestel en de dood van de bewakers die aanwezig waren. De explosie bemoeilijkte de berging, waardoor slechts de stoffelijke resten van drie bemanningsleden (Bennett, Porritt en Mepsted) konden worden geborgen en begraven op de Nieuwe Ooster Begraafplaats in Amsterdam. Van de overige vier bemanningsleden werd niets teruggevonden dat identificatie mogelijk maakte.
De herinneringssteen, in de vorm van een plaquette, is opgericht ter nagedachtenis aan deze zeven omgekomen bemanningsleden en mogelijk ook de Duitse bewakers die bij de explosie omkwamen. Het monument, zoals beschreven door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, draagt de inscriptie:
"THEY LOST THEIR LIVES IN THE FIELDS OF WESTBEEMSTER *** IN DANKBARE HERINNERING AAN DE OMGEKOMEN BEMANNING VAN DE RAF100 SQDN LANCASTER III ED 988 NEERGESTORT IN WESTBEEMSTER OP 26 JUNI 1943".
De herinneringssteen dient als een eerbetoon aan de geallieerde vliegeniers die hun leven gaven voor de vrijheid. Jaarlijks wordt op 26 juni een informele herdenking gehouden bij deze plaquette.
Gedenkt in uw gebed
In de kerk hangt nog een plaquette die herinnert aan gesneuvelden in de Tweede Wereldoorlog. Op deze stenen plaat staan de namen van:
- Nico Kaandorp (1 aug. 1943)
- Petrus Huiberts (5 sept. 1944)
- Theodorus Heeman (10 sept. 1944)
- Jo Huiberts (8 oct. 1944)
- Maarten Koning (4 jan. 1945)
- Jan Ruijter (6 febr. 1945)
- Joris Ruijter (6 febr. 1945)