Bisdom Haarlem-Amsterdam










Herdenkingsmonumenten WO II

gepubliceerd: dinsdag, 15 april 2025
foto: A.J. van de Wal
Nationaal Monument op de Dam
Nationaal Monument op de Dam
Archieffoto van een Nationale Herdenking op de Dam
Archieffoto van een Nationale Herdenking op de Dam

Kort na de Tweede Wereld­oor­log wer­den in Neder­land vele monu­menten opgericht voor gevallen mili­tai­ren en verzetsstrij­ders. Ook in en rond kerken wer­den gedenk­plaatsen ingericht om gevallenen te eren, maar later ook uit dank­baar­heid na een onderduik of van­wege een behou­den terug­keer uit voor­ma­lig Neder­lands-Indië. Dit jaar vieren wij tach­tig jaar vrij­heid en her­denken we alle gevallen bur­gers en mili­tai­ren bij de vele monu­menten. Ook in en om onze kerken.

Natio­nale Herden­king

Waar­schijn­lijk heeft ieder­een wel eens op 4 mei - fysiek of via de tele­vi­sie - de Natio­nale Herden­king bij het Natio­naal Monu­ment op de Dam in Am­ster­dam bijgewoond. Op die dag her­denken wij de slacht­of­fers van de Tweede Wereld­oor­log en van oorlogs­si­tua­ties en vredesoperaties sinds 1945. Voor­af­gaand aan de ceremonie vindt een bij­een­komst plaats in de Nieuwe Kerk. Tot begin jaren zeven­tig van de vorige eeuw wer­den in dat kerk­ge­bouw aan de Dam drie kerk­diensten gehou­den, later één enkele kerk­dienst en sinds eind jaren tach­tig als gevolg van de seculari­sa­tie van de samen­le­ving is de kerk­dienst helemaal afgeschaft en ver­vangen door een algemene bij­een­komst.

Het Natio­naal Monu­ment op de Dam uit 1956 is ont­wor­pen door architect Ko Oud (1890-1963) en kunste­naar John Rädecker (1885-1956). Op het 22 meter hoge kunst­werk staan onder andere vier geboeide mannen, die de verschrik­kingen van de oorlog sym­bo­li­seren. Dit monu­ment is een van de bekendste, maar er zijn in Neder­land meer dan 4.000 oorlogs­mo­nu­menten opgericht.

Regio­naal her­denken

Het is na­tuur­lijk be­lang­rijk om op natio­naal niveau te her­denken, maar alle gevallenen zijn onder­deel van een ge­meen­schap geweest. Ze waren iemands partner, broer/zus, kind, vriend/vriendin of pa­ro­chi­aan. Daarom zijn er na de oorlog veel monu­menten in en rond kerken opgericht om hen te her­denken. Maar in één geval is er in het eerste oorlogs­jaar 1940 - onder goed­keu­ring van de Duitse bezetter - een monu­ment opgericht voor een matroos, die diende op een onder­zeeër en op de Noord­zee getorpe­deerd werd. Dit monu­ment staat tegen­over de Maria Margaretha Alacoque in Egmond aan de Hoef. Later zijn aan het monu­ment nog twaalf andere namen toe­ge­voegd van mensen, die in de oorlog wer­den vermoord.

In het park van O.L.V. ter Nood in Heiloo is een marmeren gedenksteen onder de tiende kruis­wegs­ta­tie geplaatst. Op de steen staan de namen van 17 jonge­man­nen die allemaal lid waren van R.K. Rijwielbond St. Chris­to­pho­rus en hun leven gegeven hebben voor het Vaderland.

Eregraven

Wie de (katho­lieke) begraaf­plaats van Span­broek bezoekt treft daar achter de pries­tergraven een ge­za­men­lijk graf aan van vier van de vijf jonge mannen, die op 8 maart 1945 gefusilleerd wer­den. De vijfde is later naast dit graf bij­ge­zet.

Soms wordt op een andere manier her­dacht of herinnerd. In de Titus Brandsma­kerk in Am­stel­veen bij­voor­beeld bevindt zich wat as van over­le­de­nen uit con­cen­tratie­kamp Dachau, die in een urn is verzameld. Deze urn staat nu als stille getuige van de oorlogsgruwelen naast het borst­beeld van Titus Brandsma, die daar tra­gisch genoeg zelf ook is vermoord.

Monu­ment uit dank­baar­heid

Een bij­zon­dere cate­go­rie vormen de monu­menten, die zijn opgericht door mensen die de oorlog overleefd hebben en hun dank­baar­heid door middel van een monu­ment willen laten blijken. In de Hofkerk (Mar­te­la­ren van Gorcum­kerk) in Am­ster­dam-Water­graafsmeer hangt in de Maria­ka­pel een replica van de gedenkplaat, die Alex Asper­slagh (1901-1984) maakte van opalineglas. Hiermee wer­den de gevallen kamera­den her­dacht en dankten de mannen, die behou­den terugkwamen, Maria en vroegen haar gebed voor de gevallen makkers.

Ingrid Henkemans

Ingrid Henkemans

Ingrid Henkemans is erf­goedspe­cia­list van Museum Catha­rij­neconvent en inventa­riseert en adviseert de kerken van het Bisdom Haar­lem-Am­ster­dam.

In de Pijp, in de kerk OLV Koningin van de Vrede is enige jaren gele­den in het altaar­blad van het zijaltaar een ver­die­ping aan­ge­bracht. Daarin zijn ver­schil­lende oorlogsattributen gelegd van nabe­staan­den van de mensen van de verzets­groep Het Neder­lands Oranje Leger, zoals handge­schre­ven briefjes met bood­schappen van leden van de verzets­groep aan hun familie of gelief­den. Ook ligt er kampkle­ding en een exemplaar van het boek Pa­ro­chie in de hel. Het werd ge­schre­ven door kape­laan Spronck uit Maas­tricht en verhaalt over de onder­grondse kerk in kamp Buchenwald. Op 4 mei 2006 werd een exemplaar van dit boek door toen­ma­lig burge­mees­ter Job Cohen in het altaar is gelegd. Deze en andere voorwerpen zijn stille maar tast­ba­re her­in­ne­ringen aan de gruwelen van de Oorlog.

Bij de entree van de St.-Michaëlkerk in Zuid­scher­mer hangt een bronzen plaquette, die Delftse kin­de­ren de kerk uit dank­baar­heid schonken voor hun onderduik bij pa­ro­chi­anen en boeren in de omge­ving.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 15 april 2025Koepelkathedraal tijdens de Tweede Wereldoorlog
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Westbeemster
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Volendam
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Nes aan de Amstel
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Koepelkerk Hoorn
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Joannes de Doperkerk Hoofddorp
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - OLV ter Nood Heiloo
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Spanbroek
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Dionysiusparochie Heerhugowaard
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Bonifatiuskerk Graft - De Rijp
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Egmond aan den Hoef Fotoreportage
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Mariakerk Bussum Fotoreportage
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Bonifatiuskerk Zaandam Fotoreportage Video
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Vredeskerk Amsterdam Fotoreportage
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Zuidschermer
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Hofkerk Amsterdam Fotoreportage
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Amstelveen Fotoreportage



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose