Bisdom Haarlem-Amsterdam










80 Jaar Vrijheid - Bonifatiuskerk Zaandam

Het ‘verborgen’ verhaal van een 125-jarige

gepubliceerd: dinsdag, 15 april 2025

De Sint-Boni­fa­tius­kerk aan de Oostzijde in Zaan­dam viert dit jaar haar 125-jarig jubileum. De kerk, die op 28 mei 1900 werd ingewijd, heeft een rijke ge­schie­de­nis waar­van een deel zich afspeelde in het ‘verborgene’. Tijdens de Duitse bezet­ting in de jaren 1940 - 1945 was de Boni­fa­tius­kerk een centrum van katho­liek verzet onder lei­ding van kape­laan Gerrit Groot. Een plaquette aan de gevel van de pastorie herinnert daaraan. En na de oorlog werd een straat naar hem vernoemd.

De lei­der van het katho­liek verzet in Zaan­dam was kape­laan Gerrit Groot (1918-1981). Kape­laan Groot werd in zijn verzet gesteund door pastoor Van der Marck, die zijn afkeer van de Duitsers vanaf de preek­stoel liet horen. De jonge kape­laan was populair bij de jon­ge­ren en kwam via de katho­lieke jeugd­be­we­ging (verkennerij) in het verzet terecht. Jongens en mannen die een oproep kregen voor tewerk­stel­ling in Duits­land adviseerde hij niet te gaan. Hij zocht onderduik­a­dressen voor hen in Noord-Brabant waar hij geholpen werd door een familielid van hem in een klooster. Oudere onderduikers wer­den er als zgn. ‘lei­ders’ van de jonge verkenners heen­ge­bracht. Rond Groot vormde zich een verzets­groep die de naam Rooms Katho­lieke Centrale kreeg. Deze hielp onderduikers en zorgde voor vervalste papieren, geld, voedsel en distributiebonnen. Kape­laan Groot, door de verzets­groep ‘de Kap’ genoemd, was ook medeoprichter van de katho­lieke verzets­krant de Typhoon. Deze verscheen op 12 ok­to­ber 1944 voor het eerst en werd onder­gronds verspreid.

Onder­gronds

In een film van de Zaanse stich­ting Monu­menten Spreken wordt het ‘verborgen’ verhaal van de Boni­fa­tius­kerk ver­teld door Gerard Bart. Hij was lid van de verkennerij en werd op jonge leef­tijd bij het katho­liek verzet betrokken. Als koerier voor kape­laan Groot bracht hij brieven naar de bis­schop in Haar­lem. Die brieven zaten verstopt in zijn plusfour, een over de knie vallende pof­broek. Toen hij eens uit Haar­lem terugkwam met een brief voor de kape­laan zei de pastoor tegen hem: ‘hij zit bene­den’. ‘Bene­den’ betekende onder de kerkvloer. Onder de preek­stoel en het pries­ter­koor waren schuil­plekken, bereik­baar via een deur in de voor­ma­lige stook­ruim­te, waar de verzets­groep illegale werk­zaam­he­den verrichtte. Boven­gronds kon men ook schuilen in de Boni­fa­tius­kerk. Velen hebben zich bij dreigend gevaar of bij razzia’s verstopt in de ruimtes boven de zijbeuken en in de toren. Eind 1944 mocht Johan Wastenecker, commandant van de Binnenlandse Strijd­krachten in Noord Holland, zijn hoofd­kwar­tier ves­tigen in de pastorie. Als hij actief was met zijn radio-ont­vangst­in­stal­la­tie zat hij in een gewelf boven de noor­de­lijke zijbeuk.

Razzia

Behalve de kerk en pastorie waren ook de drukkerij en het vereni­gings­ge­bouw tegen­over de kerk, de katho­lieke biblio­theek en het St. Jan Zie­ken­huis bij het katho­lieke verzet in Zaan­dam betrokken. Op 6 februari 1945 was er een grote razzia in de omge­ving van de Boni­fa­tius­kerk en alle inwoners van het afgezette gebied moesten zich verzamelen op de Burcht. Ook pastoor Van der Marck en kape­laan Geels moesten mee. Ze wer­den streng onder­vraagd maar lieten niets los. De Boni­fa­tius­kerk en de pastorie wer­den gron­dig door­zocht. Kape­laan Groot was op tijd gewaar­schuwd: hij brak meteen de mis af en verdween met alle mannen die gevaar liepen onder de kerkvloer. De verzets­groep werd niet gevon­den maar de razzia leidde later wel tot meedogen­loze represailles van de Duitsers.

Christus Koning­mo­nu­ment

Dit jaar vieren we op 5 mei dat we tach­tig jaar bevrijd zijn van onder­druk­king. Een monu­ment van Christus als ‘Koning van het heelal’ op het plein voor de Boni­fa­tius­kerk herinnert daaraan. Het werd na de oorlog opgericht uit dank­baar­heid dat kerk en stad gespaard bleven van oorlogs­ge­weld. Achter dit beeld van Christus schuilt het ‘verborgen’ verhaal van een groep moe­dige pa­ro­chi­anen in een donkere periode van de 125- jarige kerk. Onder lei­ding van ‘de Kap’ hebben zij zich verzet tegen onrecht en geweld vanuit hun geloof in een Koning wiens rijk gebouwd is op vrede en ge­rech­tig­heid.

Video

Op Youtube staat een video van Monu­menten Spreken over de Boni­fa­tius­kerk.


Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 15 april 2025Herdenkingsmonumenten WO II
dinsdag, 15 april 2025Koepelkathedraal tijdens de Tweede Wereldoorlog
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Westbeemster
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Volendam
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Nes aan de Amstel
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Koepelkerk Hoorn
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Joannes de Doperkerk Hoofddorp
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - OLV ter Nood Heiloo
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Spanbroek
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Dionysiusparochie Heerhugowaard
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Bonifatiuskerk Graft - De Rijp
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Egmond aan den Hoef Fotoreportage
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Mariakerk Bussum Fotoreportage
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Vredeskerk Amsterdam Fotoreportage
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Zuidschermer
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Hofkerk Amsterdam Fotoreportage
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Amstelveen Fotoreportage



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose