Bisdom Haarlem-Amsterdam










Feestelijke overdracht Testa-relikwieën

gepubliceerd: maandag, 31 maart 2025

Op zon­dag Laetare, de vierde zon­dag van de Veer­tig­da­gen­tijd, zijn de bij­zon­dere Testa-reli­kwieën plech­tig over­ge­bracht naar de co-ka­the­draal van Am­ster­dam. Het gaat om een doorn van de doornen­kroon van Christus en een frag­ment van het H. Kruis, samen­ge­bracht in een his­to­rische reliekh­ou­der die ooit in Con­stan­ti­no­pel stond.

De fees­te­lij­ke Mis, die live werd uitgezon­den op tele­vi­sie, mar­keerde deze bij­zon­dere gebeur­te­nis in het kader van het 750-jarig jubileum van de stad Am­ster­dam. De stream is online nog be­schik­baar. Ook heeft Mgr. Hendriks zijn ver­slag en de homilie weer op Arsacal gezet.

Een rijke ge­schie­de­nis

De Testa-reli­kwieën hebben een lange en bewogen ge­schie­de­nis. In 1660 wer­den ze door Francois Draco Testa gered uit een bran­dende kerk in Con­stan­ti­no­pel, waar­mee ze in het bezit kwamen van de adellijke familie van Ita­li­aanse afkomst. Door de eeuwen heen ves­tigde een deel van de familie zich in Neder­land. In 1935 besloot Karl Viktor Testa de reliekh­ou­der naar ons land te halen, een onderne­ming die met hulp van de minister van defensie per marine­schip werd ge­rea­li­seerd. Sinds 1939 wer­den de relieken bewaard in de St. Agnes­kerk, maar nu krijgen ze een per­ma­nente plaats in de co-ka­the­draal, waar ze achter beveiligd glas te vereren zullen zijn.

De vie­ring

De plech­tige Mis werd bijgewoond door tal van prominente gasten, onder wie Martin Bosma (voor­zit­ter van de Tweede Kamer), Arthur van Dijk (Com­mis­sa­ris van de Koning), staats­secre­taris Teun Struycken, am­bas­sa­deurs van Kazachstan en Turkije, en andere notabelen zoals Jort Kelder en oud-minister Ed Nijpels. De co-ka­the­draal was volle­dig gevuld, met onder meer ver­te­gen­woor­digers van de Ridders van Malta, de Constan­tijnse Orde en het H. Kerst­mis­gilde. Het Basilica Consort, onder lei­ding van Christiaan de Winter, zorgde voor prach­tige zang.

Bij aan­vang van de vie­ring werd de reliekh­ou­der binnen­ge­dragen, bij het altaar geplaatst en bewierookt. Pastoor-deken Eric Fennis, die tevens zijn ver­jaar­dag vierde, heette de aanwe­zigen welkom. Mw. Noepy Beckers-Testa, de nieuwe eige­naar van de reliek na over­dracht door jhr. André Testa, verrichtte de eerste lezing en sprak een dank­woord. Na afloop werd in ‘Wacht­ka­mer 1ste Klas’ van het Centraal Station een receptie gehou­den.

Boek ‘De Testa Reli­kwieën’

Boek - De Testa RelikwieënTijdens de receptie werd het boek van Mehmet Tütüncü ge­pre­sen­teerd, dat een gedetailleerde ge­schie­de­nis van deze bij­zon­dere relieken beschrijft. In zijn werk belicht Tütüncü de reis van de doorn van de doornen­kroon en het frag­ment van het H. Kruis, van hun oorsprong in Jeru­za­lem via Con­stan­ti­no­pel naar Am­ster­dam, en de cruciale rol van de familie Testa in hun behoud. Het boek biedt niet alleen een his­to­risch ver­slag, maar ook een spi­ri­tu­ele re­flec­tie op de bete­ke­nis van deze relieken als getuigen van Christus’ lij­den. Deze publi­ca­tie, rijke­lijk geïllustreerd en gebaseerd op uit­ge­breid onder­zoek, vormt een waarde­volle aan­vul­ling voor wie meer wil weten over de culturele en reli­gi­euze context van de Testa-relieken. Het werd met en­thou­sias­me ont­van­gen door de geno­dig­den in de wacht­ka­mer van het Centraal Station, waar de familie Testa de pre­sen­ta­tie orga­ni­seer­de.

Op 24 maart hield Yvonne Koopman een inter­view met auteur Mehmet Tütüncü in het pro­gram­ma ‘Aan tafel met’ van Radio Maria waarin uit­ge­breid het boek en de reli­kwieën be­spro­ken wor­den.

Homilie: Een balans tussen zelfverwer­ke­lij­king en dienst­baar­heid

In zijn homilie stond pastoor-deken Fennis stil bij de bete­ke­nis van de Testa-reli­kwieën en de Veer­tig­da­gen­tijd. Hij bena­drukte dat het leven niet alleen draait om per­soon­lijke vrij­heid en zelfverwer­ke­lij­king, maar juist bete­ke­nis krijgt door dienst­ba­re liefde voor God en de naaste. “We moeten een balans zoeken tussen ons­zelf zijn en er zijn voor anderen,” aldus Fennis. Hij wees op het offer van Christus, waaraan de relieken blijvend her­in­ne­ren, en riep op tot nede­rig­heid en terug­keer naar God, zoals de verloren zoon in de parabel.

De relieken, die via Jeru­za­lem en Con­stan­ti­no­pel Am­ster­dam bereikten, wor­den een blijvende bron van in­spi­ra­tie in de co-ka­the­draal. De H. Mis is terug te zien op NPO.nl, waar ook een geloofs­ge­sprek over de verhef­fing tot co-ka­the­draal en de reli­kwieën te bekijken is.

Een blijvend teken

De Testa-reli­kwieën zullen bin­nen­kort een vaste plaats krijgen in een beveiligde nis in de co-ka­the­draal, waar gelo­vi­gen ze kunnen vereren als stille getuigen van Christus’ lij­den en liefde. Deze over­dracht onder­streept de rijke spi­ri­tu­ele en his­to­rische bete­ke­nis van deze plek in het hart van Am­ster­dam.




Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose