Feestelijke overdracht Testa-relikwieën
Op zondag Laetare, de vierde zondag van de Veertigdagentijd, zijn de bijzondere Testa-relikwieën plechtig overgebracht naar de co-kathedraal van Amsterdam. Het gaat om een doorn van de doornenkroon van Christus en een fragment van het H. Kruis, samengebracht in een historische reliekhouder die ooit in Constantinopel stond.
De feestelijke Mis, die live werd uitgezonden op televisie, markeerde deze bijzondere gebeurtenis in het kader van het 750-jarig jubileum van de stad Amsterdam. De stream is online nog beschikbaar. Ook heeft Mgr. Hendriks zijn verslag en de homilie weer op Arsacal gezet.
- Pontificale Eucharistieviering en overdracht Testa-relikwieën
- Testa-relieken overgebracht naar Amsterdamse co-kathedraal (Arsacal)
Een rijke geschiedenis
De Testa-relikwieën hebben een lange en bewogen geschiedenis. In 1660 werden ze door Francois Draco Testa gered uit een brandende kerk in Constantinopel, waarmee ze in het bezit kwamen van de adellijke familie van Italiaanse afkomst. Door de eeuwen heen vestigde een deel van de familie zich in Nederland. In 1935 besloot Karl Viktor Testa de reliekhouder naar ons land te halen, een onderneming die met hulp van de minister van defensie per marineschip werd gerealiseerd. Sinds 1939 werden de relieken bewaard in de St. Agneskerk, maar nu krijgen ze een permanente plaats in de co-kathedraal, waar ze achter beveiligd glas te vereren zullen zijn.
De viering
De plechtige Mis werd bijgewoond door tal van prominente gasten, onder wie Martin Bosma (voorzitter van de Tweede Kamer), Arthur van Dijk (Commissaris van de Koning), staatssecretaris Teun Struycken, ambassadeurs van Kazachstan en Turkije, en andere notabelen zoals Jort Kelder en oud-minister Ed Nijpels. De co-kathedraal was volledig gevuld, met onder meer vertegenwoordigers van de Ridders van Malta, de Constantijnse Orde en het H. Kerstmisgilde. Het Basilica Consort, onder leiding van Christiaan de Winter, zorgde voor prachtige zang.
Bij aanvang van de viering werd de reliekhouder binnengedragen, bij het altaar geplaatst en bewierookt. Pastoor-deken Eric Fennis, die tevens zijn verjaardag vierde, heette de aanwezigen welkom. Mw. Noepy Beckers-Testa, de nieuwe eigenaar van de reliek na overdracht door jhr. André Testa, verrichtte de eerste lezing en sprak een dankwoord. Na afloop werd in ‘Wachtkamer 1ste Klas’ van het Centraal Station een receptie gehouden.
Boek ‘De Testa Relikwieën’
Tijdens de receptie werd het boek van Mehmet Tütüncü gepresenteerd, dat een gedetailleerde geschiedenis van deze bijzondere relieken beschrijft. In zijn werk belicht Tütüncü de reis van de doorn van de doornenkroon en het fragment van het H. Kruis, van hun oorsprong in Jeruzalem via Constantinopel naar Amsterdam, en de cruciale rol van de familie Testa in hun behoud. Het boek biedt niet alleen een historisch verslag, maar ook een spirituele reflectie op de betekenis van deze relieken als getuigen van Christus’ lijden. Deze publicatie, rijkelijk geïllustreerd en gebaseerd op uitgebreid onderzoek, vormt een waardevolle aanvulling voor wie meer wil weten over de culturele en religieuze context van de Testa-relieken. Het werd met enthousiasme ontvangen door de genodigden in de wachtkamer van het Centraal Station, waar de familie Testa de presentatie organiseerde.
Op 24 maart hield Yvonne Koopman een interview met auteur Mehmet Tütüncü in het programma ‘Aan tafel met’ van Radio Maria waarin uitgebreid het boek en de relikwieën besproken worden.
Homilie: Een balans tussen zelfverwerkelijking en dienstbaarheid
In zijn homilie stond pastoor-deken Fennis stil bij de betekenis van de Testa-relikwieën en de Veertigdagentijd. Hij benadrukte dat het leven niet alleen draait om persoonlijke vrijheid en zelfverwerkelijking, maar juist betekenis krijgt door dienstbare liefde voor God en de naaste. “We moeten een balans zoeken tussen onszelf zijn en er zijn voor anderen,” aldus Fennis. Hij wees op het offer van Christus, waaraan de relieken blijvend herinneren, en riep op tot nederigheid en terugkeer naar God, zoals de verloren zoon in de parabel.
De relieken, die via Jeruzalem en Constantinopel Amsterdam bereikten, worden een blijvende bron van inspiratie in de co-kathedraal. De H. Mis is terug te zien op NPO.nl, waar ook een geloofsgesprek over de verheffing tot co-kathedraal en de relikwieën te bekijken is.
Een blijvend teken
De Testa-relikwieën zullen binnenkort een vaste plaats krijgen in een beveiligde nis in de co-kathedraal, waar gelovigen ze kunnen vereren als stille getuigen van Christus’ lijden en liefde. Deze overdracht onderstreept de rijke spirituele en historische betekenis van deze plek in het hart van Amsterdam.